#
116
12
Dec
2024

Indonesië

12
Dec
2024
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op podimo

Al vele afleveringen van De Grote Podcastlas moeten de koloniale machten het ontgelden. Britten, Portugezen, Spanjaarden, Fransen en zelfs Duitsers. Voor veel landen waren dit geen eigenaren, maar bezetters. Geen weldoeners, maar verwoesters. En vandaag zijn we aanbeland bij een prachtige archipel, een tropisch luilekkerland waar wij Nederlanders de roofdieren zijn. Hoe senang moeten we ons daarbij voelen?

Indonesië is een schitterend kleurrijk doek, met een paar grote gitzwarte strepen. Was geverfd: de VOC-mentaliteit. Maar dit schilderij is nooit af, en de Indonesiërs hebben de kwasten stevig in eigen handen. En hoe permanent de zwarte strepen ook zijn, op de hedendaagse ezel knallen de kleuren als nooit tevoren.

Paspoortje

Oppervlakte: 45 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Mexico.

Aantal inwoners: 285 miljoen.

Hoofdstad: Jakarta.

Andere steden: Surabaya, Bandung, Medan, Palembang.

Valuta: Rupiah.

Religie: Overwegend islamitisch, maar ook christenen, hindoes en boeddhisten.

Taal: Bahasa Indonesia.

Meest voorkomende achternamen: Sari, Setiawan, Hidayat, Lestari, Saputra, Wati, Rayahu.

Vlag: Horizontale banen rood en wit.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Operasi
Sinds 2023 rijdt tussen Jakarta en Bandung de eerste hogesnelheidstrein in Zuidoost-Azië. Wij gingen heel goed op de merknaam van die trein: Whoosh. Een onomatopee dus, maar ook een afkorting van Waktu Hemat, Operasi Optimal, Sistem Hebat. Oftewel: tijdbesparend, optimaal operationeel, uitstekend systeem.
Exploitasi
In 1880 ontdekte de Nederlandse tabaksplanter Aeilko Zijlstra olie op Sumatra. Hij richtte in vervolgens de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot Exploitatie van Petroleumbronnen in Nederlandsch-Indië op. In 1907 ging deze maatschappij nauw samenwerken met een Brits bedrijf dat in olie én zeeschelpen handelde. Die hadden marketingtechnisch een íets betere bedrijfsnaam, en de rest is geschiedenis.
Confrontasi
Tijdens de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog werden veel Nederlanders en Indonesiërs als slaaf tewerkgesteld. De Japanners gebruikten helleschepen voor transport, vernoemd naar de helse omstandigheden aan boord. In 1944 werd zo'n schip getorpedeerd door een onderzeeboot, en verdronken 5600 opvarenden. Vier keer zoveel doden als op de Titanic, op een schip dat maar half zo lang was.
Multinasi
De Verenigde Oostindische Compagnie was de eerste multinational ter wereld. Op zijn hoogtepunt had het bedrijf in heel Azië 25.000 mensen in dienst. Tot zover de leuke feitjes over de VOC.
Eilandstasi
Tijdens de vele ijstijden van de afgelopen paarhonderdduizend jaar, stond de zeespiegel zo laag dat het grootste deel van Indonesië gewoon aan Azië vast lag. Het was toen dus een landbrug in plaats van de archipel die het tussen de ijstijden door was en nu is.
Revolusi!
Indonesië was het eerste land dat na de Tweede Wereldoorlog een succesvolle onafhankelijkheidsstrijd voerde tegen een Europese koloniale macht. Soekarno werd de eerste president. Na vier jaar bloedige strijd met Nederland werd het land in 1949 onafhankelijk.
Conferensi
De Conferentie van Bandung was de eerste wereldwijde conferentie van wat later officieel de Beweging van Niet-Gebonden Landen zou worden. In april 1955 kwamen in Bandung 29 landen uit Azië en Afrika samen. Samen waren ze goed voor 1,5 miljard mensen. Dat was toen 54% van de wereldbevolking.
Accelerasi
De lievelingssport van Indonesiërs is badminton. Zijn ze goed in ook: acht keer goud op de Olympische Spelen. Leuk feitje over badminton: de snelste badmintonslag ooit was 565 km/h. Dat is bijna 200 km/h sneller dan de snelste Formule 1-auto ooit.
Polynesi
Veel eilanden. Meer dan 17.000. Qua oppervlakte is Indonesië de grootste eilandstaat ter wereld.
Tegendrasi
Indonesië is het beste voorbeeld van een oude kolonie die meteen na de onafhankelijkheid de taal van de kolonisator bij het grofvuil zet. Ze zijn nog in iets anders dwars: samen met Suriname zijn ze een van de beste voorbeelden van landen die links rijden terwijl ze nooit bij het Britse Rijk hebben gehoord.
Erupsi
Geen land heeft zo veel actieve vulkanen als Indonesië. De uitbarstingen van de Krakatau en Tambora in de 19e eeuw boezemen nog steeds angst in. Laatstgenoemde was zelfs verantwoordelijk voor het Jaar Zonder Zomer, waaruit een enorme kettingreactie van verschrikkingen, maar ook uitvindingen voortkwamen.
Nutrisi
De komodovaraan kan in een maaltijd 80% van zijn eigen lichaamsgewicht eten. Ze laten maar zo’n 12% van hun prooi over en eten dus andere dieren met huid, haar, hoeven en botten op. En ze eten ook hun eigen jongen. Party party.
No items found.

Tips 💡

Max Havelaar
👂
👀
📚
Leestip
Deze roman van Multatuli uit 1859 (!) is een voor die tijd ongekend maatschappijkritisch boek. Spoiler: het cultuurstelsel dat de Nederlanders in Indonesië invoerden, komt er niet goed vanaf.
Bekijken
Een jaar zonder zomer
👂
👀
📚
Luistertip
In aflevering 148 van Alle Geschiedenis Ooit gaat het over het jaar 1816, waarin de hele wereld de gevolgen ondervond van een Indonesische vulkaanuitbarsting.
Bekijken
Is Instagram ruining #Bali?
👂
👀
📚
Kijktip
ABC-documentaire over de teloorgang van authenticiteit op het eiland.
Bekijken
Revolusi
👂
👀
📚
Leestip
Een vlezig boek van David van Reybroek vol details over hoe een nieuw Indonesië vorm kreeg: in bloed, in pijn, met hoop. Er is ook een lightversie van het boek in de vorm van een podcast.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen