#
55
13
Apr
2023

Malta

13
Apr
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Als Panama de brug is tussen de Amerika’s, Egypte tussen Afrika en Azië, en Turkije en Rusland tussen Europa en Azië, wat is dan de brug tussen Europa en Afrika? Bestaat die überhaupt, nee toch? Eigenlijk wel zonde, maar vooruit. Als er één land is dat zich leent voor die rol, is het Malta.

Even een rondje plaatsnamen. Il-Wardija en Maghtab liggen op loopafstand van St. Paul’s Bay en San Martin. We hebben dus wéér te maken met een kruispunt van beschavingen, vooral een maritiem kruispunt deze keer. Want welke grote mogendheid was er niet geïnteresseerd in Malta? Op Malta werd er gehandeld, om Malta werd er gevochten, en ín Malta liggen de overblijfselen. Wie gaat er mee schatgraven in de pracht en praal van deze eilanden?

Paspoortje

Oppervlakte: 316 km2.

Ongeveer net zo groot als: De gemeente Ede.

Aantal inwoners: Ruim 500.000.

Hoofdstad: Valletta.

Andere steden: Zijn er niet echt, Malta bestaat uit allemaal aan elkaar gegroeide kernen.

Valuta: Euro.

Religie: Bijna volledig katholiek.

Taal: Maltees en Engels, maar tweederde van de bevolking spreekt ook Italiaans.

Meest voorkomende achternamen: Borg, Vella, Camilleri, Farrugia.

Vlag: Twee verticale banen, wit en rood, met linksboven een kruis.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Pastizz
Pastizz is de lokale snack: een pasteitje van filodeeg. Het woord pastizz wordt ook gebruikt voor het vrouwelijk geslachtsorgaan, dus dan weet je ook meteen hoe het er ongeveer uitziet.
Helaas
Chocolade Maltesers komen niet uit Malta, maar worden zo genoemd omdat ze een kern hebben van mout (malt).
Freestyle rap 2.0
Een traditionele Maltese muziekvorm is Spirtu Pront. Zangers improviseren om de beurt een gezongen betoog over een maatschappelijk onderwerp en gaan als het ware met elkaar in debat. Kleine waarschuwing voordat je gaat luisteren: het gaat er dus niet echt om wie het best kan zingen.
Popeye Village
In 1980 werd op Malta de speelfilm Popeye opgenomen. Voor de filmset werd het hele vissersdorp uit de stripreeks nagebouwd. Het staat er nog steeds en is een toeristische trekpleister geworden.
Een onzinkbaar vliegdekschip
Van 1940 tot 1942 was het Beleg van Malta part 2: zware luchtaanvallen door Duitse en Italiaanse strijdkrachten op het toen Britse Malta. Maar de mensen op het "onzinkbare vliegdekschip" (aldus Winston Churchill) wilden niet overgeven en voor hun moed en doorzettingsvermogen kregen alle inwoners van de Engelse Koning George VI een kruis. Dat kruis hebben ze vervolgens op hun vlag gezet en staat er tot de dag van vandaag.
Parlare Maltees with me, ouleh
Maltees is de enige semitische taal van Europa. Het was eerst Arabisch, werd daarna overgenomen door de Normandiërs, werd daarna afgesloten van alle andere vormen van Arabisch en heeft zich onafhankelijk ontwikkeld. Nu heeft het veel Arabische, Italiaanse en Engelse invloeden.
Mag ik 1 Malta alstublieft?
De Orde van Malta is een eeuwenoude soevereine katholieke ridderorde die zich inzet voor humanitaire hulp en medische zorg, met diplomatieke betrekkingen en een internationale aanwezigheid, maar zonder eigen grondgebied. Ze kregen in 1530 het eiland Malta van Vriend van de Show Karel V. Toen hebben ze overal hun kruis achtergelaten: het Maltese kruis. Tegenwoordig zitten ze in Rome.
Begïn van het eindü
In 1565 werd Malta aangevallen door de Ottomanen: Het Beleg van Malta. Maar ze capituleerden niet en bleven overeind. Dit was de eerste keer in een eeuw tijd dat de Ottomanen iets verloren en liet zien dat ze niet onoverwinnelijk waren.
Kruispunt van beschavingen
De oudste losstaande gebouwen ter wereld staan op Malta. De megalithische tempels aldaar zijn een soort uit de kluiten gewassen Stonehenge.
St. Kitts & Gozo
Malta heeft qua vorm grote overeenkomsten met een ander land: St. Kitts & Nevis. Aan de andere kant van de wereld, puur toeval.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen