#
30
16
Jun
2022

Tadzjikistan

16
Jun
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Bruin, wit, groen, azuurblauw, grijs, goud. Voilà, zomaar een kleurenpalet waarmee je Tadzjikistan zou kunnen schilderen. Rotsachtige bergen, grote gletsjers, spiegelende meren en hier en daar een grauwe Sovjetflat. 

Van alle Centraal-Aziatische landen is Tadzjikistan het ruigst en het meest afgelegen. Niet alleen het landschap is pittig; de Tadzjiekse geschiedenis is ook niet bepaald zonder hobbels. Voor iedereen die denkt dat alle ‘Stans’ één pot nat zijn, blijf vooral luisteren. En voor iedereen die dat niet denkt, blijf ook gewoon maar luisteren. Wij hebben in ieder geval veel zin in komend uur. Maak kennis met een buitenbeentje.

Paspoortje

Oppervlakte: 3,5 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Nepal, Griekenland.  

Aantal inwoners: bijna 10 miljoen.

Hoofdstad: Doesjanbe, ongeveer even groot als Amsterdam.

Andere steden: Choedzjand, Bochtar, Istarawzhan.

Religie: bijna iedereen is moslim, soennitisch.

Taal: Tadzjieks, maar niet iedereen spreekt dat dus Russisch doet dienst als verbindingstaal.

Meest voorkomende achternamen: Mirzoev, Safarov, Kurbonov, Abdolloev, Davlatov.

Vlag: drie horizontale banden: rood (kwart), wit (helft), groen (kwart). Alles staat voor een heleboel, dus luister maar de aflevering. In het midden staat een gouden wapen: een kroon omringd door zeven sterren.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Tadzsjiek
Wil je de sier maken in Tadzjikistan? Draag dan een unibrow. Heb je er geen? Teken 'm dan gewoon zelf, doen zij ook.
Tunnel of Death
De Tadzjiekse Anzob-tunnel staat bekend als de gevaarlijkste tunnel ter wereld. Voordat -ie werd aangelegd, konden Tadzjieken niet van de ene naar de andere kant van hun land zonder een stuk door Oezbekistan te rijden.
Met ov zonder
In Tadzjikistan is veel aandacht voor post-Sovjet nationaal besef. De nieuwste trend: Russische verwijzingen verwijderen uit achternamen. De president, Emomali Rahmon is geboren als Rahmonov. Veel Tadzjieken volgen.
Een lesje post-Sovjet-enclaves
Sokh is een Oezbeekse enclave in Kirgizië, waar vrijwel alleen maar Tadzjieken wonen.
Sovjetnamen
Toen Tadzjikistan deel uitmaakte van de Sovjet Unie werden de grootste twee steden, Dushanbe en Choedzjand, omgedoopt tot Stalinabad en Leninabad.
Buchara, Samarkand en Kokand
Buchara, Samarkand en Kokand liggen in het huidige Oezbekistan, maar zijn van oorsprong Tadzjiekse steden en hebben ook nog steeds een voornamelijk Tadzjiekse bevolking.
Opiumsmokkel
Uit buurland Afghanistan komt vrijwel alle opium ter wereld. Via het onherbergzame en uitgestrekte Tadzjikistan vindt het zich tamelijk eenvoudig een weg naar Rusland en het westen.
Talco
Talco is de grootste aluminiumfabriek van Centraal Azië en wordt persoonlijk geleid door president Emomalii Rachmon zelf. De winst vloeit via een brievenbusfirma op de maagdeneilanden terug naar diezelfde president.
Fruitparade
President Emomalii Rachmon is apetrots op de Tadzjiekse landbouwsector. Vaak organiseren presidenten een militaire parade om hun ambtsgenoten te imponeren, maar leidde zijn collega’s uit het GOS (waaronder Poetin en Loekasjenko) door een park waar allemaal fruit was uitgestald dat in Tadzjikistan wordt verbouwd. Enorme bergen van meloenen, appels, peren en citroenen: https://www.youtube.com/watch?v=8zGal7_VOm0
Theetje?
Tadzjieken houden van thee en van watermeloen. En dus bouwden ze een enorm theehuis in de vorm van een watermeloen. Dit prestigeproject van president Emomalii Rachmon is 43 meter hoog en biedt plaats aan 2000 gasten.
Naan
Naanbroden zijn typisch voor Centraal-Azië en hebben een soort heilige status: je mag er niks bovenop leggen, niet op z'n kop houden, er geen gat in maken en het niet met je linkerhand vastpakken.
Tzatziki
Eeuwig zonde, maar tzatziki komt niet uit Tadzjikistan.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen