#
5
28
Dec
2023

Caïro

28
Dec
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

En de winnaar van Egypte’s Meest Leefbare Stad van 2023 gaat naarrrrr… hm, ja, waarheen eigenlijk? Niet naar Caïro, in ieder geval. De stad piept en kraakt onder druk van ruim 20 miljoen mensen, met een overschot aan uitlaatgassen en een dreigend tekort aan water. Nee, Caïro heeft het niet makkelijk. Decennia aan ongebreidelde groei hebben van de woestijnstad een urban jungle gemaakt. Hoeveel is het uitzicht op een klassiek wereldwonder je dan waard?

Als je hoofdstad het moeilijk heeft, kun je als regering een paar dingen doen. Bijvoorbeeld: ze lekker laten zitten, en verderop voor de hele overheid een 2.0-versie bouwen die van alle gemakken voorzien is. En zo gezegd, zo aan het doen. Maar dit is wel een beetje alsof de kapitein van de Titanic als eerst van boord gaat en zich lekker terugtrekt in zijn verwarmde reddingsboot. Wat die kapitein achterlaat, daar gaan we vandaag op inzoomen. En reken trouwens maar dat de inwoners van Caïro hun stad niet laten zinken!

Paspoortje

Oppervlakte: de stad zelf is iets groter dan de grootste gemeente van Nederland, Súdwest-Fryslân; het metropoolgebied is ongeveer de provincie Zuid-Holland.

Aantal inwoners: 10 miljoen (stad zelf); 22 miljoen (metropoolgebied).

Religie: Soennitische islam, met historisch een aanzienlijke minderheid van koptische christenen.

Taal: Arabisch.

Meest voorkomende achternamen: Mohammed, Ahmed, Ali.

Vlag: Lichtblauwe vlag met een blauw met geel embleempje van de opkomende zon boven het silhouet van de stad.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Koude kermis
Heb je je ooit afgevraagd wat voor mooie schatten er in de grote piramides zitten? Om je even uit een droom te helpen, die zijn er niet echt. De meeste Egyptische kostbaarheden werden ergens anders gevonden, de piramides zijn grotendeels massief met af en toe een lege kamer.
New Administrative Capital
De Egyptische regering pakt al een paar jaar z’n biezen en verhuist alles naar een gloednieuwe hoofdstad: New Administrative Capital. Het moet een ‘smart city’ worden, een futuristische droom. Caïro met z’n 22 miljoen inwoners blijft verdwaasd achter.
Afvalmensen
De Zabbaleen, letterlijk ‘afvalmensen’, zijn bewoners van een wijk die omgedoopt is tot Garbage City. Ze halen in heel Caïro het afval op, huis aan huis. Ze verwerken dat in eigen wijk en 90% van wat ze binnenhalen wordt gerecycled. Er woonden ooit ook 350.000 varkens die etensresten opaten, maar die zijn geruimd door de varkensgriep in 2009.
Telraam gezocht
Niemand weet hoeveel mensen er precies in Caïro wonen. In Caïro-stad ergens tussen de 9-10 miljoen en Groot-Caïro tussen de 20-22 miljoen. Groot-Caïro is in ieder geval de grootste stad van Afrika als je zo rekent.
Groeïspurt
Tussen 1947 en 2006 ging de bevolking van Groot-Caïro van ongeveer 3 miljoen naar meer dan 16 miljoen. Deze bevolkingsexplosie leidde tot de opkomst van ashwa'iyyat, ongereguleerde huisvesting. In 2009 woonde ruim 63% van de bevolking van Groot-Caïro in deze wijken, maar dat was slechts 17% van de totale oppervlakte. Dit zijn niet allemaal sloppenwijken, maar alle sloppenwijken zijn wel ashwa'iyyat.
Napoleon
De Slag bij de Piramiden vond hier in de buurt plaats. Het was good old Napoleon versus de Mammelukken die daar toen zaten. Duurde precies een uurtje, toen was Napo al succesvol.
Nieuw-Caïro
Caïro is dus eigenlijk helemaal niet zo oud: net iets ouder dan 1000 jaar. Niets geen farao's, mummies of sfinxen in de stad.
Squashcapital?
Die zag je niet aankomen: Egypte is, vooral dankzij de Caïreense inbreng, het beste squashland ter wereld. Zouden de Britten hier ooit hebben gezeten?
Caïro derby
Voetbalclubs Al-Ahly (uit Caïro zelf) en Zamalek (uit voorstad Gizeh) staan op eenzame hoogte in Egypte én in Afrika. De derby is dus de wedstrijd waar alles om gaat. En dus is het vaak een verhitte strijd. Vaak vliegen ze buitenlandse scheidsrechters in om te voorkomen dat binnenlandse scheidsrechters worden beticht van partijdigheid. In het seizoen 1971-1972 braken zulke hevige rellen uit dat de rest van de hele Egyptische competitie werd afgeblazen.
Foodcourt
In Caïro vind je het grootste foodcourt ter wereld: het ultramoderne complex dat luistert naar de weinig inspirerende naam Oasis restaurants and entertainment.
Niet spotten met de Nijl
Zangeres Sherine zei in 2017 grappend dat je schistosomiasis zou krijgen als je uit de Nijl zou drinken. Het kostte haar een half jaar in de gevangenis vanwege het verspreiden van nepnieuws.
Niet-geroofde kunst
Ondanks de roofzucht van Europese archeologen, heeft het Egyptisch Museum de meeste antieke Egyptische kunst van alle musea ter wereld. Het is ook het grootste museum van Afrika. En dan openen ze binnenkort in Gizeh ook nog eens het Groot Egyptisch Museum. Dat belooft wat.
Oud-Caïro
De wijk Oud-Caïro is niet de oude binnenstad van Caïro, maar een stad die later door Caïro is opgeslokt. Oud-Caïro werd gesticht door Romeinen en koptische christenen en is dus ouder dan Caïro zelf, dat werd gesticht door islamitische Arabieren.
No items found.

Tips 💡

Reizen Waes
👂
👀
📚
Kijktip
Tom Waes bezocht Caïro en zijn team legde dat weer prachtig vast. Dus als je een beeld wil bij een aantal dingen die wij vertelden: klik op de link!
Bekijken
The Square
👂
👀
📚
Kijktip
Prachtige documentaire over de Arabische Lente in Egypte en de beroemde protesten op het Tahrirplein in Caïro.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen