#
63
22
Jun
2023

Vanuatu

22
Jun
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Het volkslied dat je nu hoort heet Yumi Yumi Yumi. Da’s een beetje de staat waarin wij verkeerden tijdens ons onderzoek naar Vanuatu. Mocht je denken dat dit een 13-in-een-dozijn pacifisch eilandstaatje is waaraan de geschiedenis grotendeels voorbij is gegaan, dan heeft deze aflevering een flink appeltje met je te schillen.

Het spookt namelijk, hier in het hart van Melanesië. Moeder natuur is een notoire onruststoker, wereldmachten brachten bommen en granaten, en de Vanuatuanen zijn zelf ook niet vies van een beetje magie. Hopelijk word jij, lieve luisteraar, vandaag ook betoverd door de schoonheid van deze eilanden!

Paspoortje

Oppervlakte: een kwart van Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Montenegro.

Aantal inwoners: ruim 300.000.

Hoofdstad: Port Vila.

Andere steden: Luganville.

Valuta: Vatu.

Religie: bijna iedereen is christelijk en dat vooral protestant.

Taal: Frans en Engels. De grootste lokale taal is Bislama.

Meest voorkomende achternamen: Tari, Garae, John, Bule, Aru.

Vlag: indeling à la Tsjechië. Twee horizontale banen rood en groen met links een zwarte driehoek. Een gele lijn vormt de grens tussen de vlakken. In de zwarte driehoek een gele hoorn van een wild zwijn.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Methusalem der vulkaanuitbarstingen
De Yasur, een vulkaan op eiland Tanna, barst al onafgebroken uit sinds Captain Cook ‘m in 1774 brandend aantrof. Het is de enige vulkaan waarvan men niet weet hoelang hij al aan het uitbarsten is.
Million dollar point
Na WOII bleven de Amerikanen op Vanuatu achter met een heleboel (militair) materieel. Ze dachten dat de Fransen en Britten, de kolonisatoren, het wel voor een prikkie over wilden nemen. De Fransen en Britten weigerden, waarop de Amerikanen de hele voorraad maar in zee dumpten. Super.
Beter wel geplastificeerd
Vanuatu is de plek waar je ‘s werelds enige onderwaterpostkantoor vindt. ‘Om hun relatie met het water te benadrukken.'
Pidgin nodig?
Geen land ter wereld heeft zo’n grote talendichtheid als Vanuatu. Zo’n 300.000 inwoners delen samen 138 talen.
Links én rechts rijden
In 1906 werd Vanuatu tegelijk Frans en Brits, het zogenaamde Condominium. Daardoor gelden de Franse én Britse wetten en regels tegelijkertijd. Le Strange.
Austroostenrijk
Toen Pedro Fernandes de Queirós als eerste Europeaan op Vanuatu landde, noemde hij het ook wel "Terra Austrialis", een knipoog naar Oostenrijk waar zijn geldschieter de macht had.
Nanggol
Op het zuidelijk deel van Pinkstereiland zijn ze niet vies van extreme sporten. Bij Nanggol springen mannelijke stamleden van zelfgebouwde houten torens van 30 meter hoog naar beneden, met alleen een liaan om hun enkels om de val te breken. En lianen zijn een stuk minder elastisch dan een bungeejumpkoord. Gaat ook niet altijd goed.
Voetbalrebellen
In 1987 boycotte de regering van Vanuatu de Pacific Games in Nieuw Caledonië, uit onvrede over de strijd die daar gaande was tussen de Fransen en de lokale bevolking. Het voetbalteam van Vanuatu reisde stiekem toch af naar Nieuw Caledonië en haalden bijna een bronzen medaille. De overheid was not amused bij terugkomst.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen