#
12
3
Feb
2022

Australië

3
Feb
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Australië. Ooit was het een strafkolonie met vooral gevangenen als immigranten. Tegenwoordig kunnen ze het zich veroorloven om te selecteren aan de poort, want wie wil er niet heen? Stranden, koraal, the Outback, unieke beesten, zo kun je wel even doorgaan. 

Als de wereld één ansichtkaart de ruimte in zou mogen sturen zou er genoeg van Australië op staan. Deze aflevering hopen we verder te komen dan alleen Aboriginals, boemerangs en kangoeroes. En met zóveel te bespreken is deze intro eigenlijk al zonde van de tijd. Dus: let’s go, mate!

Paspoortje

Oppervlakte: 183 keer Nederland. Australië is een eilandstaat en het op vijf na grootste land. Telt dan weer niet mee in de lijst met grootste eilanden.

Ongeveer net zo groot als: geen ander land. Wel bijna drie keer zo groot als Kazachstan, het 9e land.

Aantal inwoners: bijna 26 miljoen.  

Hoofdstad: Canberra.

Andere steden: Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth, Adelaide.

Religie: 50% is christen, 33% heeft geen religie, de rest is al het andere.

Taal: Engels met een flink Australisch accent.

Meest voorkomende achternamen: Smith, Jones, Brown, Williams, Taylor, Wilson, Anderson, Johnson, White, Thompson.

Vlag: donkerblauwe vlag, links bovenin de Union Jack (VK). Daaronder de 'ster van het Gemenebest' en het Zuiderkruis.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
White Australia Policy
Australië voerde in de eerste helft een zeer racistisch migratiebeleid, door alleen witte west-Europeanen binnen te laten. Omdat huidskleur als selectiecriterium officieel niet was toegestaan, liet Australië migranten een taaltest doen in een west-Europese taal. De Tsjechische journalist Egon Erwin Kisch sprak 5 talen, maar kreeg van de autoriteiten een test in Schots Gaelic, zodat ze een reden hadden om hem af te wijzen.
Groot Barrièrerif
Het Groot Barrièrerif is het grootste koraalrif ter wereld. Het strekt zich uit over een lengte van 2600 kilometer en heeft een oppervlakte van ruim 330.000 vierkante kilometer. Dat is zo'n 8 keer zo groot als Nederland.
Cloacadieren
Cloacadieren zijn zoogdieren die eieren leggen. In Australië vind je in deze orde het vogelbekdier en de mierenegel. Cloacadieren hebben, net als bijvoorbeeld vogels en reptielen, een cloaca: een lichaamsopening die zowel voor ontlasting, urine als genitale afscheiding (zoals eieren) wordt gebruikt.
The Story of the Kelly Gang
Dit was in 1906 de eerste langspeelfilm ter wereld. Er zijn nog maar weinig fragmenten bewaard gebleven. Van veel acteurs die claimden een rol te hebben gespeeld, kan dat dus niet worden bewezen.
Land down under
Men at work scoorde een hit met dit lied, dat bol staat van Australische stereotypes, zoals een vegemite sandwich. Het wordt beschouwd als het tweede volkslied van Australië.
Geen bochten naar Perth
De treinrit Perth-Adelaide gaat via de Trans-Australian Railway, met het langste stuk zonder bochten ter wereld: 478km. Pak je de auto, dan rijd je over een kaarsrechte snelweg. Er is onder meer een stuk van 240 kilometer met maar één bocht.
Australian football finale
De finale van Australian Football wordt elk jaar gespeeld in Melbourne. Hij verkoopt elk jaar uit. Met 100.000+ bezoekers is het steevast het best bezochte binnenlandse sportevenement ter wereld.
Coober Pedy
De Australische mijnstad Coober Pedy, opaalhoofdstad van de wereld, ligt grotendeels onder de grond. De naam Coober Pedy komt van Kupa Piti, vrij vertaald 'Witte man in gat'. Je mag in Coober Pedy niet achteruit lopen, omdat de grond vol zit met dynamietgaten van de opaalindustrie.
Internationale studenten in Australië
Australië telt zo'n 875.000 internationale studenten. 1 op de 28 mensen in Australië is dus internationale student. Eenderde daarvan komt uit China. Dat betekent dat 1 op de 5000 Chinezen momenteel in Australië studeert.
Nationale symbool
De nationale symbolen van Australië zijn de emoe en de kangoeroe. Dieren die niet achteruit kunnen lopen. De Australiërs zeggen: wij bewegen altijd voorwaats, nooit achterwaarts.
Australië kent vele talen
Australië is linguïstisch gezien een van de meest diverse landen ter wereld. Het land kent zo'n 250 talen, waarvan de meeste piepkleine Aboriginal-talen zijn. Onder die talen bevinden zich ook isolaten, die geen banden hebben met enige andere taal.
Stichting Canberra
Sydney en Melbourne konden het niet eens worden over wie de Australische hoofdstad mocht worden. Toen hebben ze maar Canberra gekozen, precies tussen beide steden in.
Veel Australiërs in weinig steden
Tweederde van de Australiërs woont in slechts vijf steden: Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth & Adelaide. De hoofdstad Canberra zit daar dus niet bij.
Gegeven kameel niet in de bek kijken
Saoedie-Arabië importeert kamelen en zand uit Australië. Dus.
Australiekust
Australië is een van de meest verstedelijkte landen, met 90 procent van de bevolking op slechts 0,22 procent van het landoppervlak en 85 procent binnen een straal van 50 kilometer van de kust.
Land, ho!
De Nederlander Willem Janszoon was in 1606 de eerste Europeaan waarvan het gedocumenteerd is dat hij voet aan wal zette op Australië. Maar de Nederlanders zagen weinig nut in om het woeste land te koloniseren dus gingen weer verder met hun bootjes.
Aboriginals
Aboriginal Australiërs wonen al minstens 50.000 jaar in Australië. Dit betekent dat ze de oudste nog levende cultuurgeschiedenis ter wereld hebben.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen