#
3
3
Aug
2023

Hongkong

3
Aug
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Weinig plekken maken zo overtuigend aanspraak op het cliché-alias ‘East meets West’ als Hongkong. Een Oost-Aziatische volksaard, overgoten met een Brits sausje. Je vindt er rijstdumplings en noedelsoepen, maar wel vaak op Engelse menukaarten. Dus, mensen, als ze híer niet veel thee drinken, dan weten wij het ook niet meer.

Hongkong is de plek van één land, twee systemen. Maar die status maakt het wel een turbulente woonplaats. Grote broer China neemt niet langer genoeg met staatkundige zeggenschap; ook de Hongkongse ziel moet gehoorzamen. Geen wonder dat het broeit in dit menselijke mierennest. En dit mierennest is qua ligging misschien wel de mooiste wereldstad ter wereld. Wat jullie?

Paspoortje

Oppervlakte: 1.107 km2.

Ongeveer net zo groot als: Flevoland.

Aantal inwoners: 7,5 miljoen.

Valuta: Hongkongse dollar.

Religie: mix van confucianisme, boeddhisme, taoïsme.

Taal: Engels en Chinees. De meeste mensen spreken in het dagelijks leven Kantonees.

Meest voorkomende achternamen: Chan, Leung, Cheung, Lau, Li.

Vlag: rode vlag, met in het wit de vijf kroonbladeren van de ‘bauhinia blakeana’.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Uitgehard kwijl
Hongkongers gaan heel lekker op vogelnestsoep. Gierzwaluwen maken vogelnestjes van speeksel en mensen eten het op. Kost je 30-100 dollar voor een bouillonnetje vogelspuug. Veel plezier.
Gun fu
Heroic bloodshed-films uit Hongkong gebruiken vaak ‘gun fu’-scenes. 50% guns en 50% kung fu.
Speel nooit kwartet in Hongkong
In Hongkong is het getal 4, net als in meerdere gebieden in Oost-Azië, het ongeluksgetal. Een beetje bijgelovige aannemer bouwt z’n wolkenkrabber dus ook zonder alle verdiepingen waar 4 in zit. Dat betekent wel dat een gebouw met hoogste verdieping 100 in feite maar 81 verdiepingen heeft.
Stomkong
In 2019, het laatste jaar waarvan cijfers beschikbaar zijn, werd minder dan één procent van de plastic flessen gerecycled. Er zijn officiële schattingen die ervan uitgaan dat er elke dag 127.000 kilo PET-flessen worden weggegooid in de natuur in Hongkong.
Rolkong
In Hongkong staat het langste overdekte roltrapsysteem van de wereld. Het is 800 meter lang en ongeveer 45 verdiepingen hoog. Dat is letterlijk een wolkenkrabber.
Hoogstkong
Als je alle hoogtes van alle wolkenkrabbers bij elkaar optelt, kom je uit op een verbazingwekkende totale hoogte van zo'n 333,8 kilometer. Hiermee heeft Hong Kong de hoogste stedelijke agglomeratie ter wereld.
Groenkong
Ondanks dat het een van de dichtstbevolkte plaatsen op aarde is, bestaat ongeveer 40% van het grondgebied uit beschermde parken en natuurgebieden.
Hongkong Kablooey
Hongkong is eigenlijk een caldera ontstaan door een supervulkaaneruptie 140 miljoen jaar geleden. Het erodeerde uiteindelijk tot een hele diepe natuurlijke haven.
Hoezo huizencrisis?
Klagen we in Nederland over de overspannen huizenmarkt, in Hongkong zouden ze maar wat graag willen ruilen. De huizenprijs ligt er boven de 40.000 dollar per vierkante meter. Alleen in Monaco betaal je nóg meer.
Kowloon Walled City
De Kowloon Walled City is het bekendste voorbeeld van overurbanisatie. Dit huizenblok was een overbevolkte stad met 50.000 mensen (en daarmee een van de dichtstbevolkte stukjes op aarde). Er heerste totale anarchie: geen enkel bouwvoorschrift werd gevolgd en in de donkere steegjes middenin het blok speelden alle schunnige praktijken zich af die je je bij zo'n plek voorstelt.
Hoogkong
Hongkong is met afstand de stad met de meeste wolkenkrabbers ter wereld. Op het moment van schrijven zijn 553 gebouwen hoger dan 150 meter. Ter vergelijking: in New York City zijn dat er 'slechts' 314. In de top 5 staan trouwens nóg twee steden in de Parelrivierdelta: Shenzhen (367) en Guangzhou (188). Dubai completeert de top 5.
Pearl River Harbor
7 december 1941 staat in de geschiedenisboeken als de dag van de Japanse verrassingsaanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor. Veel minder bekend is het feit dat Japan gelijktijdig een verrassingsaanval uitvoerde op de Britse kolonie aan de Pearl River: Hong Kong.
No items found.

Tips 💡

The Food Ranger
👂
👀
📚
Kijktip
Wereldwijde video’s met heel veel streetfood. Sterkte met z’n ‘hmmmmmmmmmmmmmmmmm’.
Bekijken
Kowloon Walled City infographic
👂
👀
📚
Leestip
Misschien wel de beste infographic ooit gemaakt: deze prent van de South China Morning Post over de Kowloon Walled City.
Bekijken
Coffin homes
👂
👀
📚
Kijktip
Indrukwekkende animatiefilm van de South China Morning Post over de extreem kleine 'huizen' waar de armste Hongkongers wonen.
Bekijken

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen