#
102
4
Jul
2024

Argentinië

4
Jul
2024
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Die vurige, emotionele Argentijnen en koele, zuinige Nederlanders. Op een volkenkundig Tinder zou het algoritme nog niet rood uitslaan. Zij groot, wij klein. Zij bergen, wij polders. Zij praten, wij rekenen. Zij dansen, wij zouden willen dansen.  Alleen de Argentijnse steakhouses in de Amsterdamse grachtengordel zijn een teken van toenadering, al komen daar zelden Nederlanders. 

Op het veld botert het nooit. Argentijnse boevenkoppen en snelle pingelaars uit de linke wijken van Buenos Aires, tegenover zenuwachtige Calvé-jongens met melksnorren. Alleen Dennis Bergkamp was ze de baas. 

Maar liefde is niet altijd logisch. Voor je het weet zijn oranje en lichtblauw een opvallend mooie kleurencombinatie, maak je een koninklijke ‘wolk van een baby’. Tegenpolen trekken elkaar aan.

Paspoortje

Oppervlakte: 66 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Kazachstan.

Aantal inwoners: 46 miljoen.

Hoofdstad: Buenos Aires.

Andere steden: Córdoba en Rosario.

Valuta: Peso.

Religie: Katholiek.

Taal: Spaans.

Meest voorkomende achternamen: Alles wat op ez eindigt en García.

Vlag: Drie horizontale banen: lichtblauw, wit, lichtblauw. In het midden de mei-zon.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Messi McMesface
In Lionel Messi’s thuisstad Rosario is het verboden om je kind Messi te noemen. Messi is een achternaam en blijft een achternaam. Anders zou het de spuigaten uitlopen.
Niet Honduras, maar...
Argentinië heeft het hoogste huisdierenbezit ter wereld. Maar liefst 80% van de Argentijnen heeft een huisdier, en elke dag besmeurt meer dan 30.000 kilo hondenpoep de straten van Buenos Aires.
Sjimmy McSjurry
Men denkt dat de naam van de bekende Argentijnse saus chimichurri een verbastering zou kunnen zijn van de naam van een Ier die zich in de 19e eeuw inzette voor de Argentijnse onafhankelijkheidsstrijd. Zijn naam was voor de Argentijnen nogal moeilijk uit te spreken. Hij heet 'Jimmy McCurry' en werd dus 'chimichurri'.
Steakhouses genoeg
De Argentijnen houden van vlees. De gemiddelde Argentijn at in 2021 meer dan 115 kilo vlees in een jaar. In vergelijking, in Nederland en België eten we jaarlijks per persoon zo'n 65 kilo vlees. Toch is 12% van de Argentijnen vegetariër.
De slechtste 20e eeuw-award gaat naar…
In 1913 behoorde Argentinië per hoofd van de bevolking tot de tien rijkste staten ter wereld. Sindsdien is het negen keer failliet gegaan en is de economie een grote bende.
Zeker met dubieuze plaksnor
Na WO II kwamen er veel nazi's naar Argentinië. Zo ook de Engel des Doods, Joseph Mengele. Hij ging jarenlang succesvol undercover met zijn alias José Mengele.
Tangonorroe
De Argentijnse tango is razend populair over de hele wereld, maar dat was 100 jaar geleden wel anders. In Europa had de tango toen veel tegenstanders: van de katholieke kerk, maar zelfs van artsen. Het werd gezien als een ordinaire, vulgaire dans waarmee je soa's zou kunnen overdragen.
First
In 1917 werd de Argentijnse film El Apóstol de eerste geanimeerde bioscoopfilm ter wereld. Het was een stopmotion waarbij ze gebruikmaakten van uitgesneden figuurtjes.
Teatro Colón
Ieder theater dicht zichzelf een geweldige akoestiek toe. Maar het Teatro Colón in Buenos Aires heeft recht van spreken. Uit akoestisch onderzoek bleek dat de zaal de beste akoestiek voor opera's heeft ter wereld, en de één na beste voor concerten.
Aconcagua
De Andes associeer je misschien eerder met Peru en Chili, maar de hoogste top ligt toch echt in Argentinië. Met 6.961 meter is de Aconcagua de hoogste berg buiten Azië.
Argentum?
Argentinië betekent letterlijk zilver. Maar de veel kleinere landen Chili, Bolivia en Peru hadden veel meer recht gehad op die naam, want die produceren veel meer zilver.
Gelegenheitsfreund
Argentinië probeerde na de Tweede Wereldoorlog Duitse wetenschappers te rekruteren, net zoals de VS en de Sovjet-Unie. De Argentijnen waren alleen een stuk soepeler over wie die grote wetenschappers mee mochten nemen. In de VS mochten ze bijvoorbeeld alleen directe familie meenemen, maar in Argentinië mocht je ook je beste vriend, buurman en schoonmaker meenemen. Zo hadden sommige wetenschappers 'ineens' een nazi-kopstuk als beste vriend.
Bouncer Bergoglio
Paus Franciscus werkte voor zijn kerkelijke carrière onder andere als uitsmijter in een nachtclub in Buenos Aires.
Dé Argentijn bestaat niet
Slechts 9% van de Argentijnen beschouwt zichzelf van gemengde afkomst. Recent DNA-onderzoek wees echter aan dat ruim de helft van de bevolking niet alleen Europese, maar ook inheemse voorouders heeft.
No items found.

Tips 💡

Inside the World of the Superclásico
👂
👀
📚
Kijktip
VICE Sports werpt in deze minidocu een blik op de ultieme stadsderby tussen Boca Juniors en River Plate.
Bekijken
De Falklandoorlog
👂
👀
📚
Luistertip
Meer weten over de Falklandoorlog? Luister dan het tweeluik dat onze vrienden van Alle Geschiedenis Ooit er over maakten.
Bekijken
Joodse staat had ook in Argentinië of Oeganda kunnen liggen
👂
👀
📚
Luistertip
In deze aflevering van De Ongelooflijke Podcast vertelt Jan van Benthem het verhaal over de zoektocht naar een plek voor een Joodse staat.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen