#
8
27
Feb
2023

Groningen

27
Feb
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Ja moi even, doe bist aan t luusteren noar de Grode Podcastlas en vandoag gaait t over de schierste pervinzie van Nederlaand en dat is Grunnen. En woarom gaait der niks boven Grunn? Nou, dat zal ik die vertellen.

We hebben d’Olle Grieze, we hebben FC Grunnen en prachtige gruine velden zo ver as t kieken kist. We hebben dreuge worst, Grunneger kouk en natuurlek n aaierbal. En nog veul en veul meer, most mor gewoon even n moal komen kieken en din komst der vanzulf achter. Veul plezaaier mit dizze aflevering en de groeten van Tammo.

Paspoortje

Oppervlakte: De 8e provincie van Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Samoa.

Aantal inwoners: bijna 600.000.

Hoofdstad: Groningen.

Andere grote steden: Hoogezand, Veendam.

Grootste gemeente: Het Hogeland.

Kleinste gemeente: Pekela.

College van gedeputeerde staten 19-'23: GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, VVD, CDA, D66.

Vlag: in het midden een wit kruis met daarin een groen kruis. Hoeken die je overhoudt zijn linksboven en rechtsonder rood; linksonder en rechtsboven blauw.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Struisvogeleierbal
Jonas van Impe, de guy die deze podcast edit, die heeft de grootste eierbal ter wereld gemaakt. Van een struisvogelei. Echt waar, google maar.
Ei niet bellen
In Groningen zijn ze gemeengoed, maar in de rest van het land zie je ze zelden: de eierbal. Je kunt Eierballen namelijk niet invriezen omdat ei door bevriezing een enorm nare textuur krijgt. En aangezien de rest van Nederland geen idee heeft hoe je deze onmogelijk ingewikkelde snack moet maken, houdt het vaak op bij de provinciegrens
Volle bak Donar
Groningen heeft de grootste zaalsportclub van Nederland qua publiek. Gemiddeld trekken de Groningen Basketballegendes van Donar zo'n 3200 mensen per wedstrijd. In een zaaltje dus he.
The Dutch Disease
Het Groningse gas maakte ons zo rijk, dat onze exportproducten niet meer concurrerend waren. De industrie stortte in en de werkloosheid steeg enorm. Het geld dat we binnenhaalden met het gas, moesten we daarom voor een groot deel gebruiken voor uitkeringen. The Economist heeft dit fenomeen The Dutch Disease gedoopt.
Stikstofcrisis?
Het Groningse gas bevat veel stikstof, waardoor er in Nederlandse huizen speciale branders moesten worden toegepast. Nu we steeds meer gas uit het buitenland importeren, moeten we daar stikstof aan toevoegen om het geschikt te maken voor onze branders. In Zuidbroek bouwen we daarom een stikstoffabriek. Best ironisch in een stikstofcrisis.
Gasbel
Het Groningenveld is met een volume van tegen de 3000 miljard m3 het grootste gasveld van Europa.
No items found.

Tips 💡

Andere Tijden Sport: Jannes van der Wal
👂
👀
📚
Kijktip
De bijzondere en markante wereldkampioen dammen Jannes van der Wal
Bekijken
TikTok Tammo
👂
👀
📚
Kijktip
The one and only ‘Grunfluencer’: meest aansprekende eigentijdse vertolker van het Groningse dialect en de Groningse volksaard. Ook op Instagram.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen