#
36
4
Aug
2022

Cuba

4
Aug
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Een oude man, een leven in de Caraibische zon. Zijn gezicht begint te lijken op de gedroogde tabaksbladeren van zijn Habano-sigaar. Rimpels op zijn gezicht, als groeven op een net-naoorlogse langspeelplaat. Als je die rimpels uit zou kunnen lezen, wat zou je dan zien? Zijn kleine staatsboerderij?  Bebaarde revolutionairen? Zijn land als speelbal van de Koude Oorlog? Of zwoele zomernachten, dansend op de rumba? 

Het zou ook de rum kunnen zijn, smeermiddel voor urenlange domino-sessies op de hoek van de straat. Of het eeuwig durende onderhoud van zijn Chevrolet Bel Air. Maar bovenal is het de hoop dat morgen beter wordt dan vandaag. En overmorgen weer een stukje beter. Welkom op Cuba. 

Paspoortje

Oppervlakte: zo'n 2,5 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Guatemala.  

Aantal inwoners: ruim 11 miljoen.

Hoofdstad: Havana, ruim 2 miljoen.

Andere steden: Cienfuegos, Camagüey, Santiago de Cuba.

Religie: 60% is christen, een kwart heeft geen religie. Santería is de lokale voodoo.

Taal: Spaans.

Meest voorkomende achternamen: Rodriguez, Gonzalez, Perez.

Vlag: horizontale banen: blauw, wit, blauw, wit, blauw. Links staat een rode driehoek, met daarin een witte ster. De Cubaanse vlag is gebaseerd op de Amerikaanse Stars & Stripes.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Toeristenpeso
Tot 2021 had Cuba twee verschillende munteenheden: één voor de lokale bevolking en één voor toeristen.
Latijns Las Vegas
Vóór de communistische revolutie was Cuba een populaire vakantiebestemming voor losbandige Amerikanen. Je kon er gokken, hoerenlopen en drinken, dus zeker tijdens de drooglegging in de Verenigde Staten was Havana een soort Latijns Las Vegas.
Olympische wereldtop
Cuba behoort tot de wereldtop op de Olympische zomerspelen en behaalde al 235 medailles. Daarmee zijn ze na de Verenigde Staten het best presterende land in de Amerika's. Aan de Olympische winterspelen deden ze echter nog nooit mee. Daarmee zijn ze het best presterende land op de zomerspelen dat nooit meedeed aan de winterspelen.
Kennedy
John F. Kennedy had het aan de stok met Fidel Castro, en liet de import van alle Cubaanse goederen verbieden. Een paar minuten daarvoor bestelde hij voor zichzelf nog wel even 1000 Cubaanse sigaren, de liefhebber.
Cuba libre
Tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog vocht een Amerikaanse kapitein in Havana. Hij stormde in zijn vrije tijd een Havaanse bar in en bestelde Cubaanse rum met Amerikaanse cola, met limoensap. Dat beviel zijn soldaten ook wel en samen proostten ze: "CUBA LIBRE!". Een cocktail was geboren. Tijdens de Koude Oorlog was er dus door boycots in Cuba noch de VS een échte Cuba Libre te krijgen.
Oldtimers
Duik je onder de motorkap van een Amerikaanse oldtimer in Cuba, dan vind je waarschijnlijk veel Lada-onderdelen. Na het verbreken van de diplomatieke banden met de Verenigde Staten kon Cuba niets Amerikaans meer importeren.
Vasili Aleksandrovitsj Archipov
Vasili Aleksandrovitsj Archipov is een van de enige mensen in de geschiedenis die eigenhandig het einde van de wereld heeft voorkomen. Hij was tijdens de Cuba-crisis een Sovjet-officier in een onderzeeër met kerntorpedo's aan boord. Hij werd naar de oppervlakte gedwongen en zijn collega's wilden vuren. Hij hield het hoofd koel en weigerde, waardoor hij een kernoorlog voorkwam.
Che
De revolutionair Ernesto 'Che' Guevara is geboren noch gestorven op Cuba. Hij werd geboren in Argentinië, en stierf in Bolivia.
Stars & Stripes
Cuba's generaal Narcisio Lopez rukte Cuba los van het Spaanse Rijk en droomde van een samenvoeging met de Verenigde Staten. Als voorschot werd er een vlag ontworpen die gebaseerd was op de Stars & Stripes. Dat moet pijn gedaan hebben in de 20e eeuw.
No items found.

Tips 💡

Buena Vista Social Club
👂
👀
📚
Luistertip
Er is een documentaire en er is het album natuurlijk. Verder is het ook gewoon een groep, dus als je die ergens live kunt zien: gaan.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen