#
4
10
Aug
2023

Parijs

10
Aug
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Bonjour, mes amis! En bienvenue in de Lichtstad: Parijs. Parijs is het Parijs van Frankrijk. De stad van het Elysée, van de Arc, de toren en het Louvre spreekt wereldwijd zó tot de verbeelding, dat zelfs Detroit zichzelf het Parijs van het westen noemt.

Parijs staat symbool voor de liefde, voor schoonheid, voor smaak. Voor de kunst van het leven, het liefst op het terras met een pastis, een sigaret en een goed boek. Baret op het hoofd, baguette onder de arm. Het is verleidelijk om te vallen voor deze romantiek. Romantiek die alle zintuigen bedient. Het klassieke parfum van een langslopende dame op leeftijd, een chocolade-eclair van de patissier. Een accordeonist, zittend op een van de donkergroene bankjes langs de kronkelende Seine.

Het is tijd om onze romantiek te onderwerpen aan de weerbarstige realiteit. Zonder dalen geen pieken. Zonder brutalisme geen Montmartre, en zonder Périphérique geen Champs Elysées.

Paspoortje

Oppervlakte: de stad zelf is ongeveer net zo groot als de gemeente Montferland; het metropoolgebied is iets kleiner dan Slovenië.

Aantal inwoners: 2 miljoen (stad zelf); 13 miljoen (metropoolgebied).

Religie: 100 jaar geleden nog de grootste katholieke stad ter wereld. Nu is nog ongeveer 60% katholiek, gevolgd door 25% niet-religieuzen en 7% moslims.

Taal: Frans.

Meest voorkomende achternamen: Martin, Bernard, Robert, Richard, Durand, Dubois.

Vlag: Twee horizontale banen: blauw links, rood rechts.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Sticky Mouse en Dagobert Ruk
In 2006 verscheen er een sextape van medewerkers van Disneyland Parijs. Met hun gekke pakjes nog aan beeldden zij allerlei standjes uit. Was hun werkgever niet zo blij mee.
Victor Lustig
Deze meesteroplichter is een van de bekendste in zijn soort. Hij deed zich voor als de ambtenaar die belast werd met de sloop van de Eiffeltoren en verkocht de toren aan een schroothandelaar. Hij kreeg een voorschot en vluchtte naar de VS.
1973
Ben je geboren in het jaar 1973? Dan kom je uit hetzelfde jaar als de Tour Montparnasse, het Sydney Opera House, het WTC van New York City, én Hoog Catharijne. Een architectonisch jaar waar veel mensen met gemengde gevoelens op terugkijken.
5 minute city
Parijs is een stad met voorzieningen op heel klein schaalniveau. Zo woont 94% van de Parijzenaars binnen de Périphérique op minder dan vijf minuten lopen van een bakkerij. Lijkt logisch, de rest van de wereld kan hier alleen maar van dromen.
Ville en déclin
Aan het einde van de Belle Epoque (1871 - 1914) woonden er meer mensen in Parijs dan nu. In de stad zelf dan, want met de banlieus erbij groeit de stad nog steeds.
Poeprijs
Aan het begin van de 14e eeuw telde Parijs 200.000 inwoners en was daarmee de grootste stad van Europa. Maar daardoor was Parijs ook echt extreem goor. Er waren letterlijk straten vernoemd naar poep (merde). Er waren rue Merdeux, rue Merdelet, rue Merdusson, rue des Merdons en rue Merdière, en ook nog een rue du Pipi.
Qui hoc legit insanus est
De Universiteit van Parijs was een van de eerste in Europa en staat in wat we nu kennen als Quartier Latin. Deze wijk dankt haar naam aan het feit dat er in de Middeleeuwen Latijn werd gesproken door studenten en docenten.
Parisii best oud
Parijs ontstond rond de 3e eeuw voor Christus, toen een Keltische stam, de Parisii, zich vestigde op het Île de la Cité. Een natuurlijk eiland in de Seine, dat we nu kennen als de plek waar de Notre-Dame staat.
Tour de France
In 2024 organiseert Parijs de Olympische Spelen. Daardoor finisht de Tour de France voor de eerste keer in de geschiedenis niet in Parijs, maar in Nice. Andere wielerwedstrijden die trouwens niet (meer) door Parijs komen: Parijs-Brussel, Parijs-Roubaix, Parijs-Tours en Parijs-Nice.
Heb je even?
Het Louvre is het grootste en meest bezochte museum ter wereld. Als je 30 seconden de tijd neemt om elk kunststuk in het Louvre te bekijken, dan moet je er ruim een maand doorbrengen. En dan te bedenken dat je dan alleen de 35.000 stukken hebt gezien die tentoongesteld worden. Het museum heeft nog honderdduizenden werken in opslag.
No items found.

Tips 💡

Disneyland Parijs: de sextape.
👂
👀
📚
Kijktip
U bent gewaarschuwd.
Bekijken
Plan Voisin
👂
👀
📚
Leestip
De intrigerende architect Le Corbusier sloeg ook Parijs niet over in z’n plannen. Plan Voisin was zijn benaming voor het idee om het halve centrum van Parijs met de grond gelijk te maken. Check maar ‘ns!
Bekijken
Hoe de dood van Nahel voor een geweldsexplosie in Frankrijk zorgde
👂
👀
📚
Luistertip
Een week nadat een 17-jarige jongen door de politie in Nanterre werd doodgeschoten, was het nog steeds onrustig in de Parijse voorstad. Redacteur Mandula van den Berg was in Parijs en zag hoe de Franse politie en politiek mijlenver afstaan van de bewoners en bespreekt dat in deze podcastaflevering van NRC Vandaag.
Bekijken
Parijs: De Stad met Alle Problemen
👂
👀
📚
Luistertip
Een podcastaflevering van Alle Geschiedenis Ooit over de sloop van het middeleeuwse Parijs en het ontstaan van de moderne stad van licht onder baron Hausmann.
Bekijken
C'etait un rendez-vous
👂
👀
📚
Kijktip
Heb je tien minuten? Kijk dan deze korte film van Claude Lelouch, waarin hij op een vroege zondagmorgen in 1976 door de straten van Parijs scheurt. Hij gaf in 2006 toe zelf achter het stuur te hebben gezeten tijdens deze dollemansrit, maar is er nooit voor vervolgd.
Bekijken
Stress
👂
👀
📚
Kijktip
De clip bij dit nummer van het Parijse duo Justice is heel controversieel. Het toont een extreem gewelddadige groep jongeren uit de banlieus die een spoor van vernieling achterlaten in Parijs. Door critici werd de clip weggezet als racistisch, maar volgens Justice zelf mis je dan totaal de boodschap. Oordeel zelf. En zoek daarna ook even de parodie van Parijzenaar Romain Gavras op ('Justesse No Stresse'), om met een glimlach af te sluiten.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen