#
43
17
Nov
2022

Seychellen

17
Nov
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Als kleinste land van Afrika is het niet verwonderlijk dat de Seychellen prima kunnen worden samengevat op een ansichtkaart. Maar holy moly, wát een ansichtkaart. Laten we gewoon zeggen dat ansichtkaarten zijn uitgevonden om de schoonheid van de Seychellen aan de wereld te tonen. We behandelen dit land nog even snel voordat de winter begint. En google tijdens deze aflevering niet naar foto’s van de Seychellen, anders staan wij niet in voor de gevolgen. 

Wil je jezelf dan toch pijnigen? Denk dan aan witte stranden, felblauw water, palmbomen, granietformaties, regenwoud, en zelfs tropische vruchten die vernoemd zijn naar een fraai vrouwelijk achterwerk. Sterkte!

Paspoortje

Oppervlakte: Echt heel klein. Samen met de Malediven het kleinste land buiten de Caraïben, Pacific en Europa.

Ongeveer net zo groot als: de Noordoostpolder, of Curaçao.

Aantal inwoners: Zo'n 100.000.

Hoofdstad: Victoria.

Andere steden: Geen grote, maar we noemden Fairview, Beau Vallon, Police Bay en Quatre Bornes.

Religie: christendom, overwegend katholicisme.

Taal: Engels én Frans, plus Seychellencreools.

Meest voorkomende achternamen: Hoareau, Marie, Payee.

Vlag: vijf diagonale banen. Beginnen linksonder en worden steeds breder, tot rechtsboven. Kleuren: blauw, geel, rood, wit, groen.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Biercoup
In 1981 vond op de Seychellen een couppoging plaats. Vanuit Zuid-Afrika vlogen huursoldaten naar de Seychellen, vermomd als vakantievierend rugbyteam en leden van biersociëteit 'Ye Ancient Order of Froth-Blowers'. Hun als speelgoed vermomde kalasjnikovs werden gevonden in de bagage, ze namen gijzelaars, kaapten een vliegtuig en vlogen terug naar Zuid-Afrika. Coup mislukt.
Peter Peper
De Seychellen moesten van de Franse kolonisten hun eigen specerijen gaan verbouwen. Daarvoor werd een plantkundige aangenomen: Pierre Poivre. Peter Peper.
Creoolse spelling
Creoolse talen leveren vaak een mooie spelling op. Zo ook het Seychellencreools, met woorden als bonzour, bonswar, eskiz mwan en orevwar.
Adwaitya
Seychellenreuzenschildpadden zijn reusachtig: ze kunnen meer dan 300 kilo wegen en heel oud worden. Het bekendste exemplaar is Adwaitya. Hij werd rond 1750 gevangen op de Seychellen en cadeau gedaan aan een bestuurder in Brits-Indië. Adwaitya overleed pas in 2006, in een dierentuin in Calcutta. Hij is daarmee een van de oudste dieren ter wereld.
Seychellenrietzanger
Dit vogeltje is uniek voor de Seychellen. Ze zijn berucht omdat ze heel veel vreemdgaan. Uit onderzoek blijkt dat ruim 40% van de jongen voortkomt uit buitenechtelijke relaties.
Coco de Mer
De Coco de Mer zijn de grootste kokosnoten ter wereld. Ze kunnen tussen de 15 en 25 kilo wegen en komen alleen voor op het eiland Praslin op de Seychellen. Qua vorm hebben ze iets weg van een menselijk achterwerk. Google maar eens.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen