#
29
9
Jun
2022

Vaticaanstad

9
Jun
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Je mag kiezen, wordt dit een orthodoxe of een onorthodoxe aflevering? Voor beide is wel wat te zeggen. Niet eerder was een hoofdstuk uit onze atlas zo doorspekt met religie. En niet eerder behandelden we zo’n one-issue-land als dit katholieke hoofdkwartier van de wereld. Dat geeft te denken over onze hoofdstukindeling.

De historische, kunstzinnige en culturele waarde van de pauselijke monarchie is haast niet te overschatten, dus die blokjes zijn snel gevuld. Maar hoe zit het met de biodiversiteit op het Sint-Pietersplein? En kunnen ze nog een beetje sporten daar? Wens ons veel succes met het beantwoorden van die vragen. 

Paspoortje

Oppervlakte: 0,5 km2.

Ongeveer net zo klein als: de Efteling, zelfs nog ietsje kleiner.  

Aantal inwoners: 825, minder dan Schiermonnikoog.

Hoofdstad: Vaticaanstad.

Andere steden: niet echt hè?

Religie: wel zo handig als iedereen christen is, katholiek zelfs.

Taal: Latijn voor de officiële stukken, Italiaans voor de dagelijkse gang van zaken. De Zwitserse Garde spreekt overwegend Zwitserduits.

Meest voorkomende achternamen: Bachmann en Graf komen vier keer voor.

Vlag: twee verticale banen, geel en wit. In het witte deel staan de sleutels van de Sint Pieter, bijeengehouden door een rood koordje. Sleutels staan voor de macht om te vergeven danwel te excommuniceren.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Pizzapaus
Paus Franciscus is groot fan van pizza. Hij zei ooit dat als hij één dag geen paus zou zijn, dat hij de hele dag onherkenbaar in een pizzeria zou willen gaan zitten.
Broekenmaker
De ceremoniemeester van de paus, zei tegen Michelangelo dat hij teveel naaktheid had geschilderd in de Sixtijnse Kapel. Michelangelo reageerde door hem oneerbiedig af te schilderen. Na Michelangelo's dood in 1564 werd geoordeeld dat er inderdaad teveel naaktheid was, en dat werd allemaal hersteld door Daniela la Volterra. Hij ging toen 'Il Bragghetone' heten, 'De Broekenmaker'.
Fresco
Een fresco is muur- of plafondschildering terwijl de kalk nog nat is. Daarmee onderscheidt het zich van een secco, die op droge kalk geschilderd wordt. Het is dus eigenlijk de naam van een methode, die ook soortnaam is geworden van het eindresultaat.
Vaticaanlaan
De lange boulevard die vanaf de Tiber naar Vaticaanstad loopt, was er niet altijd. Er is een hele woonwijk voor gesloopt. Door Benito Mussolini.
Sint Pieter
De Sint Pieter was tot 1989 de grootste kerk ter wereld. Nu zijn ze voorgestreefd door de Basilique Notre-Dame de la Paix, in Yamoussoukro, Ivoorkust.
Minicaanstad
Vaticaanstad is het kleinste land ter wereld. Het is kleiner dan de Efteling.
Vaticaanse nationaliteit
Ongeveer 600 mensen hebben de Vaticaanse nationaliteit. Je kunt die niet krijgen door geboorte, maar alleen door naturalisatie wanneer je in het Vaticaan komt wonen en werken. Als je stopt met werken, verlies je de nationaliteit weer.
Verdrag van Lateranen
Bij de Italiaanse eenwording in 1870 verloor het Vaticaan al zijn grondgebied. In 1929 sloot Benito Mussolini met de paus het vedrag van Lateranen, waarbij Vaticaanstad weer een (piepklein) stukje grond kreeg en de huidige grenzen werden vastgelegd.
Let op je zakken
Vaticaanstad heeft de hoogste misdaadcijfers per hoofd van de bevolking, vooral door de vele zakkenrollers op het Sint Pietersplein.
Conclaaf
Als er een nieuwe paus moet worden gekozen gaan de kardinalen in conclaaf. De kardinalen worden opgesloten in de sixtijnse kapel en mogen er niet uit voordat ze eruit zijn. Daar komt het woord conclaaf ook vandaan: cum clave is latijn voor 'met sleutel'.
Ambassades
Vaticaanstad is zo klein dat de ambassades van andere landen in Italië mogen staan. Dat maakt de Italiaanse ambassade voor Vaticaanstad de enige ambassade ter wereld die in eigen land staat.
Zwitserse garde
De Zwitserse Garde bewaakt het Vaticaan. Ze zien eruit als folkloristische figuren met hun kleurrijke pakjes, maar schijn bedriegt: het zijn uitzonderijk goed getrainde militairen met zware wapens onder hun pofbroeken.
Meest voorkomende namen
De meest voorkomende namen van pausen zijn Johannes (21 keer), Gregorius (16 keer) en Benedictus (15 keer). Toch noemde de laatste Benedictus zich Benedictus de 16e.
Herkomst pausen
De huidige paus Franciscus uit Argentinië is de eerste niet-Europese paus sinds de 8e eeuw. Driekwart van alle pausen kwam uit Italië.
Absolute monarchie
Vaticaanstad is de enige absolute monarchie van Europa. Alleen in sommige golfstaten vind je nog andere absolute monarchieën.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen