#
83
1
Feb
2024

Uruguay

1
Feb
2024
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Welkom in de kleinste ‘Guay’! Ingeklemd tussen reuzen vinden we de Zuid-Amerikaanse dwergstaat  Uruguay,  zo rond als de kalebas waar ze hun maté uit drinken. Uruguay zou de verschoppeling van dit deel van het continent kunnen zijn, het vergeten stukje land dat Argentinië noch Brazilië wil hebben. Geen Andes, geen Amazone, geen Copacabana, geen watervallen en geen gletsjers.

Wat dan wél, dat houden we nog even geheim. Maar feit is dat je als Uruguayaan je zegeningen kunt tellen en dat het gras hier groener is dan op de pampa’s van de buren. De Uruguayanen hoeven niet op een houtje te bijten. Liever zetten ze hun tanden in vers geroosterde biefstuk, een stuk schapenbout of de schouder van een tegenstander. Geniet, hier in Het Zwitserland van Zuid-Amerika!

Paspoortje

Oppervlakte: 4 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Cambodja.

Aantal inwoners: 3,5 miljoen.

Hoofdstad: Montevideo.

Andere steden: Salto, Paysandú, Rivera, Maldonado.

Valuta: Uruguayaanse peso.

Religie: De helft is katholiek, de andere helft is niet gelovig.

Taal: Spaans.

Meest voorkomende achternamen: Rodriguez, Gonzalez, Martinez, Fernandez, Perez.

Vlag: 9 horizontale blauwe en witte strepen met linksboven de meizon, een weergave van de Incagod Inti.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Kanonnenvoer
De Uruguayaanse onafhankelijkheidsoorlog, tegen Brazilië, werd ook op zee uitgevochten. Op een dag was er een zeeslag en een Uruguayaans schip raakte zonder munitie. Ze besloten de kanonnen maar te laden met het proviand: oude Hollandse kazen. Dat ging zo lekker dat ze met een kaas de hele Braziliaanse mast doormidden schoten. Hierdoor hebben ze de slag gewonnen.
Champampa
Uruguay is behalve Frankrijk het enige land dat officieel champagne mag maken. De reden? Uruguay was na de Tweede Wereldoorlog zo vriendelijk om een miljoenenschuld van Frankrijk kwijt te schelden. Dit was het wisselgeld.
Huize Pampazicht
Uruguay heeft verhoudingsgewijs de meeste ouderen van het hele westelijk halfrond. Zelfs Japanse ambtenaren en wetenschappers komen naar Uruguay om te zien hoe zij hun verzorgingsstaat inrichten.
Koeruguay
Geen land heeft zoveel vee per hoofd van de bevolking als Uruguay. Wat dacht je bijvoorbeeld van 3,5 koe per persoon? Aan tafel!
Heden te aanschouwen: Charrúa
De Charrúa, een oorspronkelijke bevolkingsgroep van Uruguay, werd volledig uitgemoord. Op vier personen na. Die vier werden aan Frankrijk verkocht, om daar tentoongesteld te worden in de etnografische tentoonstelling van Parijs. Een menselijke dierentuin, zeg maar.
Het Zwitserland van Zuid-Amerika
In de jaren 1860 was Uruguay een populaire bestemming voor Zwitserse kolonisten. Hier stichtten ze verschillende kolonies. Zoals Colonia Suiza, Colonia Valdense en Nueva Helvecia. Die dorpjes hebben echte Zwitserse architectuur, er worden nog bierfeesten gehouden en ze hebben er hun eigen kaas "Queso Colonia".
Portuñol
In heel Uruguay wordt Spaans gesproken. Dat maakt het het kleinste land in Zuid-Amerika waar Spaans wordt gesproken als moedertaal. In de grenssteden in de buurt van Brazilië, wordt een vermenging van Portugees en Spaans gesproken, vaak in een jargon genaamd portuñol, uit de woorden português en español.
Seculuruguay
Slechts 46% van de mensen is katholiek. Daarmee zijn ze een van de minst religieuze landen in Latijns-Amerika. Dat heeft te maken met de Franse, Zwitserse en Engelse migranten die klassiek anti-religieus waren. Daardoor woonden in 1900 zo'n 10% van alle seculiere mensen ter wereld in Uruguay. De liberale overheid droeg ook een steentje bij: zo zijn er officieel geen christelijke feestdagen.
Even nadenken voor deze
Uruguay heeft het meest zuidelijke noordelijkste puntje van alle landen ter wereld.
Amazonee
Het is het enige Zuid-Amerikaanse land dat volledig buiten de tropen ligt.
República Oriental del Uruguay
De Uruguayrivier vormt de natuurlijke grens van Argentinië en Uruguay. Daarom is de officiële naam van het land “República Oriental del Uruguay” vanwege de ligging ten oosten van de Uruguay-rivier.
Waterig compromis
Over de Río de la Plata in het zuiden van Uruguay zijn geografen het het helemaal eens. Afhankelijk van de geograaf kan het worden beschouwd als een rivier, een estuarium, een golf of een marginale zee. Als het als een rivier wordt beschouwd, is het de breedste ter wereld, met een maximale breedte van 220 kilometer.
Kampioenen
Per hoofd van de bevolking is Uruguay misschien wel het beste voetballand ter wereld. Met slechts een paar miljoen inwoners wonnen ze twaalf keer de Copa América en werden ze twee keer wereldkampioen. Ze dragen vier sterren op hun shirt, omdat ze ook nog twee keer Olympisch kampioen werden in een tijd dat er nog geen wereldkampioenschap voetbal bestond.
Buenos Aires Beach
Uruguay staat niet op de radar van de meeste reizende westerlingen. Wel op die van de Argentijnen. Wat Zandvoort is voor Amsterdam, is de Uruguayaanse badplaats Punta del Este voor Buenos Aires. We vonden Punta del Este trouwens wel een bedenkelijke naam voor het zuidelijkste puntje van je land.
Montewiedeo
Uruguay is het eerste land ter wereld waarin het gebruik, de productie en de distributie van cannabis zijn gereguleerd door de overheid.
Dienstkever
In 2009 werd José Mujica president. Hij was oud-leider van de extreemlinkse guerillabeweging Tupamaros en was zijn linkse drijfveren niet verleerd. Hij doneerde 90% van zijn salaris aan armen, woonde op een klein boerderijtje en liet zich rondrijden in een Volkswagen Kever.
Uitzondering op de regel
De politieke geschiedenis van Uruguay is democratisch en progressief. Het land wijkt daarin sterk af van de Latijns-Amerikaanse traditie. Behalve tijdens de jaren '70. Toen was Uruguay kortstondig een militaire dictatuur van de bovenste plank. Op enig moment hadden ze de meeste politieke gevangenen per hoofd van de bevolking ter wereld.
No items found.

Tips 💡

De aderlating van een continent
👂
👀
📚
Leestip
Een geweldig boek van Eduardo Hughes Galeano, over vijf eeuwen economische exploitatie van Latijns Amerika en een toekomst van hoop voordat de Amerikanen zich ermee gingen bemoeien.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen