#
73
9
Nov
2023

VK: Noord-Ierland

9
Nov
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Welkom in Noord-Ierland, de eeuwige inzet van de religieuze burenruzie tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het grootste internationale conflict van West-Europa dicteert al decennialang de sfeer in dit toch al niet meest zonnige deel van de Britse eilanden.


Maar zouden we dit stuk land kennen als de troubles niet zo diepgeworteld waren? Hadden we het dan überhaupt gekend?


Wij verklappen alvast: Noord-Ierland is gewoon erg de moeite waard. Tenminste, op sportgebied, qua kunst en cultuur, ze hebben een rijke geschiedenis en de moeilijkheden verliezen langzaamaan hun scherpe randjes. Voor ons is het glas Northern Irish red ale halfvol. Nog wel.

Paspoortje

Oppervlakte: Een derde van Nederland.

Ongeveer net zo groot als: De Bahama's.

Aantal inwoners: Bijna 2 miljoen.

Hoofdstad: Belfast.

Andere steden: Derry/Londonderry. Shit ligt gevoelig.

Valuta: Pond.

Religie: Troubled. Ongeveer de helft is katholiek, de andere helft is protestant.

Taal: Officieel Iers, maar Engels wordt het meest gesproken.

Meest voorkomende achternamen: Campbell, Wilson, Kelly, Johnston, Brown, Smyth, Moore & O’Neill.

Vlag: Officieel hebben ze die niet. Er wapperen Ierse en Britse vlaggen en de eigen Ulster Banner: de Engelse vlag, maar dan met een hand, een ster en een kroon in het midden.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Titanisch
De plek waar de boot is gebouwd, is nu een filmlocatie. Niet van de film Titanic, maar wel van bijvoorbeeld Game of Thrones.
Game Ó Thrones
Een van de populairste toeristenattracties is een verbindingsweg met mooie bomen, Dark Hedges. Eigenlijk vooral omdat dit de Kingsroad was in Game of Thrones.
Inst Ó Gram
De Legnabrocky Trail was aangelegd als promenade over het moeras, maar dit levert zo'n mooi beeld op dat er tegenwoordig duizenden Instafluencers langskomen om te fotograferen en de zorgen over duurzaamheid nóg groter zijn geworden.
Bel de brandweer!
‘Will Grigg is on fire’. Wie is er niet groot mee geworden? De Noord-Ierse supporters gaven kleur aan het EK 2016 door de officieuze hymne, bedacht voor derderangs voetballer Will Grigg. Waar je ook kwam, binnen en buiten het stadion, je hoorde dat Will Grigg in de fik stond. Een stel balorige lads uit Belfast belden de brandweer met dezelfde mededeling. Lachen.
George Best Quotes
George - de Vijfde Beatle - Best was een legendarische voetballer, binnen en buiten de lijnen. Een spraakmakende quote: “In 1969 stopte ik met vrouwen en alcohol. Het waren de slechtste 20 minuten van mijn leven.”
Stroke City
De ‘stroke’ is het leesteken dat wij kennen als ‘slash’. Die komt handig van pas in de plaatsnaam Londonderry/Derry, omdat niet iedereen even groot fan is van het London-deel. Wel onhandig, dus ze noemen de stad vaak ‘Stroke City’.
Niexit
Brexit was een gevoelig puntje in Noord-Ierland. Ten eerste omdat de meerderheid had gestemd voor Bremain, ten tweede omdat de Noord-Ierse grens door de Brexit een EU-buitengrens zou worden, met alle grenscontroles en importheffingen van dien. Maar katholieken wilden geen harde grens met Ierland, protestanten geen harde grens met Groot Brittannië. En dus kwam er na jaren onderhandelen een halfslachtig alternatief.
Peace Walls
Belfast is misschien wel de meest gesegregeerde stad ter wereld. Betonnen 'Peace' Walls scheiden protestantse en katholieke wijken. Lichtpuntje: ze worden stukje bij beetje afgebroken.
Troubles
Ieren zijn dol op eufemismen. Het bloedige conflict tussen katholieken en protestanten in de tweede helft van de 20e eeuw kostte 3.500 mensen het leven, maar wordt aangeduid als The Troubles.
No items found.

Tips 💡

Bloody Sunday
👂
👀
📚
Kijktip
Film uit 2002, 30 jaar na de echte Bloody Sunday. In de hoofdrol James Nesbitt, uit Noord-Ierland. Als kijker zie je de dag door de ogen van Gerald Donaghy, die wordt gespeeld door een familielid van de echte Gerald Donaghy.
Bekijken
Derry Girls
👂
👀
📚
Kijktip
The Troubles door de ogen van een vriendinnengroep op de middelbare school in de jaren ‘90.
Bekijken
Bel de brandweer!
👂
👀
📚
Kijktip
Het filmpje waarin de balorige lads uit Belfast de brandweer belden omdat hun idool Will Grigg on fire was, kunnen we jullie natuurlijk niet onthouden.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen