#
10
20
Jan
2022

Albanië

20
Jan
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Albanië. Of, zoals ze het zelf noemen, Shqipëria. (Sh-tsjiep-eria) Omdat het zo’n fantastisch woord is. Als je Albanië vergelijkt met andere landen, schiet je altijd te kort. Geen typisch Mediterraans land, maar ook geen typisch Oostblokland. Maar wat dan wel? 

Albanië is eigenlijk een eiland met landsgrenzen. Een einzelgänger zoals je niet veel ziet in Europa. Wereldvreemd? Dat al lang niet meer. Maar onbekend maakt onbemind, en dat terwijl er een heleboel te beminnen is in Albanië. Des te meer reden voor de zoektocht van het komende uurtje. 

Paspoortje

Oppervlakte: tweederde Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Solomoneilanden, maar doe ook maar gewoon België.  

Aantal inwoners: 3 miljoen.

Hoofdstad: Tirana, met een half miljoen Albanezen.

Andere steden: Durrës, Vlorë.

Religie: iets meer dan de helft is moslim, een op de vijf is christen en de rest heeft geen religie.

Taal: Albanees.

Meest voorkomende achternamen: Hoxha, Shehu, Dervishi.

Vlag: de vlag is rood, met een zwarte dubbelkoppige adelaar erop.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Koffiehuizen
Albanezen zijn dol op koffie. Nergens in de wereld vind je meer koffiehuizen per hoofd van de bevolking dan in Albanië.
Mercedes, mercedes, mercedes
Tijdens het bewind van Enver Hoxha was privébezit van auto's verboden. In 1991 reden er daarom maar 6000 auto's rond in Albanië. Nu zijn het er bijna 700.000, waarvan opvallend veel van het merk Mercedes (op enige moment zeker 80%). Het gaat veelal om tweedehands auto's die zijn geïmporteerd uit West-Europa. Albanezen zweren bij de betrouwbaarheid van Mercedes op de slechte Albanese wegen.
Albanese olie
In Albanië ligt het grootste olieveld van continentaal Europa. Albanese bitumen zijn van hoge kwaliteit en worden veel toegepast in asfalt over de hele wereld.
Boeren!
Nergens in Europa werkt zo'n groot gedeelte van de bevolking in de landbouw als in Albanië.
Langharig tuig
De lange haren en baarden van de spelers van Ajax in 1970, leidden tot protest in Albanië. Toen Ajax een wedstrijd moest spelen in Tirana, eiste de Albanese regering dat de haren van de spelers zouden worden gekortwiekt tot maximaal 3 centimeter. De UEFA veegde het protest van tafel en Cruijff en co mochten hun lokken behouden.
De paranoia van Hoxha
De Albanese dictator Enver Hoxha wantrouwde iedereen: eerst keerde hij zich af van het westen, maar later ook van communistische bondgenoten: eerst verbrak hij de banden met Joegoslavie, toen met de Sovjet-Unie en uiteindelijk ook met China. Dit maakte Albanië het meest geïsoleerde land van Europa. Uit angst voor zijn rivalen liet Hoxha 173.000 bunkers bouwen, het hele land ondertunnelen en gigantische anti-nucleaire schuilkelders bouwen.
Religie ≠ identiteit
In de Albanese identiteit speelt religie een beperkte rol. In de loop van de geschiedenis wisselden ze vaak van religie. Hierdoor bekeerden ze zich tijdens het Ottomaanse Rijk makkelijker tot de islam dan andere balkanvolkeren. Na het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk werden Albanezen op de Balkan daardoor als collaborateurs gezien. De rivaliteit tussen Albanezen en de Slavische balkanvolkeren duurt nog altijd voort.
Politiek geëngageerde Dua Lipa
De Britse zangeres Dua Lipa is van Albanees-Kosovaarse afkomst. En dat steekt ze niet onder stoelen of banken. Ze postte ooit een kaart van Greater Albania op haar socials, en plaatste een bericht "Why Kosovo will never be Serbia".
Minaretjes
Albanië is het enige Europese land met een moslimmeerderheid.
No items found.

Tips 💡

Wie is de Mol 2022
👂
👀
📚
Kijktip
Het gezelligste sabotagspel van de TV was in 2022 in Albanië
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen