#
82
25
Jan
2024

Ivoorkust

25
Jan
2024
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Hoeveel landen ken je die in het Nederlands een zelfstandig naamwoord zijn? Kust met ivoor, Ivoorkust. Omen est nomen. Feit is dat de naam misschien wel toe is aan een update. Ivoor is uit de gratie en Ivoorkust heeft een hele andere core business gevonden waarmee ze de wereld verblijden.

Ivoorkust telt weer mee. De stabiliteit is terug van weggeweest, het land swingt weer. En wie swingen er meer dan de voetballers van Les Elephants, hun nationale team gehuld in oranje? En dat is vanavond belangrijk. Maar hoor je dat nou goed, voetbal als aanleiding voor een aflevering van de Grote Podcastlas? Jawel, Ivoorkust heeft het wereldtoneel betreden. En reken dan maar dat wij het over alles behalve voetbal gaan hebben. En een beetje over voetbal.

Paspoortje

Oppervlakte: 7,5 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Noorwegen.

Aantal inwoners: Bijna 30 miljoen.

Hoofdstad: Yamoussoukro.

Andere steden: Abidjan.

Valuta: CFA-franc.

Religie: Zuidelijke helft christelijk, noordelijke helft islamitisch.

Taal: Ongeveer 80 verschillende talen, met Frans en het daarvan afgeleide Nouchi als lingua franca.

Meest voorkomende achternamen: Koné, Ouattara, Kouassi, Koffi, Kouadio, Kouame, Yao, Coulibaly, Kouakou en Konan.

Vlag: Drie verticale banen, oranje, wit en groen.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Leenvlag
Muriëlle Ahoure is een hardloopster die succes had op de 60 meter. Naar goede gewoonte wilde ze graag juichen met de Ivoriaanse vlag, maar die was even niet binnen handbereik. Toen kreeg ze van een Ierse fan een Ierse vlag toegeworpen. Ierland en Ivoorkust hebben in spiegelbeeld dezelfde vlag, dus een oplossing was snel gevonden.
Drogbaas
Didier Drogba, misschien wel de allergrootste voetballer die het Afrikaanse continent ooit voortbracht, zorgde er met een live uitgezonden speech eigenhandig voor dat de Ivoriaanse burgeroorlog een maand op pauze ging.
Cacaokust
Bijna 50% van de exportwaarde van Ivoorkust bestond in 2021 uit cacaobonen, -pasta of -melk. Sterker nog, tussen de 30 en 45% van de totale wereldproductie komt uit Ivoorkust. De grootste importeur van Ivoriaanse cacao is Nederland.
Voorkust?
Ivoorkust staat niet in de top-25 qua export van ivoor of ivoren producten. Dus die naam mogen ze wel veranderen.
Winnaar van de geografie
Ivoorkust heeft geen natuurlijke beschutte havens langs de kustlijn. Daarom konden er lange tijd geen Europese permanente handelsposten gevestigd worden. Daarom was er ook, helemaal vergeleken met de buurlanden, relatief weinig slavenhandel.
The king
Michael Jackson kwam er door DNA-onderzoek achter dat hij waarschijnlijk Ivoriaanse voorouderen had. Dus bezocht hij in 1992 de stam waaraan hij verwant zou zijn. Die kroonden hem vervolgens tot koning en dat bleef hij tot zijn dood. Toen Michael Jackson stierf in 2009, vroeg de stam aan de familie van Jackson om zijn lichaam, zodat ze hem een koninklijke begrafenis konden geven in Ivoorkust. Zover kwam het niet.
Waakkrokodillen
Oud-president Félix Houphouët-Boigny zette krokodillen uit in de wateren van Yamoussoukro, om zijn paleis te bewaken. De krokodillen hebben zich na zijn dood vermenigvuldigd en verspreid over de hele stad. Ze vormen een levensgevaarlijke plaag.
Ponso
Op een eilandje voor de kust woont chimpansee Ponso, helemaal alleen nadat de rest van zijn familie om onverklaarbare redenen is overleden. Hij staat bekend als de eenzaamste chimpansee in de wereld. Vrijwilligers doen er alles aan om hem in leven te houden.
Stuwminder
Het Kossoumeer is het grootste stuwmeer van Ivoorkust, maar door klimaatverandering is het nooit gelukt om het stuwmeer helemaal te vullen. Het watervolume bleef hangen op ongeveer 50% van de maximale capaciteit. Er waren 75.000 mensen verplaatst om ruimte te maken voor het meer, maar veel daarvan konden na een aantal jaren weer terugkeren naar hun oude leefgebied, dat uiteindelijk helemaal nooit was overstroomd.
Onze lieve vrouwenbasiliek
De Basilique Notre-Dame de la Paix in Yamoussoukro is de grootste kerk ter wereld. Er passen 18.000 mensen in. Hij is losjes gebaseerd op de Sint Pieter en is de hoogste koepelkerk ter wereld: de torenspitsen van de dom van Keulen passen er met gemak in. De bouw kostte wel 300 miljoen dollar, verdubbelde de staatsschuld en het land belandde in een diepe recessie, maar dan heb je ook wat.
Langue de la rue
Wij zijn altijd fan van creoolse talen, en van het Nouchi al helemaal. De taal is recent ontstaan onder jongeren in Abidjan. Het Frans is de basis, maar Nouchi omarmt woorden uit allerlei talen. Via open source werkt de jeugd van Abidjan op hun mobieltjes aan een woordenboek dat steeds evolueert. Magnifique!
No items found.

Tips 💡

Afrikaans Brutalisme
👂
👀
📚
Kijktip
Instagram-account met fabelachtige foto’s van brutalisme in Afrika.
Bekijken
Studio Socrates
👂
👀
📚
Luistertip
Een hele aflevering van deze geweldige podcast gewijd aan Didier Drogba. Ere wie ere toekomt.
Bekijken
Last Week Tonight
👂
👀
📚
Kijktip
John Oliver legt even piekfijn uit wat er mis is met de cacao-industrie.
Bekijken
Metropolis
👂
👀
📚
Kijktip
Legendarische aflevering van het veel gemiste VPRO-programma metropolis. Een Ivoriaanse cacaoboer proeft hierin voor het eerst chocolade.
Bekijken
Zaouli
👂
👀
📚
Kijktip
Een van de meest indrukwekkende Afrikaanse dansen die we zijn tegengekomen.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen