#
4
9
Feb
2023

Overijssel

9
Feb
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Welkom in Overijssel, een machtig mooie provincie met vele gezichten. Misschien ook wel het middelpunt van de Nederlandse Hanze.

In Overijssel is er voor ieder wat wils. Van de stad van boekenstad Deventer, de kanaaltjes van Giethoorn en de bloeiende hei op de Sallandse heuvelrug, tot de Tukkers met een glaasje coolaa of een koude beugel Grolsch. Goodgoan!

Paspoortje

Oppervlakte: De 4e provincie van Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Tussen Nagorno-Karabach en Noord-Cyprus in.

Aantal inwoners: 1,1 miljoen.

Hoofdstad: Zwolle.

Andere grote steden: Enschede, Deventer, Hengelo, Almelo.

Grootste gemeente: Steenwijkerland.

Kleinste gemeente: Oldenzaal.

College van gedeputeerde staten 19-'23: CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP.

Vlag: Het Gambia van de Nederlandse provincies. Horizontale banen: rood, geel, een golvende blauwe baan, geel, rood.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Het Venetië van het Noorden
In 2015 bracht Monopoly een internationaal bord uit, waarin twee vakjes waren gereserveerd voor inzendingen van fans. Iedereen ter wereld mocht op plekken stemmen voor de twee bruine vakjes in het begin. Resultaat: de ene was voor Madrid, de andere voor Giethoorn, omdat de lokale bevolking had ontdekt dat je op een computer onbeperkt kon stemmen.
Almeloooo
De naam Almelo komt uit de naam van de beek in de buurt: de Aa. “Lo” is een bos op de zandvlakte, zo maken de “Aa” en de “lo” samen de naam Almelo.
Over de rug van de IJssel
Aan de IJssel heb je de IJssellinie. Dat was een uiterst "geheime" waterlinie uit de Koude Oorlog, aangelegd begin jaren '50. Die linie moest ons land beschermen tegen een mogelijke invasie van de Sovjets door een 127 kilometer lange strook onder water te zetten. Daar woonden 400.000 mensen die daar geen idee van hadden. De Sovjets wisten het trouwens allang, want Nederland kon niet zo goed geheimen bewaren.
Er is veel IJssel over
De IJssel loopt van Westervoort via Zutphen, Deventer, Kampen en het Ketelmeer naar het IJsselmeer. Met 127 kilometer is het de langste rivier die uitsluitend over Nederlands grondgebied stroomt - dus niet de Linge die dat op een of andere manier claimt.
1848
Zwollenaar Johan Rudolph Thorbecke ontwierp in 1848 in opdracht van koning Willem II een nieuwe grondwet. Opmerkelijk, want Willem II perkte hiermee vrijwillig zijn eigen macht in. Zijn zoon Willem III zat met de gebakken peren toen hij een jaar later de troon besteeg en het koningschap was gereduceerd tot een ceremoniële functie.
CDA-vesting
Overijssel is de enige provincie waar het CDA sinds zijn oprichting altijd de grootste is geworden bij Provinciale Statenverkiezingen. Tot 2023?
Hanzesteden
De middeleeuwse centra van de Nederlandse Hanzesteden zijn goed bewaard gebleven. Dat komt omdat ze na de neergang van de Hanze zo arm waren, dat er geen geld was voor stadsvernieuwing en de oude meuk dus maar bleef staan. Het hielp ook mee dat ze, in tegenstelling tot de Duitse Hanzesteden, in de Tweede Wereldoorlog gespaard werden van bombardementen.
Raimond van der niet zo Gouw
Raimond van der Gouw kreeg op z’n 44e de titel van oudste doelpuntenmaker in het Nederlandse betaald voetbal ooit. Fun fact, hij was een keeper.
Grappen en Groli
Ooit maakte Grolsch ook limonade, onder de naam Groli. De fabriek brandde in de jaren ‘70 af en men besloot hem niet te herbouwen.
Could this blue possibly represent a river?
De Overijsselse vlag is het Gambia van de Nederlandse provincies. Bekijk de vlaggen en trek je conclusies.
No items found.

Tips 💡

De opkomst en ondergang van de Hanzesteden
👂
👀
📚
Luistertip
In deze aflevering van Alle Geschiedenis Ooit neemt Nynke de Jong je mee langs de Nederlandse Hanzesteden. Alleen te beluisteren op Podimo.
Bekijken
FC Twente presteert het onmogelijke en wordt landskampioen
👂
👀
📚
Luistertip
Studio Socrates, een podcast over alles wat voetbal mooi maakt, buigt zich in deze aflevering over het FC Twente van het seizoen 2010/2011. Met alle iconische spelers, anekdotes en de vraag of het het waard was, gezien alle misère daarna.
Bekijken

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen