#
53
30
Mar
2023

Mali

30
Mar
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op podimo

Eind 19e eeuw vonden Europese landen dat zij een Afrika te verdelen hadden en dat leverde een eeuw later een landkaart van staatkundige improvisaties op. Volkeren werden van elkaar gescheiden door willekeurige grenzen, dwars door hun eeuwenoude leefgebied. Andersom moesten groepen die niets met elkaar gemeen hadden het ineens eens worden: hoe moest dit net bedachte land bestuurd worden?

Afrika werd een legpuzzel, en de stukjes hebben elk hun eigen verhaal. Het verhaal van Mali is er een uit het boekje: eeuwenoud koninkrijk, vele volkeren met een eigen geschiedenis, samengeperst tot reusachtig land met kaarsrechte grenzen. Voeg daar klimaatproblemen en extremisme aan toe en je hebt een idee voor welke uitdagingen het 21e-eeuwse Mali staat.

Maar voor als je denkt dat deze aflevering een en al treurnis wordt, geen paniek. Deze aflevering swingt.

Paspoortje

Oppervlakte: Bijna 19 keer zo groot als Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Angola of Zuid-Afrika.

Aantal inwoners: Ongeveer 20 miljoen.

Hoofdstad: Bamako.

Andere steden: Sikasso, Koutiala en Timboektoe.

Valuta: CFA-Franc.

Religie: Bijna geheel islamitisch.

Taal: Frans is de officiële taal, maar 13 lokale talen hebben de status van nationale taal.

Meest voorkomende achternamen: Traoré, Coulibaly, Diarra, Dembele, Diallo, Koné, Keita, Sidibe, Touré, Doumbia.

Vlag: Verticale banen: groen, geel, rood.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Pindastoofpot
De pindastoofpot wordt in heel West-Afrika gegeten, maar is van oorsprong Malinees. Wist je dat een pinda geen noot is, maar een peulvrucht? En dat de pinda onder de grond groeit?
Golddiggers
Goud is goed voor 94% van de opbrengsten uit de export. Niet verwonderlijk dus dat Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten samen 90% van de Malinese exportopbrengsten ophoesten.
Identiteitscrisis
In 1880 koloniseerden de Fransen het gebied dat we nu kennen als Mali. De kolonie heette eerst Oppersenegal, toen Frans-Soedan, toen Senegambia en Niger, toen Oppersenegal en Niger en toen weer Frans-Soedan. Sérieux? Konden ze nou echt niks beters verzinnen dan het samenvoegen van namen van gebieden die ergens anders liggen?
Row, row, row your boat...
Koning Aboubakri II kwam in 1310 op de Malinese troon en had grote ambities. Hij wilde namelijk weten waar de oceaan eindigde en stuurde 200 kano’s de zee op om dat te ontdekken. Er keerde er maar 1 terug, zonder succes. Vervolgens stuurde hij een tweede expeditie van 2000 kano’s en stapte hij zelf ook aan boord. Geen enkele kano keerde terug, maar er zijn historici's die vermoeden dat enkele kano's Amerika hebben bereikt, twee eeuwen voor Columbus.
Koninkrijk Ghana
Een van de staatkundige voorlopers van Mali was het Koninkrijk Ghana. Dat koninkrijk heeft dus niks te maken met het land Ghana zoals we dat nu kennen.
Gulle koning
Kouta Moussa werd in 1312 koning van Mali. Het was een nogal vrijgevige man: toen hij op bedevaart ging naar Mekka deelde hij onderweg zoveel goud uit, dat de wereldwijde goudkoers daalde.
Timboektoe of Verweggistan
Timboektoe is natuurlijk de plek waar Donald Duck sporadisch heenvlucht. De naam van de stad is Berbers en zou 'Zij met de grote navel' (Tin Boektoe) betekenen.
Blauwe mensen
Toeareg-mannen gaan gesluierd door het leven. Hun favoriete kleur is indigo of een vergelijkbare blauwtint. De verf geeft nog wel eens af op het gezicht van de drager. Daarom worden de Toearegs ook wel ‘Blauwe Mensen’ genoemd.
No items found.

Tips 💡

Maarten van Heems - Hallo mijn slaaf, alles goed?
👂
👀
📚
Leestip
Een boek over twee fascinerende jaren wonen, werken en fietsen in Bamako, Mali
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen