#
26
19
May
2022

Lesotho

19
May
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Ken je zo’n basketbalteam, waarvan de kleinste speler alsnog 1,90 is? Zo moet Lesotho zich een beetje voelen. Opgeslokt door Zuid-Afrika. Omringd door grote, weidse landen. Maar Lesotho, hoog in de bergen, trekt zich daar niets van aan. Een oude koning regelde hier gewoon een eigen land voor zijn volk.

En daar zocht hij misschien wel het mooiste stuk van zuidelijk Afrika voor uit. Laten we Lesotho voor de verandering even het Zwitserland van Afrika noemen, omdat we zo’n fan zijn van zulke vergelijkingen. Moeten ze maar niet zo bergachtig zijn. Welkom dus in Lesotho, the Mountain Kingdom.

Paspoortje

Oppervlakte: 2/3 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: België.  

Aantal inwoners: ruim 2 miljoen.

Hoofdstad: Maseru, net zo groot als Utrecht.

Andere steden: Butha-Buthe, Mapoteng en Thaba-Tseka.

Religie: vrijwel iedereen is christen.

Taal: Engels, Sasotho.

Meest voorkomende achternamen: Sello, Molise, Molapo, Posholi, Makara.

Vlag: drie horizontale banen: blauw, wit, groen. In het midden staat het nationale symbool: de mokorotlo (hoed).

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Basothokleden
Basothokleden worden in Lesotho gedragen als een soort poncho, over de schouders. Er zijn verschillende soorten kleden voor verschillende gelegenheden en levensfases.
Mokorotlo
De Mokorotlo is een strohoed in de vorm van een rondavel: een traditioneel huis in Lesotho met ronde muren en een rieten puntdak. De hoed komt ook terug op de vlag.
Kafferkoren
Sorghum is een populaire graansoort in Lesotho, die in Nederland ook wel bekend staat als Kafferkoren. Kaffer is echter vooral in zuidelijk Afrika een bijzonder kwetsend scheldwoord. Arabieren gebruikten het woord Kafir ('ongelovige') om zwarte Afrikanen aan te duiden die geen moslim waren. Nederlanders namen het woord over en gebruikten het als scheldwoord voor de Afrikaanse bevolking.
Hoogste laagste punt, snap je hem nog?
Lesotho is het enige land dat volledig boven de 1000 meter ligt, en het land met veruit het hoogste laagste punt ter wereld. Hun laagste punt ligt op 1400 meter. De tweede prijs is voor Rwanda, met 950 meter.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen