#
47
15
Dec
2022

Djibouti

15
Dec
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Op het eerste gezicht is Djibouti niet het mooist glimmende beeldje in de vitrine van wereldlanden. Ze staan niet met een obscure cultheld in de Top 2000, ze leveren geen legendarische voetballers, en ook de wereldkeuken kan wel zonder Djibouti. Dus jij denkt vast dat wij met tegenzin onderzoek hebben zitten doen naar een landje dat misschien alleen hoog eindigt op lijstjes van saaiste landen. Dan zit je er vrij ver naast.

Djibouti is namelijk de brugwachter van de wereldscheepvaart. Heb je tijdens het bootjevaren wel eens een ijsje gekocht uit de tuin van iemand die pal naast het sluisje woont? En ben je er even voor 50 cent naar de WC geweest? Dat, lieve luisteraars, heeft Djibouti rijk gemaakt. En machtig. Daarover hoor je in deze aflevering meer.

Paspoortje

Oppervlakte: een half Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Belize.

Aantal inwoners: bijna 1 miljoen.

Hoofdstad: heet ook Djibouti, ongeveer 600.000 inwoners.

Andere steden: zijn er eigenlijk niet, maar laten we Ali Sabieh noemen, en Dikhil. En dan ook gewoon Holhol.

Religie: islam, wonen ook wel een handvol christenen.

Taal: officieel Arabisch en Frans. Maar de meeste mensen spreken Somali of Afar.

Meest voorkomende achternamen: Mohamed, Ali, Ahmed en je weet wel.

Vlag: Denk even aan Tsjechië, maar dan met een witte driehoek en een blauwe en een groene baan. In de witte driehoek staat nog een rode ster.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Grote Slenk
De Grote Riftvallei, zo kenmerkend voor Oost-Afrika, loopt in feite helemaal door tot Libanon. Dat zorgt voor geografische lotgenoten die niet heel erg voor de hand liggen. Wat dacht je van de twee laagste en zoutste plekken - het Assalmeer in Djibouti en de Dode Zee in Israel/Jordanië? Of het Tanganyikameer en de Rode Zee?
Triple junction
De Afar-driehoek, ook wel Danakil-depressie, is waar Djibouti ligt. Het is de enige plek boven de zeespiegel waar drie tektonische platen aan elkaar trekken. Dit noemen we een triple junction.
Dictator much
Sinds de onafhankelijkheid in 1977 heeft Djibouti slechts 2 leiders gehad. Eerst Hassan Gouled Aptidon en sinds 1999 zijn neef Ismaïl Omar Guelleh oftewel IOG. Hij werd in 2018 met 87% van de stemmen herkozen en op 9 april 2021 zelfs met 97,4% van de stemmen. "Democratisch"
Op steenworp afstand
Djibouti was een van de eerste landen in Afrika die de Islam adopteerde vanwege de korte afstand tot Jemen. Slechts 19 kilometer ligt er hier tussen het Arabisch Schiereiland en het Afrikaanse vasteland.
Goed poent
Heel heel vroeger was het waarschijnlijk onderdeel van Het Land van Poent. Een mythisch land dat in diverse reisverslagen en religieuze teksten uit het oude Egypte wordt vermeld.
No items found.

Tips 💡

Afrikaans Brutalisme
👂
👀
📚
Kijktip
Voor fans van Afrika en fans van architectuur en fans van gekkenhuis is er dit account op Instagram
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen