#
54
6
Apr
2023

Panama

6
Apr
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op podimo

Stel, je hebt ruzie met je baas en wilt graag voor jezelf beginnen. Je zit alleen vast aan een wurgcontract en hij laat je niet zomaar gaan. Er komt een grote investeerder, die werpt zich op als bevrijder en biedt je een lucratief leven aan als ZZP’er. Klinkt mooi toch?

Puntje is wel dat je niet meer zelf mag bepalen van wie je wel of geen klussen aanneemt, en je grote investeerder moet in ieder geval altijd op je kunnen rekenen. Zou je dan nog steeds enthousiast zijn?

Ziehier de Panamese geschiedenis van de afgelopen anderhalve eeuw. Welkom in het land dat zichzelf splitste ten behoeve van de wereldhandel.

Paspoortje

Oppervlakte: Bijna 2 keer zo groot als Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Tsjechië.

Aantal inwoners: Ongeveer 4 miljoen.

Hoofdstad: Panama-Stad.

Andere steden: Colón, David, La Chorrera.

Valuta: Balboa.

Religie: 4 op de 5 is katholiek.

Taal: Spaans en wat inheemse talen in het binnenland.

Meest voorkomende achternamen: Rodriguez, Gonzalez, Sanchez, Martinez, Castillo.

Vlag: Vier vlakken. Linksonder blauw, rechtsboven rood. De andere vlakken zijn wit en hebben een rode en witte ster.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Platanus Vierkantus
Halverwege Panama staat een groep bomen die zijn gegroeid met vierkante stammen. Zelfs de boomringen zijn vierkant. De stam is vierkant aan de basis, maar wordt rond als hij naar boven beweegt en krijgt het uiterlijk van een normale boom.
Oost is west, west is oost, iedereen de weg kwijt
Panama is een van de weinige landen waar je een zonsopkomst in de Grote Oceaan kunt zien en een zonsondergang in de Atlantische Oceaan.
Mooi uitzicht
Vanaf de hoogste berg van Panama, de Volcán Barú (3.474 meter) kun je op een heldere dag zowel de Caraïbische Zee als de Grote Oceaan zien.
Flags of convenience
Panama heeft de grootste handelsvloot ter wereld. Er varen meer schepen onder de Panamese vlag dan onder de Amerikaanse en Chinese vlag samen. Panama maakt het je niet zo moeilijk qua regelgeving.
Zwemmen is goedkoper
Het kost een schip gemiddeld 135.000 euro om door het Panamakanaal te varen. De goedkoopste doortocht was in 1928 voor Richard Halliburton, maar die deed het dan ook zwemmend. Moest -ie toch nog even 36 cent betalen.
Panamabrug
Het mooie aan het Panamakanaal? Het tilt de schepen als het ware over een bergrug heen, via allemaal meren en sluizen. Heel ingenieus, en heel wat anders dan het Suezkanaal waar je gewoon lekker rechtdoor kunt varen.
De snelste route (II)
De VS waren al vroeg geïnteresseerd in het graven van een kanaal in Panama. Toen de USS Maine zonk voor de kust van Cuba, moest de USS Oregon ze komen helpen, maar die lag in San Francisco. Het kostte ze 67 dagen om Zuid-Amerika te ronden en toen moesten ze nog weer terug omhoog ook.
De snelste route (I)
De VS waren al vroeg geïnteresseerd in het graven van een kanaal in Panama. Er was halverwege de 19e eeuw een goudkoorts in het westen van de VS. En de snelste route van de oost- naar de westkust was, niet schrikken, via Panama. Per boot daarheen, per trein oversteken, en per boot weer verder.
Kanarel de vijfde
Dacht je dat het Panamakanaal een Panamese uitvinding was? Of in ieder geval een Amerikaanse? Mis! Niemand minder dan de Spaanse koning Karel V opperde het plan al in 1524. Zijn zoon, Filips II, verbood de aanleg met de doodstraf als gevolg. ‘Men mag niet scheiden wat God heeft verenigd’.
Panamericana
Tot slechts 3 miljoen jaar geleden lag op de plek van Panama nog een zeestraat die Noord- en Zuid-Amerika van elkaar scheidde. Toen kwam het land omhoog en ontstond de landbrug die Panama is. Noord- en Zuid-Amerika raakten aan elkaar verbonden en de Grote en Atlantische oceaan van elkaar gescheiden. Je kunt zelf bedenken wat voor een gamechanger dit was voor bijvoorbeeld de biodiversiteit en de zeestromen.
Honkballand
Panama is een van de sterkste honkballanden in de wereld. Geen enkel land in Midden-Amerika vaardigt meer spelers af aan de Major League Baseball.
Plastic bottle village
In de toeristische archipel Bocas del Torro staan een paar wel heel bijzondere gebouwen. De Canadees Robert Bezeau heeft in zijn leven miljoenen petflessen uit de oceaan gevist en bouwt daarmee nu plastic bottle village, om bewustzijn over afval te vergroten.
Geisha
Bij het bergdorp Boquete groeien de Geisha koffiebonen. Het is een van de duurste koffiesoorten ter wereld, en volgens kenners de beste.
Drukmiddeldeuntjes
Dictator, drugshandelaar en witwasser Manuel Noriega maakte het in Panama zo bont, dat hij in 1989 een Amerikaanse invasie uitlokte. Hij vluchtte de ambassade van Vaticaanstad in. De Amerikanen zetten hem psychologisch onder druk door buiten de ambassade keiharde muziek te draaien. Na 10 dagen kwam Noriega naar buiten en werd hij gearresteerd.
Omar Torrijos
Toen president Omar Torrijos in 1981 bij een mysterieus vliegtuigongeluk om het leven kwam, werd al snel druk gespeculeerd over een mogelijke rol van de CIA bij de toedracht. De Verenigde Staten waren namelijk niet blij dat Torrijos met de Japanners onderhandelde over de aanleg van een tweede Panamakanaal. In 2004 deed oud-NSA-agent John Perkins uit de doeken dat de CIA het toestel inderdaad had opgeblazen met een bom die was verstopt in een bandrecorder.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen