#
3
6
Feb
2023

Limburg

6
Feb
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Welkom bij de aflevering over Limburg! De Grote Podcastlas houdt van kruispunten van beschavingen. En welke provincie is dat meer dan Limburg? Een beetje Nederlands, een vleugje Duits, een snufke Belgisch, maar de Limburgers zijn vooral een groots eigen volk.

Zonder Limburg was Nederland zo plat als een dubbeltje. Limburg heeft het bourgondische Maastricht, waar de glazen champagne klinken op het Vrijthof, Limburg heeft Pinkpop, Limburg heeft het uitbundigste vasteloavend van het land en waar je ook komt, de vlaai is nooit ver weg. Adië!

Paspoortje

Oppervlakte: De 9e provincie van Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Mauritius.

Aantal inwoners: 1,1 miljoen.

Hoofdstad: Maastricht.

Andere grote steden: Heerlen en Venlo.

Grootste gemeente: Horst aan de Maas.

Kleinste gemeente: Simpelveld.

College van gedeputeerde staten 19-'23: Een beetje ingewikkeld: een extraparlementair college. Dat wil zeggen: leden op persoonlijke titel, niet namens een partij.

Vlag: drie horizontale banen: wit, blauw, geel en links een rode leeuw met een dubbele staart en een kroon.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Hertogdom Limburg
De naam Limburg komt van een oud hertogdom dat geografisch volledig buiten het huidige Limburg ligt. Maar koning Willem I wilde heel graag de titel Hertog van Limburg en heeft dus persoonlijk ervoor gezorgd dat de provincie na de vorming van het Koninkrijk der Nederlanden in 1815 Limburg ging heten.
Hup natuur
Tijdens de overstromingen in 2021, is 80 tot 85% van de gevallen neerslag in het Nederlandse deel van het Geuldal niet direct afgestroomd naar de beken en de Maas. Het water werd vertraagd door de vegetatie en kwam daardoor later of niet in de Maas waardoor deze niet nog verder vol raakte en overstroomde.
De eerste prinses
Venlo heeft in 2023 de primeur van eerste prinses voor vastelaovend. Normaal een mannending.
Vastelaovend
In Limburg wordt carnaval Vastelaovend genoemd. Dat komt van vastenavond, de dinsdagavond voor Aswoensdag. In het Frans heet het "vette dinsdag" - oftewel, mardi gras.
Noord-, West-, Zuid-, Oostenrijk
In Limburg ligt ons enige drielandenpunt. Het Europese land met de meeste drielandenpunten is Oostenrijk, met maar liefst negen stuks. Ze zullen vast niet op alle punten zo’n minipretparkje gemaakt hebben als wij.
Flaneerlen
In de eerste decennia van de 20e eeuw moest je voor stedelijke joie de vivre in Heerlen zijn. Er waren nauwelijks Nederlandse steden te vinden met meer warenhuizen dan hier. Nu niet meer.
Limburg maakt ons minder saai
Zonder Limburg zou ons hoogste punt in Gelderland liggen, 110 meter boven zeeniveau. Van alle Europese landen zouden we dan alleen Vaticaanstad verslaan, en eindigen onder saaie landen als Letland en Denemarken. Thanks, Limburg!
Zoervleesj
Zuur vlees is een typisch Limburgs gerecht van gestoofd paardenvlees, gemarineerd in azijn. Het is alleen niet zuur, maar zoet, want er wordt een hele berg peperkoek en stroop aan toegevoegd.
Trillend Pinkpop
In 1994 riep de band Race against the machine alle Pinkpopbezoekers op om zo hard mogelijk te springen en te stampen op de maat van hun muziek. Het veroorzaakte een aardbeving van 1 op de schaal van Richter.
Burgemeester Damenpark
Pinkpop vond vroeger plaats op een sportpark in Geleen. Toen dat sportpark werd verbouwd, week Pinkpop uit naar een andere locatie. Tijdens de verbouwing werd de tribune extra ver van het veld gebouwd, zodat er meer ruimte zou komen voor Pinkpop. Alleen kwam Pinkpop nooit terug. En dus is er nu in Geleen een sportpark waarvan de tribune idioot ver van het veld staat.
No items found.

Tips 💡

Nao 't Zuuje
👂
👀
📚
Kijktip
Deze documentaire van 3Doc is een aanrader die de ware betekenis van carnaval laat zien. "De film biedt het beste beeld van de betekenis van het feest. Niks Hollandse carnavalsmuziek, maar klassieke volksliedjes van tientallen jaren oud die we zingen in onze eigen volkstaal.” Het is dus ook juist de bedoeling je zo bijzonder mogelijk te kleden en een masker te dragen of te schminken.
Bekijken
De Reismannen
👂
👀
📚
Leestip
Beschouwende reisblog, onder meer naar vergane glorie in Heerlen
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen