#
81
18
Jan
2024

Liechtenstein

18
Jan
2024
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Liechtenstein moet het paradijs zijn. Als zelfs de Zwitsers aan hun eigen kant van de grens blijven wonen om rijk te worden in Vaduz, weet je dat de Liechtensteiners in luilekkerland zijn geboren. En er wordt goed voor ze gezorgd, door hun koninklijke suikeroom. Als een burgervader zorgt hij voor zijn onderdanen, zolang ze het niet wagen om zijn macht in te perken. Dit is geen ceremoniële mascotte, maar een ouderwetse heerser.

Als Liechtensteiner kun je ’s ochtends op de thee bij de vorst, dan even de grens over voor een duik in de Bodensee, ’s middags après skiën in Sankt Anton en zelfs dan ben je nog voor het donker thuis. Dit is dus niet de allerslechtste plek om een minilandje te stichten. Als ze nog plek hebben voor drie liefhebbende geografen: wij houden ons aanbevolen.

Paspoortje

Oppervlakte: 160 km2.

Ongeveer net zo groot als: Aruba.

Aantal inwoners: Bijna 40.000.

Hoofdstad: Vaduz.

Andere steden: Schaan, Triesen, Balzers.

Valuta: Zwitserse Frank.

Religie: Overwegend katholiek.

Taal: Duits.

Meest voorkomende achternamen: Büchel, Marxer, Beck, Frick, Vogt, Schädler.

Vlag: Twee horizontale banen, blauw en rood. Links bovenin een kroon.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Invasie zonder navigasie
Het is drie keer gebeurd dat het Zwitserse leger per ongeluk Liechtenstein binnenviel. Ze waren aan het oefenen, raakten de weg kwijt en belandden per ongeluk in Liechtenstein.
Vetoception
De Liechtensteinse vorst Hans Adam II dreigde ooit een referendum te vetoën dat zijn veto wilde intrekken.
Vorstelijk vermogen
De vorst van Liechtenstein, Hans Adam II, is de rijkste vorst van Europa. Hij staat wereldwijd op plek 6 met een geschat vermogen van rond de 5 miljard euro.
Omgekeerd oorlogsvoeren
De Duitse Bond voerde in de 19e eeuw oorlog tegen Pruisen. Liechtenstein was neutraal, maar leverde wel 80 soldaten. Ze overleefden de oorlog allemaal, raakten op de terugweg aan de praat met een Italiaan en namen hem mee terug naar Liechtenstein. Ze kwamen dus met 81 terug, en de Italiaan is er blijven wonen.
Strafverliechting
Liechtenstein was in 1798 het eerste land dat stopte met het uitvoeren van de doodstraf.
Heilig Rooms overblijfseltje
Het Heilige Roomse Rijk van Karel de Grote was een lappendeken van 343 lapjes. Liechtenstein is het enige lapje dat overleefd heeft als zelfstandige staat. De rest is opgegaan in grotere landen.
Hilti
De gereedschapsfabrikant Hilti is verreweg het grootste bedrijf van Liechtenstein. In het land werken 2.000 mensen voor Hilti, op een totale bevolking van 40.000 inwoners. Stel dat er daarvan 20.000 in de werkzame leeftijd zijn, dan werkt dus 1 op de 10 voor Hilti. Oké, er forenzen ook nog eens dagelijks 20.000 Zwitsers en Oostenrijkers naar Liechtenstein, waarvan ook een deel voor Hilti werkt, maar toch.
Landlease
In 2011 kon je heel Liechtenstein een nachtje huren op Airbnb. Het kostte je 70.000 dollar en daarvoor kreeg je de symbolische sleutel van het land, natuurlijk een wijnproeverij bij de vorst en een hotel waar je met 150 man kon slapen.
Kasteel Li(e)chtenstein
Liechtenstein staat bekend om zijn mooie kastelen, maar let op: kasteel Liechtenstein ligt in Oostenrijk en kasteel Lichtenstein ligt in Duitsland.
Besloten feestje
Schloss Vaduz is het privékasteel van de vorst en daar kan je helaas als toerist niet terecht. Maar iedere inwoner van Liechtenstein is er ieder jaar op 15 augustus van harte welkom voor een wijnproeverij die de vorst organiseert.
Winterstein
Met bijna één medaille per 3.600 inwoners heeft Liechtenstein het hoogste aantal medailles per hoofd van de bevolking ter wereld. Liechtenstein is ook het enige land ter wereld dat al zijn medailles won op de Winterspelen.
Liechtkleinstein
Liechtenstein is het kleinste land qua inwoners dat ooit een gouden medaille op de Olympische Spelen heeft gewonnen.
Liechtenstizzle my nizzle
Snoop Dogg heeft ooit geprobeerd om het hele land te huren voor een videoclip. Helaas ging dat niet door. Volgens een lokale verhuurmakelaar niet omdat het een compleet idioot idee was, nee, ze kregen niet genoeg tijd om het voor te bereiden.
Liechten-nein
Liechtenstein heeft nog nooit deelgenomen aan het Eurovisiesongfestival, omdat ze geen televisiezender hebben die lid is van de Europese Radio-unie.
Steintjes
Het is niet duidelijk of kunstenaar Roy Lichtenstein ooit in Liechtenstein is geweest. Voetballer Stephan Lichtsteiner zeker wel.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen