#
5
16
Dec
2021

Kazachstan

16
Dec
2021
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Oh, Kazachstan. Een aflevering met een vleugje persoonlijke liefde. Kazachstan is één van die landen die gemaakt is voor een podcast als deze. Groots in alle vormen en maten, maar toch het kleine broertje van. Helaas ook vaak proefkonijn voor allerhande extreme experimenten.

Maar Kazachstan bleef lange tijd nog wel wat onder de radar voor ons westerlingen. Tot er in 2005 een opvallende film verscheen. Hoe kon een besnorde idioot in een gele mankini zó rampzalig zijn voor het Kazachse imago? We kunnen in ieder geval niet zeggen dat Kazachstan sindsdien niet zijn best doet om zichzelf goed op de kaart te zetten. Welke onorthodoxe methoden ze daarvoor gebruiken? Luister maar!

Paspoortje

Oppervlakte: ruim 65 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Argentinië.  

Aantal inwoners: 19 miljoen.

Hoofdstad: Astana, eh, Nursultan. Eh, Astana. Wonen een miljoen Kazachen.

Andere steden: Almaty, Şımkent, Qarağandı.

Religie: islam is het grootst, bijna driekwart is moslim. Een op de vijf is christen.

Taal: Tweederde van de bevolking spreekt Kazachs, Russisch wordt gebruikt als overheids- en verbindingstaal.

Meest voorkomende achternamen: Kim, Kenes, Omarov, Sultanov.

Vlag: lichtblauwe vlag met een geel embleem: een adelaar met daarin een grote zon. Links staat verticaal nog een patroon in dezelfde kleur.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Het Aralmeer, een van 's werelds grootste ecologische rampen
Het Aralmeer, ooit twee keer zo groot als België, is voor 90% opgedroogd. De Sovjets besloten dat het een goed idee was om in Oezbekistan katoen te gaan telen en om daar een hoop rivieren voor af te tappen.
De Nieuwe Zijderoute - de pitch
De Nieuwe Zijderoute, oftewel Belt & Road Initiative, werd in 2013 wereldwijd aangekondigd tijdens het bezoek van Xi Jinping aan Kazachstan.
Khar Shatyr - de grootste tent ter wereld
De grootste tent ter werelds taat in Astana (voorheen Nursultan, voorheen Astana). Binnen bevinden zich grachten en gondels, een bioscoop, een spa en een strand met zand uit de Malediven. Je kunt ook in de tent wonen. Binnen is het altijd 35 graden, ook als het 's winters 35 graden vriest.
De eerste verkiezingen van Kazachstan
Democratische verkiezingen, hoe moet dat eigenlijk? Toen Kazachstan onafhankelijk werd, gingen ze met die vraag naar Rusland (bij gebrek aan beter). In Rusland moest je 100.000 handtekeningen hebben om op het stembiljet te komen. Dat vonden de Kazachen ook wel wat. Puntje; in Kazachstan woonden veel minder mensen in Rusland, dus lukte het alleen Nursultan Nazarbajevs partij om erop te komen. Kiezen maar!
Derussificatie
Kazachstan probeert zich steeds meer te ontdoen van Russische invloeden. Het Kazachs verdringt het Russisch langzaamaan als belangrijkste taal en wordt vanaf 2025 bovendien niet meer in het cyrillische, maar in het Latijnse alfabet geschreven.
Kosmodroom Bajkonoer
Het Cape Canaveral van de Sovjet-Unie. Vanaf deze basis vertrokken vele kosmonauten naar de ruimte. De locatie moest geheim blijven voor het westen, dus kreeg het de naam van een dorp 320 kilometer verderop: Bajkonoer.
Bedevaartsoord Turkistan
Turkistan is de spirituele hoofdstad van de Turkse wereld en heeft een bijzondere status in de islam. Drie bedevaarten naar Turkistan staan gelijk aan één bedevaart naar Mekka.
Medeo
Hoog in de bergen bij Alma-Ata ligt de legendarische openluchtijsbaan Medeo. Door de bijzondere ligging in de vallei kan er onder bepaalde omstandigheden rugwind gedurende de gehele ronde optreden. Voor de intrede van overdekte kunstijsbanen werden hier talloze wereldrecords gereden.
жылқы
Paarden zijn 6000 jaar geleden voor het eerst gedomesticeerd in het huidige Kazachstan.
I like 👍
Door de release van de film "Borat" heeft Kazachstan 10 keer meer toeristenvisa's uitgegeven dan ervoor. De slogan van hun laatste toerismecampagne is "Kazachstan: Very Nice"
Last man Kazachstanding
Kazachstan was het laatste land dat de Sovjet-Unie verliet, dus technisch gezien was het land Kazachstan op een gegeven moment de hele Sovjet-Unie.
Huizenprijzen zijn hier laag
Tijdens de Koude Oorlog vond bijna een kwart van alle kernproeven ter wereld in het geheim plaats in Kazachstan. Dat gebeurde in de Polygon (Russisch voor testlocatie), een gebied zo groot als België.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen