#
11
9
Mar
2023

Flevoland

9
Mar
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

In de wereld een wonder, in ons kikkerland helemaal kapotgemaakt. Ze zijn de ongekroonde kop van jut in provincieland. Maar dat is compleet onterecht. De jongste provincie van ons land heeft vrijwel niets gratis gekregen van de geschiedenis, maar alles zelf gemaakt. Van de culturele revolutie in Almere tot de vissers op Urk en de pracht en praal van de Oostvaardersplassen. Maak je klaar voor de Grote Podcastlas special over Flevoland!

Paspoortje

Oppervlakte: De kleinste provincie van Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Hong Kong.

Aantal inwoners: ruim 400.000.

Hoofdstad: Lelystad.

Andere grote steden: Almere, Dronten, Emmeloord.

Grootste gemeente: Noordoostpolder.

Kleinste gemeente: Urk.

College van gedeputeerde staten 19-'23: VVD, GroenLinks, CDA, PvdA, ChristenUnie, D66.

Vlag: twee horizontale banen, boven blauw, onder groen. In het midden een horizontale gele lijn, die aan de linkerkant golft maar aan de rechterkant recht is. Linksboven een witte lelie.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Golden Urkring
Veel jongens op Urk krijgen een gouden oorbel met een plaatje rond hun tiende verjaardag. Vaak is het een schip, een zeemeermin, een vis of een kreeft. Maar het kan eigenlijk van alles zijn. De oorbel heeft van oudsher twee functies. Als een visserman kwam te verdrinken, en zijn lichaam spoelde aan, dan kon zijn familie met de waarde van zijn gouden oorbel zijn begrafenis betalen. En stel dat hij op een andere plek aanspoelde, dan was aan de insigne op de oorbel te herleiden waar hij vandaan kwam.
Polderbeukers
Er bestaat iets dat heet polderkoek. Dat is een pannenkoek, maar je vervangt de helft van de melk met espresso. Dan krijg je pannenkoeken waar je de hele dag de polder mee kunt droogleggen. Niet geschikt voor kinderen en overgevoelige mensen.
Oldlands
A Campingflight to Lowlands Paradise begon in 1967 in de Jaarbeurs, Utrecht. Er waren toen twee edities waarvan de tweede legendarisch zou moeten worden. Het hele festival werd maanden verplaatst omdat Jimi Hendrix zou komen. Dat gebeurde uiteindelijk niet want hij brak zijn been onderweg naar het vliegtuig.
Randmeren
Enig idee waarom de Flevopolder een eiland is en de Noordoostpolder niet? Wegens bezuinigingen lieten ze de randmeren bij de NOP achterwege, maar men schrok er achteraf wel van dat belangrijke havens verzandden. Daarom hebben ze zich bij de Flevopolder wel keurig aan het plan gehouden, zodat plaatsen als Harderwijk en Spakenburg nog steeds havenplaatsen zijn.
Buutvrij in de polder
De Noordoostpolder werd opgeleverd middenin de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers vonden het wel interessant wat daar gebeurde, dus werden mensen die erheen trokken vrijgesteld van dwangarbeid. Dat leverde de polder de bijnaam ‘Onderduikersparadijs’ op.
Wilhelminee
Als het aan de Zuiderzeese vissers had gelegen was Flevoland er nooit gekomen. Maar ook iemand anders was tegen: koningin Wilhelmina. Zij vreesde dat de Hollandse Waterlinie niet snel genoeg in werking zou kunnen treden als de Zuiderzee geen open zee meer was.
Cornelis Lelie
Heb je je ooit afgevraagd wat dat witte embleem is op de vlag van Flevoland? Het is het familiewapen, what’s in a name, van Cornelis Lely. Wel zo dankbaar voor alles wat hij heeft gedaan voor Flevoland.
Flevohof
In 1971 werd de Flevohof opgericht: een educatief park, waar kinderen konden leren over de landbouw. In de jaren '90 ging het failliet en werd het overgenomen door een Belgische keten van attractieparken uit de plaatsen WAver, LImal en BIerges: WALIBI. Zij bouwden de ene achtbaan na de andere en maakten het zo de best bezochte attractie van Flevoland.
Dubai eat your heart out
De Flevopolder is het grootste kunstmatige eiland ter wereld.
No items found.

Tips 💡

Nagele
👂
👀
📚
Kijktip
Wil je een op-en-top-modeldorp bezoeken in de Noordoostpolder, volledig aan de tekentafel ontworpen? Ga dan naar Nagele, dat schijnt het beste voorbeeld te zijn.
Bekijken

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen