#
99
13
Jun
2024

Jamaica

13
Jun
2024
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Jamaica is het land van de filter van felle kleuren en knallende smaken. Het bruist hier. Geen gehaktkruiden, maar onvervalste Jamaican jerk die je smaakpapillen doen stuiteren. Geen smartlappen in een partycentrum, maar dancehall in je sound system. Maar dat stuiteren lijkt hier wel te gebeuren op 0,5x afspeelsnelheid. De mellow grooves van de reggae laten je meedeinen op een groen-geel-rode golf van tropisch genot. Een muzikale piña colada.

Maar duik wat dieper in de lyrics en je vindt een politieke aanklacht. Een stem van de burgerrechtenbeweging. Een snak naar eerherstel van het Afrikaanse continent. Laten wij alvast proberen om tussen de regels van die lyrics door te lezen. Welkom dus, in Jamaica!

Paspoortje

Oppervlakte: Een kwart van Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Kosovo.

Aantal inwoners: 3 miljoen.

Hoofdstad: Kingston.

Andere steden: Montego Bay, Spanish Town.

Valuta: Jamaicaanse dollar.

Religie: Christendom is het grootst.

Taal: Engels, maar op straat hoor je veel Jamaicaans Patois.

Meest voorkomende achternamen: Brown, Williams, Smith, Campbell, Johnson.

Vlag: Een diagonaal geel kruis. Boven en onder zijn groen, en links en rechts zijn zwart.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Iron Lion Zion
Er woont een grote Jamaicaanse gemeenschap in Shashamane, Ethiopië. Het zijn rastafari die daad bij woord gevoegd hebben en zijn verkast naar hun heilige land.
Roots
60% van de Jamaicanen heeft een van oorsprong Schotse achternaam, meer dan elke plek buiten Schotland. Er wonen zelfs meer Campbells in Jamaica dan in Schotland.
Stand Alone
De Jamaicaanse vlag is de enige nationale vlag zonder rood, wit of blauw.
One Cup of Coffee
De Jamaicaanse Blue Mountain Coffee is een van de duurste koffiesoorten ter wereld. 80% wordt geëxporteerd naar Japan. De rest komt onder andere terecht in de Jamaicaanse likeur Tia Maria, samen met lokale rum.
Ska Jerk
Jerk is de lokale manier van barbecueën op Jamaica. Ze dekken daarbij het sterk gekruide vlees af met een deksel zodat de rook niet ontsnapt en in het vlees kan trekken. Oorspronkelijk diende de deksel een ander doel: het voorkwam dat de rook de positie verraadde van tot slaaf gemaakten die de bergen in waren gevlucht.
Sugar Sugar
Jamaica was in de 18e eeuw de grootste producent van suiker ter wereld.
Sun is shining
Christoffel Columbus werd op Jamaica niet zo vriendelijk ontvangen door de lokale Taíno. Maar toen hij een paar jaar later schipbreuk leed en op Jamaica aanspoelde, was hij wel van die Taíno afhankelijk voor voedsel. En dus verzon hij een list. Hij kon dankzij de Europese kennis over astronomie nauwkeurig een maansverduistering voorspellen. De Taíno waren zo onder de indruk toen die voorspelling uitkwam, dat ze hem als god gingen vereren en in al het voedsel voorzagen wat hij wenste.
Three little birds
Het eiland Jamaica is de thuisbasis van 28 endemische vogelsoorten. Daaronder zijn drie verschillende kolibries: een zeer kleine vogelsoort.
Jamming
De twee snelste nog levende mensen ter wereld komen uit Jamaica: Elaine Thompson-Herah en Usain Bolt.
One Love
Jamaica won 88 Olympische medailles. Wielrenner David Weller is de enige medaillewinnaar buiten de atletiek. Shoutout naar hem.
Buffalo soldier
Nee, de Jamaica Defence Force heeft helaas geen Buffalo Soldiers.
Murder she wrote
Jamaica staat op 1 qua moorden per hoofd van de bevolking. In 2022 werden er zo'n 1.500 mensen vermoord: dat komt neer op 53 moorden per 100.000 inwoners.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen