#
6
23
Dec
2021

Georgië

23
Dec
2021
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Welkom in Georgië. Vraag een Amerikaanse scholier naar Georgia en Tbilisi zal niet het eerste zijn dat hij noemt. Hilariteit alom ook, bij elke Amerikaanse nieuwslezer, of de Republikeinse Sarah Palin, die het land Georgië verwart met de thuisstaat van Martin Luther King.

Intussen gaat Georgië lekker zijn eigen gang. Altijd gedaan ook, ondanks de grote boze buren en de bizarre lappendeken van volkeren, geloven en talen in de regio. Wil je weten hoe Georgië tegenwoordig zoveel nieuwe vrienden maakt in de wereld? En welke Nederlandse vrouw uit Terneuzen daar een belangrijke rol in speelde? Ga dan met ons mee op deze zoektocht. 

Paspoortje

Oppervlakte: 1,5 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Ierland.  

Aantal inwoners: iets minder dan 4 miljoen.

Hoofdstad: Tbilisi, ruim een miljoen.

Andere steden: Batumi, Kutaisi.

Religie: acht op de tien Georgiërs zijn Oosters-orthodox christen, een op de tien is moslim.

Taal: Georgisch, om het even makkelijk te houden.

Meest voorkomende achternamen: Beridze, Kapanadze, Gelashvili. Als iemand -adze of -vili heet komt -ie waarschijnlijk uit Georgië.

Vlag: witte vlag met in het midden een rood kruis. In de witte delen staan weer rode kruizen.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Quotes Stalin
Stalin kun je het best begrijpen aan de hand van zijn eigen quotes. "De dood van één iemand is een tragedie, de dood van miljoenen een statistiek." "Zij die stemmen beslissen niets, zij die de stemmen tellen beslissen alles." "Kwantiteit is een kwaliteit op zich." "De dood is de oplossing van alle problemen. Geen mensen, geen problemen."
Sandra Saakasjvili-Roelofs
Sandra Roelofs werd in 1968 geboren in Terneuzen. In haar studententijd werd ze verliefd op ene Micheil Sakaasjvili. Toen Micheil later president van Georgië werd, was Sandra ineens first lady van Georgië. Het kan verkeren.
Diepe grotten
De vier diepste grotten van de wereld liggen allemaal in Georgië. De bodem van diepste grot ligt 2212 meter lager dan de ingang en werd bereikt in 2018.
Chatsjapoeri
Chatsjapoeri heeft iets weg van pizza en is zonder twijfel het populairste gerecht in Georgië. Het heeft zelfs zijn eigen index: de chatsjapoeri-index meet inflatie in verschillende Georgische steden.
Georgische wijn
Wijnbouw is in Georgië een eeuwenoude traditie. Nauwelijks bekend in het westen, maar in de Sovjet-Unie was Georgische wijn de crème de la crème.
Het laatste slagveld
De Georgische Opstand - een van de laatste slagvelden van de Tweede Wereldoorlog was op Texel. Ondanks dat de oorlog was afgelopen op 5 mei, duurde de oorlog op Texel nog tot 20 mei. Het was een gevecht tussen Georgische oorlogsgevangenen die in opstand kwamen tegen de Duitsers.
Sakartvelo
Georgiërs noemen hun land Sakartvelo.
No items found.

Tips 💡

De wandelende grens
👂
👀
📚
Kijktip
Jelle Brandt Corstius maakte in 2014 de documentaireserie De bergen achter Sotsji. In aflevering 3, De wandelende grens, komen de territoriale conflicten tussen Georgië en Rusland uitgebreid aan bod.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen