#
9
2
Mar
2023

Gelderland

2
Mar
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Deze provincie heeft het allemaal: de oudste steden, de mooiste natuur en de zwartste cross. Deze provincie geeft je veel identiteiten op verschillende regio’s: De Hoge Veluwe, de Foodvalley, de Betuwe en natuurlijk de Achterhoek. Van Nijmegen tot Arnhem via Barneveld naar Culemborg. Vandaag heet De Grote Podcastlas jullie welkom in de grootste provincie van ons land: Gelderland.

Paspoortje

Oppervlakte: De grootste provincie van Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Trinidad én Tobago.

Aantal inwoners: iets meer dan 2 miljoen.

Hoofdstad: Arnhem.

Andere grote steden: Nijmegen, Apeldoorn.

Grootste gemeente: Apeldoorn.

Kleinste gemeente: Westervoort. Is zelfs de kleinste van Nederland. Toch nog net iets groter dan Gibraltar.

College van gedeputeerde staten 19-'23: VVD, CDA, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie.

Vlag: drie horizontale banen, van boven naar beneden: blauw, geel, zwart.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Smikkel Mansholt
Sicco Mansholt was als minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening belast met de voedselzekerheid voor de naoorlogse Nederlandse bevolking. Een gemiddelde Nederlander at toen op een dag gemiddeld 617 calorieën.
Biddeveld
Van de vijf grootste kerken in Nederland staan er twee in Barneveld, een plaats met amper 35.000 inwoners.
Nederlandse Big Five
De provincie waar je de meeste dieren uit de Nederlandse Big Five kunt zien is Gelderland. Het gaat om het edelhert, de ree, het wilde zwijn en de bever. Alleen voor de laatste, de zeehond, moet je even rijden.
Een van de Karels, deze is van Gelre
Karel van Gelre (1467-1538) aka de Grootste Gelderlander Aller Tijden, veroverde veel land, streed samen met Maarten van Rossem tegen Karel V en liet de Rijn verleggen zodat deze langs Arnhem stroomde. Grote speler.
Achter hoek, nieuwe vlag
Bierbrouwer Grolsch, de Zwarte Cross en de Stichting Pak An namen in 2018 het initiatief voor een Achterhoekse vlag. Het ontwerp dat won was het licht- en donkergroene coulissenlandschap met een kronkelend kruis dat de wegen moet voorstellen.
Grolle
Het biermerk Grolsch komt oorspronkelijk niet uit Twente, maar uit de Achterhoek. Niet Overijssels, maar Gelders dus. Grolsch is vernoemd naar Grolle: de lokale benaming voor het stadje Groenlo.
Zwarte Cross
De Zwarte Cross is de grootste motorcross van de wereld en het grootste betaalde muziekfestival van Nederland, met meer dan 200.000 bezoekers. Er zijn wedstrijden in verschillende disciplines en je mag eigenlijk met elk vervoermiddel wel ergens aan meedoen. Sommige klassen lijken meer op carnavalsoptochten dan op wedstrijden, maar goed.
'Nijmeegse' Vierdaagse
De Vierdaagse is de grootste meerdaagse wandeltocht ter wereld. In de eerste editie in 1909 liep men vanuit verschillende plaatsen in Nederland naar… Breda. In 1910 bleek het organisatorisch niet zo handig om verschillende startpunten te hebben, dus startten alle lopers op één plek… Arnhem. In 1913 lag het eindpunt voor het eerst in Nijmegen en pas vanaf 1925 werd er ook in Nijmegen gestart.
No items found.

Tips 💡

FAQ
👂
👀
📚
Leestip
De pagina met veelgestelde vragen op de website van de Zwarte Cross is een bezoekje waard. Hier en daar hilarisch en exemplarisch voor de sfeer van het festival.
Bekijken
Openluchtmusea
👂
👀
📚
Kijktip
Gelderland heeft prachtige openluchtmusea. Vanuit geografisch perspectief tippen we Museumpark Orientalis en het Afrikamuseum (beide in Heilig Landstichting) en het Nederlands Openluchtmuseum (in Arnhem).
Bekijken
Achtkastelenroute
👂
👀
📚
Kijktip
Een fiets- en wandeltocht langs acht kastelen in en rondom Vorden.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen