#
45
1
Dec
2022

Bosnië-Herzegovina

1
Dec
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Dames en heren, we hebben weer een kruispunt van beschavingen te pakken. Noem een groot rijk en vraag je even af of ze interesse hadden in Bosnië. Bosnië kent veel geschiedenissen. Burek en baklava op straat, maar betonnen blokken om in te wonen. Kebab op de grill, maar kogelgaten in de huizen.

Want ja, in zo’n kruispunt ben je toch een beetje tot elkaar veroordeeld. En dat hebben ze geweten ook. Tot op de dag van vandaag is Bosnië-Herzegovina tot in de haarvaten een verdeelde staat. Maar wát maakt dat ze interessant.

Paspoortje

Oppervlakte: ietsje groter dan Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Costa Rica, scheelt ook niet veel met Kroatië.

Aantal inwoners: ongeveer 3,5 miljoen.

Hoofdstad: Sarajevo, met ongeveer 500.000 inwoners.

Andere steden: Banja Luka, Tuzla, Zenica, Mostar.

Religie: de helft is moslim, christendom vult bijna de hele andere helft.

Taal: Bosnisch, Servisch, Kroatisch. Samen zijn die talen verenigd onder het Servokroatisch.

Meest voorkomende achternamen: Hodzic, Kovacevic, Markovic, Petrovic, Tomic.

Vlag: kobaltblauwe vlag, met een staande gele driehoek vergezeld door witte sterren.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Winterspelen 1984
De Olympische Winterspelen van 1984 werden gehouden in... Sarajevo. Wist je niet he? Misschien komt dat omdat dit de enige Spelen zijn sinds 1956 waarop Nederland geen enkele medaille behaalde. De concurrentie was ook niet mals: Joegoslavië had in de koude oorlog een neutrale status en dus deden alle grootmachten mee. De bobsleebaan lag in de burgeroorlog in de frontlinie en is nu een ruïne die populair is bij toeristen.
Olympische malaise
Bosnië-Herzegovina is één van de vier Europese landen die nog nooit een Olympische medaille wonnen. Ze delen de twijfelachtige eer met de kleinere landen Albanië, Andorra en Monaco. Nou doet Bosnië-Herzegovina pas sinds 1992 als zelfstandig land mee, maar toch.
Herinnering
In Sarajevo wordt de herinnering aan de burgeroorlog in leven gehouden. Schade die mortieren hebben aangericht aan het straatwerk is opgevuld met rode hars: deze herdenkingsplekken worden de 'rozen van Sarajevo' genoemd. Ook is er een bunkerhostel, waar je kunt overnachten zoals burgers van Sarajevo dat deden tijdens de oorlog. De tunnel onder het vliegveld, die het omsingelde Sarajevo verbond met het vrije Bosnië, is nu een museum.
Brugduiken
Elke zomer vindt er in Mostar een duikwedstrijd plaats, waarbij deelnemers vanaf de beroemde Stari Most (oude brug) in de rivier de Neretva duiken. Geen kattepis, want de brug is 30 meter hoog en de rivier plaatselijk erg ondiep. In de Joegoslavische tijd kwamen springers uit de hele federatie naar Mostar voor de wedstrijd. In de oorlog werd de brug verwoest, maar inmiddels is de brug en daarmee de duikwedstrijd in ere hersteld. Geheel volgens 21e-eeuwse traditie gesponsord door een Oostenrijks energiedrankje.
Drie presidenten
In Bosnië vullen drie mensen samen het presidentschap in: een Bosniakse afgevaardigde, een Kroatische afgevaardigde en een Servische afgevaardigde. Ze worden gekozen voor een termijn van vier jaar. Het voorzitterschap rouleert tussen de drie presidenten, in zes rondes van acht maanden. Elke president is in zijn termijn dus twee keer voorzitter van het land.
Sarajevo approach
Het vliegveld van Sarajevo was tijdens de burgeroorlog omsingeld door Servische troepen. Uit angst voor luchtdoelraketten, kwamen vliegtuigen daarom extreem steil aanvliegen, om zo kort mogelijk over Servisch gebied te vliegen. Deze moeilijke manoeuvre staat sindsdien bekend als de Sarajevo-approach.
No items found.

Tips 💡

Srebrenica - de machteloze missie van Dutchbat
👂
👀
📚
Kijktip
In deze documentaire worden Dutchbatters geïnterviewd over de val van Srebrenica. Hoe hebben zij dit drama beleefd en wat voor littekens heeft het bij hen achtergelaten?
Bekijken
De Val van Srebrenica
👂
👀
📚
Luistertip
De NPO Radio 1 podcast De val van Srebrenica vertelt de geschiedenis aan de hand van verhalen van mensen die erbij waren.
Bekijken

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen