#
57
4
May
2023

Sao Tomé en Principe

4
May
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Er was eens een Sint Thomas, en er was eens een prins. Ze hadden verder niet veel met elkaar te maken maar zijn samen wel de naamgevers van een land. Een landje. Waarschijnlijk vooral het laatste ontbrekende stukje van je denkbeeldige Afrikaanse landenpuzzel, en waarschijnlijk ook nog zo’n gemeen stukje zonder aha-erlebnis.

Daar moeten we iets aan doen. Als smaragdgroene juwelen rijzen deze vulkanische eilanden op uit de azuurblauwe oceaan. Ze zijn een schitterend schouwspel van dichte bossen met verborgen watervalllen, van aromatische cacaoplantages en van de symfonische zang van zeldzame vogels. Een aflevering als een ansichtkaart.

Paspoortje

Oppervlakte: 964 km2.

Ongeveer net zo groot als: Faeröer.

Aantal inwoners: Ruim 200.000.

Hoofdstad: Sao Tomé (op het gelijknamige eiland).

Andere steden: Santo Antionio (op Principe).

Valuta: Dobra.

Religie: 4 op de 5 is christelijk.

Taal: Portugees.

Meest voorkomende achternamen: Fernandes, Dos Santos, Soares, Afonso, Quaresma, Da Costa.

Vlag: Drie horizontale banen: groen, geel, groen. Links staat een rode driehoek en in gele middelste baan staan twee zwarte sterren.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Tweehalfrondenpunt
Ilhéu das Rolas is een klein eiland ten zuiden van Sao Tomé en ligt precies op de evenaar. Daarom bouwden ze het monument "Marco do Equador", dat de exacte locatie van de evenaar markeert en bezoekers de kans biedt om op beide halfronden tegelijk te staan. Klein beetje een tourist trap, soort Drielandenpunt gone tropical.
Grote Pico
De grote rechtopstaande berg die je op alle plaatjes ziet, is een "vulkanische plug". Dat is niets meer dan het gestolde magma in de kraterpijp, zeg maar het spuitgat van een vulkaan. De rest van de berg is geërodeerd en wat overblijft is een piemelvormige berg.
Bomen zijn relaxed
In 1988 classificeerden wetenschappers de bossen in Sao Tomé en Principe als de op één na belangrijkste voor biologisch belang van de 75 bossen van Afrika.
Klein geëvenaard
Sao Tomé & Principe is het kleinste land waar de evenaar doorheen loopt.
Sao Tomé en eh.. watte?
Volgens quizjeswebsite Sporcle is Sao Tomé & Principe het minst bekende land ter wereld. Luister dus vooral even de aflevering!
Angolaren
Op Sao Tomé woont een kleine groep Angolaren. Dat zijn nakomelingen van tot slaaf gemaakte Angolezen, die in 1540 een scheepsramp met een slavenschip overleefden voor de kust van Sao Tomé. Sommigen beweren dat het gaat om een inheemse bevolkingsgroep, die al op Sao Tomé was voordat de Portugezen kwamen.
Hoe een klein land groot kan zijn
Het mag dan na de Seychellen het kleinste land van Afrika zijn, in de 16e eeuw was het de grootste suikerexporteur van Afrika. In het begin van de 20e eeuw was het zelfs de grootste cacaoproducent ter wereld!
Sint Thomas
Sao Tomé en Principe waren onbewoond toen de Portugezen voet aan wal zetten. Men weet niet precies in welk jaar dat was, vermoedelijk rond 1470. Wat men wél precies weet is de dag waarop dat gebeurde: 21 december, de sterfdag van de apostel Sint Tomas. São Tomé dus.
No items found.

Tips 💡

Sporcle. Onuitputtelijke bron van (geografische) quizjes.
👂
👀
📚
Leestip
Om je vooruit te helpen: bij Countries of the World is São Tomé & Principe het minst bekende land.
Bekijken

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen