#
7
20
Feb
2023

Noord-Brabant

20
Feb
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Ge loopt hier nooit alleen in de stilte of in de donkerte. In het bourgondische Breda, het ingenieuze Eindhoven of het dartele Den Bosch brandt altijd nog licht. Al is het maar vanwege zukke grote vuurballe jonge. Wandelen kende in de Loonse en Drunense Duinen, de Peel en de Kempen, of ge ken zwaaien naar een beverke in de Biesbosch.

Brabant geeft worstenbrooikes, Bossche bollen en friet, maar geen patat. Pilske erbij, en motte gij es kijken. Kei gezellig hier, ja toch, of nie dan? Geniet van ons schoon Brabant, in de Grote Podcastlas van vandaag. Houdoe!

Paspoortje

Oppervlakte: De 2e provincie van Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Trinidad én Tobago.

Aantal inwoners: 2,5 miljoen.

Hoofdstad: 's Hertogenbosch.

Andere grote steden: Eindhoven, Tilburg, Breda.

Grootste gemeente: Land van Cuijk.

Kleinste gemeente: Waalre.

College van gedeputeerde staten 19-'23: begon én eindigde met VVD, CDA, Groenlinks, D66, PvdA, maar de laatste drie partijen werden in 2020 kortstondig vervangen door FvD en Lokaal Brabant.

Vlag: een soort rood-wit schaakbord.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Leontien!
Leontien Zijlaard-van Moorsel was op de Spelen van Sydney in 2000 zó goed, dat zij in haar uppie als 21e geëindigd zou zijn in het medailleklassement. Ze presteerde daarmee beter dan België en Canada.
Draai de tookjes los in het sprookjesbos
De Efteling had in 2018 een recordaantal van 5.351.572 bezoekers. De tweede meestbezochte toeristenattractie van Nederland, het Rijksmuseum, heeft een record van 2,7 miljoen. Mensen gaan lekker op sprookjes.
De Eersteling
Er was eens een hoeve, die hoeve heette De Eersteling, naar aanleiding van het eerstgeboren kind van de toenmalige bewoners. De naam stond met gotische letters op de gevel. Omdat de gotische s veel gelijkenis vertoont met onze huidige f, werd de naam Eersteling in de volksmond verbasterd tot… Efteling. Tadaaa!
Breinhaven
Brainport Eindhoven is in 2011 door het Intelligent Community Forum (ICF) verkozen tot slimste gemeenschap ter wereld. Verder bevatte de regio volgens de OESO in 2013 het hoogste aandeel patenten per 10.000 inwoners. Ook is Brainport Eindhoven, net als Schiphol en de haven van Rotterdam door het Rijk aangewezen als één van de drie economische kerngebieden van Nederland.
Maakregio Brabant
Brabant is de regio in Nederland die verreweg de meeste toegevoegde waarde heeft qua industrie in Nederland. Van de top 5 COROP gebieden met hoogste toegevoegde waarde van industrie, liggen er 3 in Brabant.
Volkslied
Noord-Brabant is de enige provincie zonder officieel volkslied. De discussie om daar verandering in te brengen woedt al een tijdje hevig. ‘Brabant’ van Guus Meeuwis is bij velen favoriet. Bij ons ook.
Paard van Troje
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog verzonnen de Staatse troepen een briljante list om Breda op de Spanjaarden te veroveren. Soldaten verstopten zich onderin een turfschip en kwamen hiermee ongemerkt de stad binnen. Eenmaal binnen overvielen ze de poortwachters en lieten ze de rest van het leger binnen.
Voorbarig
In 2006 werd op grootse wijze het 900-jarig bestaan van Brabant gevierd. Het ziet er naar uit dat ze dat in 2083 nog eens dunnetjes over mogen doen. Er zijn namelijk hele sterke aanwijzingen dat je eigenlijk pas in 1183 kon spreken van het hertogdom Brabant. Dat is namelijk de eerste keer dat de heersende vorst zich hertog van Brabant ging noemen.
Kruikezeikers
Tilburgers worden kruikenzeikers genoemd. Tilburgers plasten vroeger namelijk in kruiken, zodat de urine kon worden gebruikt om wol te wassen in de textielindustrie.
Er is maar één Ireen
Sportfeitje voor beginners: Ireen Wüst is de eerste sporter die individuele gouden medailles won op vijf Olympische Spelen achter elkaar. Groot fan.
Wanderlust
Vincent van Gogh behoorde tot een van de eerste generaties schilders die veel baat hebben gehad bij welke uitvinding? De verftube. Die uitvinding stelde schilders voor het eerst in staat om langdurig buiten de schilderen zonder dat de verf droogde. Bedenk even welke invloed dat had op de kunst.
No items found.

Tips 💡

Wat is carnaval? - Het échte verhaal
👂
👀
📚
Kijktip
Onze luisteraar Bart Lijdsman heeft een kanaal op Youtube met uitlegvideo's, waaronder deze over het verhaal achter carnaval. Zijn kanaal is een dikke aanrader!
Bekijken
Het Noordbrabants Museum
👂
👀
📚
Kijktip
In dit museum in 's-Hertogenbosch vind je Van Goghs en andere kunst uit de regio, maar ook een permanente tentoonstelling over de hele geschiedenis van Brabant, van de steentijd tot nu. Superinteressant.
Bekijken
Kleine Boodschap
👂
👀
📚
Luistertip
Kun je geen genoeg krijgen van de Efteling? Luister dan "Kleine Boodschap", een podcast met nieuws, achtergronden en interviews over alles Efteling. Iedere maandag een nieuwe aflevering van echt 2 uur ofzo. Veel plezier!
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen