#
71
26
Oct
2023

VK: Engeland

26
Oct
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

ORDER! ORDER! The Speaker of the House verkreeg wereldwijde bekendheid met zijn gepassioneerde pogingen om orde te scheppen in de chaos. Keurige dames en heren vliegen elkaar in de haren als het er echt om gaat. Het is tekenend voor Engeland: beschaafd en wild kun je allebei zijn, zij het niet altijd in dezelfde verhouding.

Engeland is een land vol energieke enthousiastelingen, strak ingekapseld in tradities, beleefdheidsvormen en schooluniformen. Maar áls het eruit komt, berg je dan maar. Dan spuwen de tabloids vuur, dan strooien ze de grootste popsterren over de wereld uit, dan huilen ze tranen met tuiten omdat ze wéér geen wereldkampioen zijn geworden, of dan rollen ze nog voor middernacht vechtend over straat met een lading lauwe lager in hun nek.

Het zijn onze vrienden, de Engelsen. Het is het culturele en politieke overgangsgebied tussen het Europese vasteland en de Noord-Amerikaanse gekte. Beleef je dat in een tweedjasje tijdens de jacht, of in je blote roodverbrande bierbuik? Dat is aan jou, lieve luisteraar. Dat is aan jou.

Paspoortje

Oppervlakte: 3 keer zo groot als Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Griekenland.

Aantal inwoners: 56 miljoen.

Hoofdstad: Londen.

Andere steden: Birmingham, Manchester, Liverpool, Leeds, Sheffield.

Valuta: Pond.

Religie: Merendeel is christelijk, maar ook grote groepen moslims, hindoes en sikhs.

Taal: Engels.

Meest voorkomende achternamen: Smith, Jones, Taylor, Brown, Williams, Wilson, Johnson, Davies, Patel, Robinson.

Vlag: Het Saint George's Cross: een rood kruis op een witte achtergrond.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Heavy metal vingerhoedjes
Tony Iommi, gitarist van de band Black Sabbath, werkte in een Birminghamse fabriek. Hij sneed per ongeluk twee vingerkootjes van z’n vinger, en moest daarna met zelfgeknutselde protheses spelen. Dat had flink wat invloed op zijn gitaarspel: de tonen werden lager, de snaren werden lichter. De heavy metal was geboren.
Oxford, the gateway to Downing Street
Sinds de Tweede Wereldoorlog is er maar één premier, Gordon Brown, die zijn opleiding niet aan Oxford University genoot.
Football was home
In 1875 werd de eerste interlandwedstrijd ooit gespeeld tussen Engeland en Schotland. Het werd 0-0.
Schuld van Thomas
In 1841 nam Thomas Cook, oprichter van Thomas Cook & Son, 500 passagiers per trein mee op een terugreis van Leicester naar Loughborough. Dit was zijn eerste excursie en de start van de Britse toeristenindustrie. Dus al die stagparties en all-inclusive package deals kun je aan Thomas danken.
Een welkome geuzennaam
Een Sovjetjournalist noemde Margareth Thatcher in een stuk de "Iron Lady", een bijnaam die ze kreeg vanwege haar compromisloze politiek en leiderschapsstijl. Ze omarmde die bijnaam met liefde.
Zij zorgen voor werk
National Health Service England is de grootste werkgever van het Verenigd Koninkrijk, met NHS Scotland op een goede tweede plaats en NHS Wales op de 6e plek. De NHS is zelfs de vijfde grootste werkgever ter wereld, met het Amerikaanse ministerie van Defensie en het Chinese Volksbevrijdingsleger, Walmart en McDonald’s voorop.
Curry mile
De Engelsen mogen Brits-Indië dankbaar zijn voor het opfleuren van hun keuken. Wie wil ontsnappen aan Shepherd's Pie, Yorkshire Pudding en Fish and Chips kan bijvoorbeeld terecht op de Curry mile in Manchester, een straat met vrijwel alleen maar Zuid-Aziatische restaurants.
The queen is dead, long live the king of Scotland!
De laatste Engelse koningin uit het huis Tudor was Elizabeth I. Haar bijnaam was de maagdelijke koningin. Je weet dus ook meteen waarom ze de laatste was. Voor de opvolger keek men in 1603 over de grens: koning Jacobus van de oude rivaal Schotland werd ook koning van Engeland. Daarmee is dus eigenlijk het Verenigd Koninkrijk begonnen.
Engländer
Aan het begin van de jaartelling woonden er Britten in Engeland: een Keltisch volk. In de vroege middeleeuwen zijn ze door de Angelsaksen verjaagd: een Germaans volk. Eigenlijk kun je de huidige bevolking van Engeland dus beter Duits noemen dan Brits.
No items found.

Tips 💡

Cooper's Hill Cheese-Rolling and Wake
👂
👀
📚
Kijktip
De befaamde en levensgevaarlijke kaasrolwedstrijd.
Bekijken
Rudi & Freddie Show met Simon Kuper
👂
👀
📚
Luistertip
Podcastaflevering over de rol van de Britse elite in de politiek, en over de Britse topuniversiteiten.
Bekijken
Jacob Rees-Mogg vs. Ali G
👂
👀
📚
Kijktip
Een interview van Ali G met uwe stijfheid Jacob RM uit 1999.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen