#
23
28
Apr
2022

Tanzania

28
Apr
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Welkom in Tanzania, ’s werelds grootste galavoorstelling van groot wild. Waar kun je the circle of life beter aanschouwen dan het natuurlijke amfitheater dat Tanzania is? Wij zouden het niet weten. Wat we wél weten is dat je in ieder geval oren, neuzen en ogen tekort komt voor alle geluiden, geuren en kleuren die Tanzania rijk is. 

Denk aan de majestueuze Kilimanjaro, de brul van een leeuw op de Serengeti en aan het water van Zanzibar waarvoor het woord azuurblauw uitgevonden moet zijn. Dit is het land waar Bantoe-Afrika samengesmolten is met een Indiase en Arabische zeevaardersgeest. Een plek waar zoveel leven samenkomt, moet toch ideaal zijn om een uurtje over te babbelen? 

Paspoortje

Oppervlakte: ruim 22 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Nigeria.  

Aantal inwoners: 56 miljoen.

Hoofdstad: Dodoma.

Andere steden: Dar Es Salaam, Mwanza, Arusha.

Religie: overwegend christelijk, islam is ook groot.

Taal: Engels en Swahli zijn de officiële talen. Daarnaast veel lokale talen.

Meest voorkomende achternamen: Juma, John, Joseph.

Vlag: een van de vlaggen met een diagonale baan. Linksboven is groen, rechtsonder is blauw. De diagonale baan is zwart, met een gele rand aan beide kanten.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Vrouw vergokt
De Dar Es Salaamse stadsderby tussen Young Africans en Simba S.C. is het toneel van een serieuze gokcultuur. In 2017 heeft een Tanzaniaanse man zijn vrouw vergokt bij de wedstrijd.
Kilimanjabelbaan
In december 2020 is er een plan aangenomen om een kabelbaan aan te leggen op de Kilimanjaro. Hij zal vertrekken op 2000 meter, en in 20 minuten klimmen tot 3700 meter. Dan moet je dus nog 2000 meter zelf lopen.
Drietalig land
Veel Tanzanianen worden drietalig opgevoed. Men heeft een lokale taal, gebruikt Swahili als verbindingstaal, én heeft met het Engels nog een officiële overheidstaal.
Albinisme
Als albino val je op het Afrikaanse continent extra op. In sommige traditionele kringen worden heilzame krachten toegedicht aan de ledematen van albino's of wordt gedacht dat seks met een albino je van aids kan genezen. Deze misvattingen leiden er helaas toe dat albino's hun leven niet overal zeker zijn in Tanzania.
Veeltaligheid
In Tanzania worden ongeveer 100 talen gesproken en zijn alle vier de Afrikaanse taalfamilies vertegenwoordigd: Bantoetalen, Koesjitische talen, Nilotische talen en Khoisantalen.
Ngorongorokrater
De Ngorongorokrater is de grootste caldeira ter wereld, met een diameter van circa 20 kilometer. De krater heeft steile wanden, waardoor de dieren in het gebied niet deelnemen aan de circulaire migratie die de Serengeti zo kenmerkt. Door deze isolatie vertoont de leeuwenpopulatie in de krater een sterke inteelt.
Afrikaanse meren
Het Tanganyikameer staat tweede op de lijstjes van oudste, diepste en grootste (qua volume) meren ter wereld. Het moet de eerste plaats op al die lijstjes laten aan het Baikalmeer. Het Victoriameer is dan weer het één na grootste meer ter wereld qua oppervlakte. Op dat lijstje staat Lake Superior bovenaan.
Freddy Mercury
Freddy Mercury is geboren op Zanzibar. Hij verhuisde als kind naar India en vervolgens naar Londen, waar hij faam maakte als leadzanger van Queen en misschien wel de beste zanger ooit. Hij had een enorm bereik en was één van de weinigen die vier octaven zuiver kon zingen.
Munqu ibariki afrika
De naam van het volkslied van Tanzania betekent 'God zegen Afrika'. De melodie wordt ook gebruikt in de volksliederen van Zuid-Afrika en Zambia.
Lion King
De landschappen van de Serengeti vormden de belangrijkste inspiratiebron voor Disney bij het maken van de Lion King. De hoofdpersonen hebben namen uit het Swahili. Simba betekent leeuw, Mufasa betekent koning en een Pumba is een naïeveling.
No items found.

Tips 💡

Serengeti
👂
👀
📚
Kijktip
De BBC-documentaire Serengeti toont de mooie, maar harde dierenwereld op de uitgestrekte Tanzaniaanse savannes. Twee seizoenen van zes afleveringen met open mond kijken.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen