#
69
24
Aug
2023

Marshalleilanden

24
Aug
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Het kabbelende leven beviel de Marshallezen wel. Ingenieus als ze waren, kwamen ze eilandhoppend aanvaren vanaf hun Micronesische buren. Hun atollen zijn smalle stroken land, symbolisch voor een gebalanceerd leven van vis, kokos en zeevaart. De grote open zee is hun blik op de oneindigheid, de lagune binnenin geeft een gevoel van veiligheid en herbergt tradities.

Zo zou het eeuwen door kunnen gaan. Totdat er grootmachten kwamen eilandhoppen, deze keer met hele andere intenties. Het donderde en bliksemde van diep onder water tot hoog in de atmosfeer. De eilanden werden zó te grazen genomen, dat de term Marshallhulp beter voor hen bedacht had kunnen worden. En ja, het is er ook gewoon mooi. Maar onze oren suizen nog steeds…

Paspoortje

Oppervlakte: 181 km2.

Ongeveer net zo groot als: Aruba.

Aantal inwoners: ruim 40.000.

Hoofdstad: of beter gezegd, hoofdatol: Majuro.

Andere steden: Ebeye.

Valuta: Amerikaanse dollar.

Religie: Christelijk.

Taal: Engels en Marshallees.

Meest voorkomende achternamen: John, de Brum, Lang, Samuel, Joel, Joseph.

Vlag: donkerblauw met een steeds breder wordende diagonale oranje/witte band en linksboven een ster met 24 punten.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Niet heel gezond nee
Naar schatting 28% van de personen ouder dan 15 jaar heeft diabetes type 2. Onder de 35-plussers is dat bijna 50%.
Proeftuin
De Marshalleilanden waren voor de Amerikanen hun favoriete locatie om hun kernbommen te testen. In totaal oefenden ze voor 4.000 Nagasaki-atoombommen aan ontploffingskracht uit. Het heeft de eilanden voorgoed verminkt.
Bikini
De herkomst van deze naam? De Amerikanen testten een paar atoombommen boven het Bikini-atol. Een Amerikaanse modeblogger noemde de uitvinding van deze zwemkleding, enkele dagen na de kernproef, ‘de atoombom van de mode’. De naam was geboren.
Stokoude stokjes
De Marshallezen navigeerden van oudsher met hele bijzondere kaarten: stokjes die aan elkaar gebonden werden als een soort kaart. Ingebonden schelpjes duidden de positie van eilanden aan. Het bijzondere? Niet afstand, maar tijd werd afgebeeld. Tijd om afstanden te overbruggen, inclusief de berekening van windrichtingen en zeestromen.
Crypto
Op de Marshalleilanden kun je met de Amerikaanse dollar betalen, maar ook met de Sovereign: de nationale cryptocurrency. In 2018 werden ze het eerste land ter wereld met een officiële cryptomunt.
Flag of convenience
Veel schepen varen om fiscale redenen onder de vlag van de Marshalleilanden. Dit gegeven leidt tot wat vertekende economische statistieken. Boten en schepen zijn bijvoorbeeld op papier het belangrijkste exportproduct, terwijl ze die helemaal niet zelf produceren. En het land is een van de grootste importeurs van ruwe olie, terwijl ze zelf helemaal geen raffinaderijen hebben.
Haaienspeeltuin
Op de Marshalleilanden vind je het grootste beschermde gebied voor haaien ter wereld. Het is 2 miljoen vierkante kilometer. Dat is ongeveer zo groot als Mexico.
Nucleaire niche
De Marshalleilanden bedienen een hele kleine niche in de toeristenbranche: nucleair duiktoerisme. Je kunt duiken naar wrakken van schepen die zijn gebruikt bij de atoomproeven op de eilanden.
Tourist trap?
De topbestemming op de Marshalleilanden is volgens Tripadvisor... een brug. Een doodgewone, betonnen brug van slechts 20 meter lang die twee delen van het hoofdatol Majuro verbindt. Verder in het lijstje bestemmingen volgens Tripadvisor: een tweetal kraters die nagelaten zijn door atoomproeven. Geen reviews, dus of je kan er helemaal niet heen, of het kan wel maar je komt er zo radioactief van terug dat je geen review meer kan achterlaten. Geen wonder dat slechts een paarduizend toeristen per jaar de Marshalleilanden weten te vinden.
No items found.

Tips 💡

Kathy Jetñil-Kijiner
👂
👀
📚
Luistertip
Zij is een dichter, spoken word-artiest en klimaatveranderingsactivist. Luister dit stuk van haar.
Bekijken
Vergelijking van de schaal van nucleaire ontploffingen
👂
👀
📚
Kijktip
YouTube-video die precies dit in kaart brengt.
Bekijken
Na ons de zondvloed
👂
👀
📚
Kijktip
In 2019 zond de NTR deze vierdelige documentaireserie uit: deel 4 laat zien hoe regering en mensen op de Marshalleilanden met klimaatverandering omgaan. En hun keus voor morgen: zullen zij eilanden ophogen of zullen zij hun eilanden moeten verlaten?
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen