#
38
18
Aug
2022

Letland

18
Aug
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Enig idee welke kleur petje Kwek op heeft? Of welke Zware Jongen 167-761 is? Als je altijd in één adem genoemd wordt met je broertjes, kan het lastig zijn om je te onderscheiden. Iedereen kan het lijstje Estland - Letland - Litouwen opdreunen. Maar hoe positioneert Letland zich dan, als middelste van de broertjes? 

Het antwoord is: soms trekken ze samen op, soms trekken ze vooral hun eigen plan. Samen lid geworden van de EU, samen ooit een Sovjet-republiek, alle drie ongeveer even groot, maar toch allemaal een eigen karakter. Tijd om de eerste Baltische Staat aan jullie voor te stellen. Welkom dus, in Letland. 

Paspoortje

Oppervlakte: 1,5 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Baltische broertje Litouwen.  

Aantal inwoners: iets minder dan 2 miljoen.

Hoofdstad: Riga, ruim 600.000 inwoners.

Andere steden: Daugavpils, Liepāja, Ventspils, Jekabpils. Veel pilsjes.

Religie: 80% is christen, meeste protestant, dan katholiek, dan Russisch orthodox. 20% heeft geen religie.

Taal: Lets, Russisch bij de grote Russische minderheid.

Meest voorkomende achternamen: Berzins (Berzina), Ozols (Ozola), Ivanovs (Ivanova).

Vlag: drie horizontale banen: bordeauxrood, wit bordeauxrood. Bordeauxrood staat voor de bereidheid van de Letten om hun land te verdedigen.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Baltische weg
In 1989 protesteerden miljoenen Esten, Letten en Litouwers vreedzaam tegen de bezetting van de Baltische staten door de Sovjet-Unie. Ze stonden hand in hand in een lang lint van Tallinn, via Riga, tot Vilnius. De onafhankelijkheid volgde twee jaar later.
Legionairsdag
In 1939 werd Letland bezet door de Sovjet-Unie. De Duitsers werden in 1941 dan ook als bevrijders onthaald en veel Letten traden toe tot de Waffen-SS om tegen de Sovjets te strijden. Veteranen uit het Letse SS-legioen worden sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie weer jaarlijks herdacht op Legionairsdag.
Spijkerbroeken
Spijkerbroeken zijn uitgevonden door de Let Jākobs Jufess. Hij emigreerde naar de Verenigde Staten, waar hij de eerste was die klinknagels gebruikte om naden van spijkerstof te verstevigen.
Wīns
Door klimaatverandering is wijnbouw in Letland in opkomst. In Letland ligt de noordelijkst gelegen wijngaard ter wereld.
Karwijzaad
Als je naar Letland gaat, kun je maar beter van karwijzaad houden. Dat zit echt óveral in: van speka piragi (deegballetjes met spek en ui), tot sklandrausis (pasteitje met wortel en aardappel) en jani (kaas met ei en boter).
Europa's breedste waterval
De breedste waterval van Europa ligt in Letland, maar liefst 270 meter breed. Pak je spullen, waar wacht je nog op?! Oh wacht, hij is maar 2 meter hoog.
Wedstrijdje hoogbouwen
De hoogste punten van Estland (318 meter) en Letland (312 meter) zijn niet echt imposant. Toch wilde Letland graag wat hoger zijn dan Estland. Wat deden ze? Ze bouwden een uitkijktoren op hun hoogste punt, waardoor ze Estland voorbijstreefden. Het bouwwerk bleek onveilig en is inmiddels afgebroken. Estland heeft zijn voorsprong terug.
Vrouwen in de meerderheid
Bijna alle landen waar vrouwen in de meerderheid zijn liggen in Oost-Europa. Letland is het meest extreme voorbeeld. Er worden meer mannen geboren dan vrouwen, maar vanaf levensjaar 39 zijn er meer vrouwen dan mannen. Er zijn 2,3 keer zoveel vrouwen van 70 dan mannen van 70.
De Lijven
De Lijven wonen in Lijfland. Er zijn er nog 230 over. Sinds het overlijden van Grizelda Kristina is het Lijfs officeel uitgestorven als moedertaal.
Krimpende bevolking on steroids
Er zijn drie landen met minder inwoners dan in 1950. Vaticaanstad, Bulgarije en Letland.
Lets naams
Poolse achternamen eindigen steevast op -ski, Russische op -ov. In Letland eindigen de meeste achternamen op -s. Het grappige: voornamen doen dat ook. Voorbeelden zijn voetballer Roberts Uldrikis en schaatser Haralds Silovs. Zie je dus voor- en achternaam eindigend op een -s? Dan kijk je waarschijnlijk naar een Let.
No items found.

Tips 💡

Grensland Letland
👂
👀
📚
Kijktip
Jelle Brandt Corstius gaat op zoek bij een Letse partizaan, die jarenlang tegen de Sovjets vocht vanuit de dichte bossen. Daarnaast gaat hij naar Daugavpils, waar negentig procent van de bevolking Russisch is - hoe kijken zij naar Poetin?
Bekijken

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio