#
67
20
Jul
2023

Saint Lucia

20
Jul
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Het waait veel op Saint Lucia. De sterkte varieert, maar de passaat blaast altijd vanuit het noordoosten. Elke dag vaste prik. De politieke wind daarentegen, die was de afgelopen eeuwen een stuk minder voorspelbaar. Jazeker, die kwam ook uit het noordoosten. Maar eenmaal op Saint Lucia aangekomen veranderde hij zó vaak van richting dat de bewoners ook geen idee meer hadden in welk land ze woonden.

Maar de wind is gaan liggen en de rust keerde terug in het paradijs. Saint Lucia is geschilderd vanaf een ezel met alleen blauwe en gele verf. De rest van de ansichtkaartkleuren kun je lekker zelf mengen: uit de turquoise wateren rijzen smaragdgroene bergen - volmaakte driehoeken, alsof Pythagoras ze zelf getekend heeft. Welkom dus, in deze onbekende Caraïbische parel!

Paspoortje

Oppervlakte: 616 km2.

Ongeveer net zo groot als: Micronesië of de gemeente Súdwest-Fryslân.

Aantal inwoners: 180.000.

Hoofdstad: Castries.

Andere steden: Bisée, Vieux Fort, Micoud. En Honeymoon Beach.

Valuta: Oost-Caribische dollar.

Religie: overwegend christelijk.

Taal: Engels officieel, maar de lokale Creoolse taal is gebaseerd op het Frans.

Meest voorkomende achternamen: Joseph, Charles, James, Alexander, Henry.

Vlag: lichtblauwe vlag met een gouden driehoek, daarachter een zwarte driehoek, omlijst door een witte rand.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Metroniem
Saint Lucia is het enige land ter wereld dat vernoemd is naar een vrouw. Samen met Ierland, vernoemd naar Éire. Maar da’s een godin.
Houten poot, ooglapje, papegaai
François le Clerc was de naam van de eerste kolonist van Saint Lucia. Hij was piraat. Verloor zijn been, kreeg een houten poot en wordt nu gezien als de eerste piraat waarop dat stereotype gebaseerd is.
Caribisch Amapiano
Saint Lucia heeft een eigen muziekstijl ontwikkeld genaamd Dennery Segment. Het is een samensmelting van soca en calypso, met moderne elektronische muziek. Het wordt gekenmerkt door zijn vrolijke, dansbare ritmes en het gebruik van synthesizers en samples.
Nobeldichtheid
Saint Lucia heeft ondanks haar kleine bevolkingsomvang twee Nobelprijswinnaars voortgebracht. Daarmee zijn ze het land met de meeste Nobelprijswinnaars per hoofd van de bevolking. Bovendien heeft Saint Lucia in 1992 met Derek Walcott de enige Nobelprijswinnaar voor Literatuur in de Cariben voortgebracht.
Geld over?
In Saint Lucia kun je de duurste hotelovernachting ter wereld boeken: na een nachtje ben je $175.000 lichter. Je slaapt daarvoor wel in een onderzeeër met glazen romp. Twee van ons hoef je daar zeker niet voor te bellen, een absoluut wel.
Pigeon Peninsula
In het noorden van Saint Lucia ligt Pigeon Island, waarvandaan de Engelsen de Franse haven op Martinique bespioneerden. Echt een eiland is het alleen niet meer, want in 1972 besloot men om het met het hoofdeiland te verbinden door er een enorme berg aarde tussen te storten.
Diamond Falls
De Diamond Falls maken korte metten met de theorie dat watervallen maar 1 minuut leuk zijn. Het water verandert hier namelijk voortdurend van kleur, afhankelijk van welke mineralen erin zijn opgenomen.
Drive-in vulkaan
Sulphur Springs is een geothermisch veld: een zwakke plek in de aardkorst waar magma dicht onder het oppervlak zit. Dat zorgt voor warmwaterbronnen, kokende modderpoelen, rook en vooral heel veel zwavelafzettingen. Je kunt met de auto tot aan de rand van het veld rijden, waardoor het gemunt wordt als de enige drive-in vulkaan ter wereld...
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen