#
70
31
Aug
2023

Japan

31
Aug
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Konnichi wa, in het land van de rijzende zon! Het duizelt ons nu al! Sumo en samoerai, sushi en Suzuki. Yuzu en Yamaha, udon en umami. En nee, geen tjap tjoy en tiramisu. De saké staat klaar, onze tafel is netjes opgeruimd en symmetrisch gerangschikt. We hopen dat de Japanners het waarderen.

We zijn vandaag in een land waar esthetiek zó hoog in het vaandel staat, dat een pincet standaard onderdeel is van het kookgerei. Minimalisme, geduld, beleefdheid en perfecte geometrie lijken de pijlers waarop de samenleving gebouwd is. Wat bij ons een activiteit is, is hier een ceremonie. En wat bij ons vooral lekker of mooi moet zijn, lijkt in Japan een spiritueel element van zingeving.

Maar vergis je niet, net naast dat ene serene theehuis zit misschien wel een schreeuwerige bar waar de tientallen kleurrijke anime-video’s vechten om je aandacht. Zo geduldig als Japanners hun dashi samenstellen, zo nerveus word je van alle neon die je hier om je oren krijgt.

We proberen voor de verandering weer beide kanten te belichten. Wens ons succes!

Paspoortje

Oppervlakte: 9 keer zo groot als Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Noorwegen of Duitsland.

Aantal inwoners: 125 miljoen.

Hoofdstad: Tokio.

Andere steden: Osaka, Nagoya, Sapporo, Kobe, Kyoto, Fukuoka.

Valuta: Yen.

Religie: Vooral shintoïsme en boeddhisme. Die twee hoeven elkaar niet uit te sluiten.

Taal: Japans.

Meest voorkomende achternamen: Tanaka, Okamura, Ito, Inoue, Ishii, Ishida, Yaguchi, Kimura, Abu, Nagashima.

Vlag: Wit met een rode cirkel.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Sumobaatar
Het gaat niet zo goed met de Japanse aanwas in het sumoworstelen. De sport wordt al twee decennia gedomineerd door Mongoolse atleten.
Japowpow
Canadese onderzoekers zochten uit welke van de voormalige Winterspelen-gaststeden in 2050 nog steeds voldoende sneeuw en ijs zullen hebben om de Spelen nog eens te organiseren. Dat bleken er maar vier. Sapporo, hoofdstad van Hokkaido, is de enige gaststad ter wereld die ook in 2100 nog koud genoeg zal zijn.
Rome en Tokio
Er zijn op politiek vlak veel overeenkomsten tussen Japan en Italië. Beide waren de slechteriken in WOII, beide kenden sindsdien een Wirtschaftswunder, beide hebben waanzinnig veel regeringen/premiers gehad sinds die tijd. En beide zijn wereldberucht om hun georganiseerde misdaad.
Plans have changed
De bom die op Nagasaki viel, was eigenlijk bestemd voor de stad Kokura. ‘Het geluk van Kokura’ is nog steeds een Japans gezegde dat staat voor het ontsnappen aan een gevaar waarvan je je niet bewust bent.
Last man standing
Japan is tegenwoordig het enige land dat nog een keizer heeft.
Japoud
Het oudste bedrijf ter wereld is Japans, een bouwbedrijf opgericht in 578.
Hup Holland Hup
Uit angst voor het binnendringen van westerse invloeden en het christendom, voerde Japan in 1640 de Sakoku in, een beleid van zelfisolatie. Ze joegen de Portugezen weg en de Nederlanders hielpen ze daarbij. Als beloning kreeg Nederland toestemming om als enige westerse natie via Deshima, een klein eiland bij Nagasaki, handel te blijven drijven met Japan: een exclusief recht dat bijna twee eeuwen zou duren.
Goddelijke windjes
In 1274 en 1281 probeerde de Mongoolse leider Kublai Khan Japan binnen te vallen met gigantische vloten, maar die werden twee keer verslagen door een tyfoon. Vanwege de groei van het zenboeddhisme onder samoerai in die tijd, waren dit de eerste gebeurtenissen waarbij de tyfoons werden beschreven als "goddelijke wind". En wat is goddelijke wind in het Japans? Kamikaze.
Samurechts
De meeste samoerai waren rechtshandig en daarom droegen ze hun katana aan de linkerkant. Ze bleven daarom aan de linkerkant van de weg om te voorkomen dat hun zwaarden en hun lichamen tegen elkaar botsten. Mensen bleven links lopen en rijden en daarom rijden ze in Japans ook links in plaats van rechts.
Gamegemonie
De grootste twee gamefranchises ter wereld zijn allebei Japans: Super Mario en Pokémon. Ook de markt voor spelcomputers wordt gedomineerd door twee Japanse merken: Nintendo en Playstation. Niet op die lijst, wel in ons hart: de Tamagotchi. Rust zacht.
Het verhaal van Genji
Dit boek uit de 11e eeuw wordt beschouwd als de oudste roman ter wereld. Ben je al die verschillende namen uit Russische romans zat? Probeer dan deze, want volgens de toen geldende Japanse literaire tradities kregen personages vrijwel nooit een naam. Heeft ook wel weer nadelen voor de lezer...
Sprinktvis
De Japanse vliegende inktvis heeft zijn naam niet voor niets. Dit traag ogende weekdier kan als hij zich bedreigd voelt opspringen uit het water en binnen 3 seconden meer dan 30 door de lucht meter afleggen.
Sneeuwaap
De Japanse Makaken zijn de noordelijkste apen ter wereld. Ze houden zich in de winter vaak warm in warmwaterbronnen, een mooi vulkanisch cadeautje.
Subduceer jij of ik?
Ten zuiden van Japan duikt de Pacifische plaat onder de Filipijnse plaat. Het bijzondere aan deze subductiezone is dat de platen allebei oceanisch zijn én allebei dezelfde kant op bewegen. Maar omdat de Pacifische plaat sneller beweegt, haalt die de Filipijnse plaat als het ware in. De Pacifische plaat is ouder en zwaarder en duikt daardoor onder de Filipijnse plaat.
Luguber loofbos
Op de flanken van de Fuji vind je het Aokigahara bos. Een extreem dichtbegroeid bos en daarom een mythische plek die veel mensen kiezen als zelfmoordbestemming. Het is na de Golden Gate Bridge de populairste plek ter wereld om zelfmoord te plegen.
Tsumaranai mono desu ga
Dit zeg je in Japan als je een cadeautje geeft en betekent: dit is een heel oninteressant voorwerp. Je bagatelliseert dus de waarde van je eigen cadeau, uit bescheidenheid en om de ander zich niet bezwaard te laten voelen. En zo zijn er nog talloze uitdrukkingen van beleefdheid te vinden in de Japanse taal.
Vergrijzing
Hiervan is Japan hét schoolvoorbeeld. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 50 jaar. Alleen in Monaco ligt die nóg hoger. De bevolking krimpt en als het zo doorgaat, zijn er over 1000 jaar geen Japanners meer over.
Oud, ouder, oudst
Japan is volgens de meeste bronnen het land met de hoogste levensverwachting ter wereld: mannen worden gemiddeld 81,5 jaar en vrouwen zelfs 87,5 jaar. Alleen in Hong Kong en Macau ligt de levensverwachting nóg iets hoger, maar dat zijn geen landen, dus Japan mag zich kampioen oud worden noemen.
No items found.

Tips 💡

The Sushi Times
👂
👀
📚
Leestip
Een Nederlandstalige website vol met artikelen over allerlei aspecten van de Japanse maatschappij, geschreven door Nederlandse Japanliefhebbers. Zelden zo'n goede Nederlandstalige bron tegengekomen bij ons onderzoek.
Bekijken
Japanse prank-tv
👂
👀
📚
Kijktip
Een van onze favorieten. Je zult maar een dagje de sauna in gaan, voor je het weet ga je naakt op een slee van een skipiste af.
Bekijken
Salt, Fat, Acid, Heat
👂
👀
📚
Kijktip
De vier basisbeginselen van magische keukens in een reis door de wereld. Japan is het decor van de aflevering over zout.
Bekijken
History of Japan
👂
👀
📚
Kijktip
De geschiedenis van Japan in 9 hysterische minuten, door YouTuber Bill Wurtz.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio