#
4
9
Dec
2021

Tunesië

9
Dec
2021
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Deze week reizen we naar Tunesië, het kunstzinnige hipsterbroertje van de familie van Arabische landen. En wat ligt het dichtbij; vanuit Europa kunnen we bijna naar ze zwaaien. Een oase van vrijheid en democratie in een woestijn van conservatisme, zo zagen wij Europeanen Tunesië graag. 

Maar hoe kwam het dan dat het vonkje voor de Arabische Lente uitgerekend hiér vandaan kwam? En wat heeft Luke Skywalker te maken met dit land? In deze aflevering gaan we op zoek naar antwoorden op deze, en vele andere vragen.  

Paspoortje

Oppervlakte: bijna vier keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Suriname.  

Aantal inwoners: bijna 12 miljoen.

Hoofdstad: Tunis, inclusief voorsteden zo'n drie miljoen mensen.

Andere steden: Sfax.

Religie: islam is groot.

Taal: Tunesisch Arabisch, Berbertalen en ook Frans wordt nog gebruikt.

Meest voorkomende achternamen: Mohamed, Gharbi, Hammami, Allah.

Vlag: rode vlag, vanwege het bloed van het volk dat zijn leven gegeven heeft voor het land. In het midden staat een witte vijfpuntige ster met een halve maan.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Eigen competitie eerst
Tunesië is een van de landen die zowel de Africa Cup of Nations (kortweg Africa Cup) als de African Nations Championship gewonnen heeft. Bij de African Nations Championship mogen alleen spelers meedoen die in eigen land spelen.
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
'Overigens ben ik van mening dat Carthago vernietigd moet worden.' Met deze woorden eindigde Cato al zijn redevoeringen in de Romeinse senaat, wijzend op het gevaar van aartsvijand Carthago. Marianne Thieme parodieerde Cato door al haar toespraken in de Tweede Kamer te eindigen met de woorden: 'Voorts ben ik van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie.'
Hannibals olifanten
De Carthaagse bevelhebber Hannibal jaagde in de oudheid de Romeinen de stuipen op het lijf. Hij stak met zijn leger met krijgsolifanten de Alpen over en wist op een haar na Rome te veroveren.
Filmfestival Carthago
Tunesië heeft een levendige filmindustrie. Het Filmfestival van Carthago bestaat sinds 1966 en is daarmee het oudste in Afrika én de Arabische wereld.
Tatouine, I am your landscape
De fictieve thuisplaneet Tatooine van Luke Skywalker (Star Wars) is vernoemd en gebaseerd op de stad Tataouine in Tunesië.
Noordelijk Afrika
Meest noordelijke puntje van heel Afrika ligt in Tunesië: Ras ben Sakka.
De Arabische Lente
De Arabische lente begon in 2010 Tunesië. Uiteindelijk zorgde het voor revoluties, opstanden en oorlog in onder andere Tunesië, Egypte, Libië, Jemen, Syrië en Bahrein.
No items found.

Tips 💡

Ab urbe condita
👂
👀
📚
Leestip
De verhalen over Hannibal kennen we dankzij de Romeinse schrijver Livius. In zijn meesterwerk Ab urbe condita beschrijft hij de ontstaansgeschiedenis van de stad Rome. De delen 21 t/m 30 gaan over de roemruchte veldtocht van Hannibal tegen de Romeinen.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio