#
91
4
Apr
2024

Burundi

4
Apr
2024
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Voetbaltrainer José Mourinho zei ooit: ‘niemand herinnert zich wie er tweede wordt’. De winnaar nestelt zich in het collectieve geheugen, de verliezend finalist verdwijnt in de vergetelheid. Wrang genoeg werkt het ook zo voor menselijk leed dat alleen verliezers kent. Als vergelijkbare ellende zich in buurlanden op nóg grotere schaal voordoet, beklijft dat beeld en gaat de wereld met die gruwelen aan de slag. De tweede moet het doen met veel minder publiciteit.

Burundi kan erover meepraten. Uitgeput en gehavend betrad Burundi de 21e eeuw, na decennia van dictators, burgeroorlogen en een afschuwelijke genocide. Maar wat kwam daarna? Het lijkt alsof ook hier de wind is gaan liggen. En als het wereldnieuws alleen verslag doet van onweer, dan zouden we een doorbrekend zonnetje maar zo kunnen missen. Of de zon inmiddels schijnt, dat weet je over een uurtje.

Paspoortje

Oppervlakte: Tweederde van Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Albanië.

Aantal inwoners: 14 miljoen.

Hoofdstad: Gitega.

Andere stad: Bujumbura.

Valuta: Burundese Franc.

Religie: Overwegend christelijk, katholieken en protestanten houden elkaar in evenwicht.

Taal: Kirundi, Frans en Engels.

Meest voorkomende achternamen: Nkurunziza, Ndayishimiye, Manirakiza, Hakizimana, Nduwimana, Jean.

Vlag: Diagonaal wit kruis, het bovenste en onderste vlak zijn rood, het linker en rechtervlak zijn groen. In het midden een witte cirkel met drie roodgroene sterren, die staan voor de drie grootste bevolkingsgroepen.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Gustave de Verschrikkelijke
De beruchtste inwoner van Burundi heet Gustave, en is een 900 kilo zware krokodil met drie schotwonden. Hij zou al zo’n 300 mensen verschalkt hebben en is al jaren op de vlucht. Wie ‘m vindt mag ‘m houden.
Hopelijk wel cadeautjes
Burundi kent een kerstbomenverbod, om ontbossing tegen te gaan.
Hoofdstadwijziging
Burundi is het land met de meest recente hoofdstadwijziging ter wereld. In 2018 was het Gitega’s beurt om hoofdstad te worden, ten koste van Bujumbura.
Burundie zag je niet aankomen
De Burundese Lydia Nsekera was eerst voorzitter van de Burundese voetbalfederatie en daarna de eerste vrouw in het hoogste FIFA-orgaan. Zij was medeverantwoordelijk voor het feit dat vrouwen wereldwijd scheids kunnen zijn in mannenvoetbalwedstrijden. Terwijl ze zelf nooit heeft gevoetbald.
De ekte ekte bron van de Nijl
De Duitser Burkhart Waldecker ging in 1937 naar Afrika om de Nazi's te ontvluchten en zocht meteen naar de meest zuidelijke bron van de Nijl. En die vond hij! Hij plaatste er een klein stenen piramidetje als aandenken.
Burundrie
De Burundese grondwet van 2005 was progressief, duidelijk en werd een blauwdruk voor veel Afrikaanse landen. Helaas overtrad de Burundese president precies die grondwet later door toch voor drie termijnen te gaan terwijl er maar twee mogelijk waren. Hup, nieuw conflict.
Fietsland
De fysieke infrastructuur van Burundi laat flink wat te wensen over, maar dat weerhoudt de Burundezen er niet van om massaal de fiets te pakken. Fietsen worden gebruikt worden om van alles mee te vervoeren. Koeriers sjezen met hele trossen bananen keihard de berg af, en houden zich terug om hoog vast aan vrachtwagens.
Vergeten genocide
De Rwandese burgeroorlog kent iedereen, die van Burundi kent bijna niemand. Beiden begonnen begin jaren '90, speelden zich af tussen hutu's en tutsi's en kostten honderdduizenden doden. Het verschil zat 'm in de duur: in Rwanda vielen die slachtoffers binnen 3 maanden; in Burundi duurde het 12 jaar: veel te langdradig om het snelle nieuws te halen.
Neutraal
Na de onafhankelijkheid werd Burundi een eenpartijstaat, met UPRONA als enige toegestane partij. Dat is een syncretische partij: niet links of rechts, en dus ook neutraal in de koude oorlog. Klinkt mooi, is het niet. Want syncretische partijen zijn vaak super nationalistisch. In Burundi waren de hutu's het kind van de rekening, aangezien de dictator van dienst een tutsi was.
Oude grenzen
De grenzen van Burundi zijn niet door koloniale machten getrokken, maar volgen de grenzen van het oude Koninkrijk Burundi. De Duitse kolonialisten wilden dat koninkrijk eigenlijk niet eens hebben. Pas toen het in Belgische handen dreigde te vallen, gaf Otto von Bismarck groen licht voor de Duitse kolonisatie. Een wereldoorlog later werd het alsnog Belgisch.
No items found.

Tips 💡

Fietskoeriers
👂
👀
📚
Kijktip
Aanschouw de durfallen die in Burundi op zwaarbepakte fietsen van de berg af sjezen.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen