#
35
21
Jul
2022

Benin

21
Jul
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Ingeklemd tussen regionale reuzen Ghana en Nigeria zóú je Benin en halfzusje Togo over het hoofd kunnen zien. Maar vergis je niet. De realiteit is dat de wereld er zonder Benin heel anders uit had gezien. Ooit was het een bloeiend centrum van de trans-Atlantische slavenhandel en grossierde het land vooral in dingen die de wereld minder mooi maken.

Maar op cultureel en religieus vlak exporteerde Benin een schat aan overtuigingen en gebruiken. Tot op de dag van vandaag is Haïti daar nog dankbaar voor. Verder is Benin tegenwoordig een baken van rust en vooruitgang. Ze gooiden hun economie open, kozen voor de democratie en traden de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Eens kijken hoe dat gegaan is. 

Paspoortje

Oppervlakte: ongeveer 2,7 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Eritrea.  

Aantal inwoners: ruim 12 miljoen.

Hoofdstad: Porto-Novo, in 2013 260.000 inwoners.

Andere steden: Cotonou, 2,5 miljoen.

Religie: complex; de helft is christen, een kwart is moslim. Daar tussendoor loopt vodun/vodou/voodoo als een rode draad.

Taal: officiële taal is Frans. Breed scala aan lokale talen (o.a. Fon, Yoruba, Baa).

Meest voorkomende achternamen: Bio, Orou, Sabi, Amadou.

Vlag: rechts twee horizontale banen (geel, voor rijkdom & rood, voor moed). Links een verticale baan (groen, voor hoop). Zelfde patroon als de vlag van Madagaskar.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Dahomey Amazones
Het Koninkrijk Dahomey, de voorloper van het moderne Benin, had een legerregiment van vrouwelijke soldaten: de Ahosi, beter bekend als de Dahomey Amazones. Het was bepaald geen tweederangs regiment: het waren de elitetroepen van het leger, die het land lang hebben beschermd tegen koloniale overheersing.
Koninkrijk Dahomey
Benin heette van 1600 tot 1975 Dahomey. Dat betekent ‘op de buik van Dan’. Dan was de koning van een rivaliserend rijk, die ze hadden begraven. Bovenop het graf, op zijn buik dus, bouwde het Koninkrijk Dahomey het koninklijk paleis.
Elektriciteitsimport
Benin heeft zelf geen energiecentrales en moet alle elektriciteit importeren uit Ghana. Ze gaan nu samen met Togo, dat hetzelfde probleem heeft, een waterkrachtcentrale bouwen op de grens.
Sodabi
Sodabi is een likeur op basis van palmwijn. Toen de Beninese soldaat Bonou Kiti aan Franse zijde meevocht in de Europese loopgraven van de eerste wereldoorlog, maakte hij kennis met de manier waarop in Europa drank werd gedistilleerd. Hij overleefde de oorlog, keerde terug naar Benin en legde samen met zijn broer de basis voor wat nu de nationale drank van Benin is.
Voodoo schepping
Benin geldt als een van de belangrijkste geboorteplaatsen van de voodoo (vodou/vodun). In het scheppingsverhaal reist de god Nana-Buluku rond in de bek van de mythische regenboogslang Aido-Hwedo, om de wereld te vormen.
Benin City
De miljoenenstad Benin City ligt niet in Benin, maar in oostelijke buur Nigeria.
No items found.

Tips 💡

The Woman King
👂
👀
📚
Kijktip
Een historisch-epische film over de Agojie, de volledig vrouwelijke krijgereenheid uit het West-Afrikaanse koninkrijk Dahomey (nu Benin)
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen