#
86
29
Feb
2024

Estland

29
Feb
2024
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Arm Estland. Gelegen op de schouder van Noordoost-Europa kun je twee kanten op: of je identificeert jezelf meer als bovenarm, of toch liever als nek. Maar helaas voor de Esten werd de keuze voor ze gemaakt. Afgelopen eeuw kregen ze te maken met een agressieve Duitse romp en de wel heel grote Russische biceps. De Noord-Europese nek bleef ver buiten bereik, en het lot van Estland leek bezegeld.

Maar tegenwoordig wordt er weer geflirt met de noordelijke nek, zijn ze vrienden met de rest van het lichaam, maar hebben ze de buik vol van de Russische biceps. En vragen ze zich af hoe ze zich verhouden tot, laten we zeggen, de Baltische onderschouder. Dit alles maakt Estland tot een van de meest geopolitiek schizofrene landen van Europa. Wie er verkouden wordt als wie niest, wij houden het niet meer bij. Misschien over een uurtje?

Paspoortje

Oppervlakte: Iets groter dan Nederland

Ongeveer net zo groot als: Denemarken.

Aantal inwoners: 1,3 miljoen.

Hoofdstad: Tallinn.

Andere steden: Tartu, Narva.

Valuta: Euro.

Religie: Meer niet-religieuzen dan christenen.

Taal: Estisch.

Meest voorkomende achternamen: Tamm, Saar, Sepp, Kask, Mägi.

Vlag: Drie horizontale banen blauw, zwart en wit.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Rare jongens, die Aesti
De Esten worden voor het eerst genoemd door de Romeinse historicus Tacitus (1e eeuw na Christus) in zijn boek Germania. Daar wordt het gehele volk dat toen in de Baltische Staten woonde de Aesti genoemd en het land Aestingia.
Vikesten
De Esten waren een behoorlijk varend Vikingvolk. Saaremaa, voor de kust van Estland, is na Gotland de plek waar de meeste archeologische vondsten over vikingen zijn gedaan.
C'est nog niet echt land
Tussen het vertrekken van de Sovjets en het binnenvallen van de Duitsers in 1917, waren de Esten ongeveer een paar uur onafhankelijk.
C'est nu écht land
Een van de eerste landen die Estland in 1991 als onafhankelijk van de oude Sovjet-Unie erkende, was de nieuwe Russische Republiek. How about that.
Apps-land
In Estland is veel digitaal. Ze hebben een e-⁠Residency waarbij niet-Esten toegang tot Estse diensten krijgen als bankieren, betalingsverwerking en belastingheffing. Estland was dan ook het eerste land dat een Digital Nomad Visa aanbood.
Estonia Startup Nation
Geen land heeft zoveel startups per capita als Estland. De tafeltennistafels en hippe neon-logo's zullen goed verkopen daar.
Baltisch kruis
Veel Esten zijn voorstander van het plan om de driekleurige Estse vlag om te zetten naar een Scandinavisch kruis, met precies die kleuren. Het is deel van de overtuiging dat Estland meer een Noord-Europees land is dan een Oost-Europees land.
Samen tegen de Russen
Het pro-Europese Estland, ooit Sovjetstaat, is het land dat per hoofd van de bevolking de meeste hulp heeft gegeven aan Oekraïne.
Drankzucht
In dik twee uur vaar je van Helsinki naar Tallinn. Veel Finnen gaan dus naar Estland om drank te kopen. 1 op de 3 Finnen doet dat meerdere keren per jaar. En: 34% van de Estse alcohol wordt gekocht door een Fin.
Ondersteboven kiiken
Kiiken is een sport die uitgevonden is in Estland. Het is de extreme sports variant van schommelen. Je zit niet, maar je staat. Je hebt geen buigbare kabels vast, maar stokken. En je moet over de kop. Hoe goed je het doet, hangt af van hoe lang de stokken van je schommel zijn.
Sixpack
Het vrouwdragen is een serieuze sport in Estland. De Estse greep is zelfs wereldberoemd. Tijdens het WK krijgt de winnaar het gewicht van de vrouw in bier.
Laulupidu
Het Laulupidu is het grootste volksmuziekfestival van Estland. Het bestaat al sinds 1869 en vindt eens in de 5 jaar plaats in Tallinn. Bij de laatste editie in 2019 deden meer dan 30.000 zangers mee en er komen nog eens 80.000 mensen naar luisteren. Er is ook een speciaal zangfestivalstadion voor: het Lauluväljak.
Volksmuziek
Estland heeft een enorme traditie van volksmuziekfestivals. Die waren enorm belangrijk voor de nationale bewustwording. Geen enkel land ter wereld kent zoveel volksliedjes: er zijn er 133.000 bekend.
Vijfde seizoen
De Esten onderscheiden een vijfde seizoen, tussen winter en lente in. Tijdens dit seizoen valt er zoveel regen op de bevroren grond dat een deel van het land onder water komt te staan.
Zwerfkeien
Estland ligt bezaaid met zwerfkeien. Tijdens de ijstijden werd Estland keer op keer platgewalst door gletsjers die deze keien meevoerden. De grootste keien hebben een diameter van meer dan 30 meter en worden beschermd door de overheid.
Peipsimeer
Op de grens tussen Estland en Rusland ligt het Peipsimeer: het grootste grensmeer van Europa. De marketing van Coca-Cola krijgt er maar geen vat op.
Schoon volk
Volgens sommige lijstjes brengt Estland de meeste topmodellen per hoofd van de bevolking voort.
Animistische renaissance
Estland werd in de Middeleeuwen succesvol gekerstend, maar is tegenwoordig een van de meest seculiere landen ter wereld. Er zijn tegenwoordig zelfs weer meer mensen die geloven dat bomen een ziel hebben, dan dat er in god geloven. Ze claimen wel nog samen met Letland de eerste kerstboom ter wereld te hebben opgericht. Een kerstboom met ziel dus.
No items found.

Tips 💡

Kiiken
👂
👀
📚
Kijktip
Een filmpje van iemand die de Estse sport aardig onder de knie heeft.
Bekijken
Life of Boris
👂
👀
📚
Kijktip
Dit YouTubekanaal van een etnisch-Russische Est is het beste (en grappigste) hulpmiddel om iemand uit te leggen wat een gopnik is.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen