#
64
29
Jun
2023

Canada

29
Jun
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

O, Canada. De naam van het Canadese volkslied is vast bedacht voor watertandende podcastgeografen die een aflevering voor te bereiden hebben. Hier volgt een inkoppertje: welk gevoel je bij de Canadezen hebt, hangt af van naar welk deel je kijkt. Gebruik voor het gemak het eten als leidraad.

Kreeftenvissers aan de oostkust, walvisvet in het koude noorden. Koreaans of Jamaicaans in de smeltkroes van Toronto, steaks van een halve kilo op de boerderijen van Alberta. Zalm in Vancouver, forel in de Rockies. We kunnen zo nog wel even doorgaan, maar we hebben nog een hoop bergen, meren, bossen, premiers, taalgebieden, oorspronkelijke volkeren en legendarische ijshockeyers te bespreken. Aan het werk dus!

Paspoortje

Oppervlakte: 239 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: China. Die zijn één Noorwegen kleiner.

Aantal inwoners: bijna 40 miljoen.

Hoofdstad: Ottawa.

Andere steden: Toronto, Montreal, Vancouver, Calgary, Quebec City.

Valuta: Canadese dollar.

Religie: heel divers. De helft is christen, een derde is niet religieus en dan nog aanzienlijke groepen moslims, hindoes, sikhs, boeddhisten en joden.

Taal: Engels en Frans.

Meest voorkomende achternamen: Smith, Brown, Tremblay, Martin, Roy.

Vlag: verticale banen rood, wit, rood. In de witte baan een rood esdoornblad.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Maple syrup
80% van de wereldexport maple syrup komt uit Canada, specifiek Quebec. De beste toepassing is: schenk een sliert siroop uit over een laag sneeuw, laat het uitharden, en rol het op rondom een lollystokje. Een toetje op zich.
Retox in een glas
De nationale cocktail van Canada, de Caesar’s Cocktail, is een bloody mary on steroids. Hij bevat onder meer schelpdierenbouillon, selderijzout, wodka en tabasco. Met een beetje geluk krijg je er satéprikkers met donuts, kipnuggets en bacon strips bij, in je glas.
Alaskanada
Alaska is niet van Canada omdat de Russen het in 1867 liever aan de VS verkochten dan aan Canada, een niet-onafhankelijk onderdeel van hun grote rivaal: het Verenigd Koninkrijk.
Noorderbuur?
Canada ligt ten noorden van de VS. Maar, komt -ie, 70% van de Canadezen woont ten zuiden van het enorme kaarsrechte deel van de grens met de VS. En ten noorden van het zuidelijkste puntje Canada wonen meer Amerikanen dan Canadezen.
Hansje
Sinds 2022 grenst Noord-Amerika aan Europa. Denemarken en Canada delen nu Hanseiland, de op twee na kortste grens ter wereld.
Meer meer meer!
Canada is het land met de meeste meren (van meer dan 100.000m²): ze hebben er 879.800. Ter vergelijking, nummer twee Rusland telt er 201.200
Maar zwemmen ho maar
De kustlijn van Canada is met 243.042 km de langste ter wereld.
Het Canadees Schild
Deze epische naam is eigenlijk de ondergrond van meer dan de helft van Canada. Het zijn Precambrische rotsen die meer dan een miljard jaar oud zijn, waardoor het een van de oudste en meest stabiele geologische formaties ter wereld is.
Parlez-vous een beetje, Jack?
Ongeveer een derde van de Canadezen kan een gesprek in het Frans voeren.
Een 10 op de schaal van diversiteit
Bij de volkstelling van 2021 werden meer dan 450 etnische of culturele afkomsten gerapporteerd. Ter vergelijking, Nederland schijnt er zo'n 200 te tellen.
Oh Dorpjesland
In 1535 vertelden twee inheemse jongeren de Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cartier over de route naar Kanata. Ze verwezen eigenlijk naar het dorp Stadacona. Bij gebrek aan een andere naam gebruikte Cartier het woord "Canada" om niet alleen het dorp te beschrijven, maar het hele gebied.
The great one
Wayne Gretzky geldt in de hele wereld onbetwist als de beste ijshockeyer aller tijden. Hij is de enige ooit die in één seizoen meer dan 200 goals en assists noteerde. En hij flikte dat vier keer.
Hoe lang nog scheids?
Lacrosse is de nationale zomersport van Canada en werd al gespeeld door de inheemse bevolking. Velden waren toen kilometers lang en wedstrijden duurden dagen. Ze dienden om jonge mannen te vormen als krijger en het ging er bloederig aan toe. Tegenwoordig is de sport minder dodelijk, maar nog wel spijkerhard.
De aanhouder wint
Niemand kwam vaker uit op de Olympische Spelen dan de Canadese springruiter Ian Miller. Hij nam liefst 10 keer deel, van 1972 tot 2012. Alleen de Spelen van 1980 in Moskou moest hij missen vanwege een boycot van de westerse wereld. In 2008 beloonde hij zich uiteindelijk met een zilveren medaille.
IJspaleis
Canada haalde ooit een gouden medaille met IJshockey op de Olympische Zomerspelen. In 1920 was IJshockey al wel olympisch, maar de eerste Winterspelen vonden pas 4 jaar later plaats. En dus bouwde men in Antwerpen het IJspaleis, een van de oudste kunstijsbanen ter wereld die daarna nog bijna 100 jaar is blijven staan.
Fairmonts finest
De Canadese hotelketen Fairmont heeft patent op de meest iconische hotels van Canada. Wat dacht je van de grootste blokhut ter wereld in Montebello en de enorme Frans aandoende kastelen die boven Ottawa en Quebec City uittorenen. Sacrebleu!
Bovenmeer
Lake Superior is in oppervlak het grootste meer ter wereld. Maar het is ook in een ander opzicht Superior: het is namelijk het hoogst gelegen Great Lake. Vandaar de Nederlandse vertaling. Vanaf hier begint het water aan een lange reis via de andere Great Lakes naar de Atlantische Oceaan.
Oh my lord
De Britse vorst is nog altijd staatshoofd van Canada. King Charles is daarmee de enige in Canada met een adellijke titel.
No items found.

Tips 💡

Op1-uitzending met Evert van Benthem en Lennert de Haan
👂
👀
📚
Kijktip
Over hun emigratie naar Canada en het boerenbestaan aldaar.
Bekijken
Andere tijden: Emigratie naar Canada
👂
👀
📚
Kijktip
Over de grootscheepse uittocht van Nederlanders naar Canada, vaak boeren, na de Tweede Wereldoorlog.
Bekijken
Oh, say can you… sing?
👂
👀
📚
Kijktip
In Noord-Amerika gaat men wat respectvoller om met andermans volksliederen dan bij ons. De fans van de Toronto Maple Leafs maakten het Amerikaanse volkslied even af toen de microfoon van de zangeres het begaf.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen