#
52
16
Mar
2023

Turkije

16
Mar
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Wat betekent Turkije voor ons Nederlanders? Het is maar wie je het vraagt. Een tweede thuisland, een vluchtelingenfuik, een zonvakantie, een handelspartner, een scharnierpunt tussen Europa en Azië, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Vast staat dat Turkije vingers te kort komt voor het aantal pappen dat het land binnen handbereik heeft. 

Al eeuwenlang drukken de Turken hun stempel op de wereldgeschiedenis, en dat zal deze eeuw niet anders zijn. Ooit met zwaarden en karavanen, nu met geopolitiek en pijpleidingen. Maar we bespreken vandaag niet alleen de spierballen. Het échte Turkije is een lust voor het oog, gaat als liefde door de maag, en klinkt je als muziek in de oren. Welkom dus, in Türkiye!

Paspoortje

Oppervlakte: Bijna 19 keer zo groot als Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Mozambique of Chili.

Aantal inwoners: Bijna 85 miljoen.

Hoofdstad: Ankara.

Andere steden: Istanboel, İzmir.

Valuta: Lira.

Religie: Overwegend islamitisch.

Taal: Turks is de officiële taal. 12% spreekt Koerdisch.

Meest voorkomende achternamen: Yilmaz, Kaya, Demir, Celik, Sahin, Yildiz, Yildirim, Öztürk.

Vlag: Overgenomen van het Ottomaanse Rijk. Rood met een witte ster en halve maan.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Protip: Turkije is niet Arabisch
Turkije is geen Arabisch land, maar een Turks land. De andere Turkse landen zijn Azerbeidzjan, Turkmenistan, Kazachstan, Kirgizië en Oezbekistan. Arabische landen liggen zuidelijker en strekken van Marokko tot Oman. Verwijs niet naar Turken als Arabieren en ga er niet vanuit dat ze Arabisch spreken.
Theekije
De Turken zijn absolute alleenheersers als het gaat om theeconsumptie per hoofd van de bevolking. Met ruim drie kilo theeblaadjes per persoon per jaar blijven ze de nummer 2, Ierland, ruim voor.
Draaiend gebakken vlees
Dit is de vertaling van döner kebab, een Turkse uitvinding. Broodje döner is overigens Berlijns. De kapsalon komt dan weer uit Rotterdam.
Aartsvader
Mustafa Kemal, de man die het huidige Turkije stichtte, had twee voornamen. Hij voerde naar Europees model de achternamen in, en gaf zichzelf een mooie: Atatürk - Vader der Turken.
Byzartijnse Rijk
Het Byzantijnse Rijk heeft eigenlijk nooit bestaan. Het was in feite een vrij laat hoofdstukje van het Romeinse Rijk, inwoners noemden zichzelf Romeinen en de hoofdstad was Constantinopel. We zijn dit eeuwen later pas het Byzantijnse Rijk gaan noemen.
Voetbalgek Istanboel
De grootste voetbalclubs van Istanboel zijn: Galatasaray, traditioneel de club van de elite uit het Europese deel van de stad; Fenerbahçe, traditioneel de club van het volk uit het Aziatische deel; Beşiktaş, de volksclub uit het Europese deel, met een hele sterke linkse signatuur. Turkse supporters zijn heel fanatiek, maar die van Beşiktaş spannen de kroon. Ze zijn houder van het geluidsrecord op voetbaltribunes met 132 decibel.
Pergamon
Wil je het oude Pergamon zien? Ga dan vooral naar het Pergamonmuseum in Berlijn, want de meeste pracht en praal staat daar. Turkije moet het doen met ruïnes die de Duitsers niet wilden of konden meenemen.
Erdoğafgezet
In 1998 las Erdoğan als burgemeester van Istanboel een gedicht voor van Ziya Gökalp, een van de grondleggers van het seculiere Turkije. Maar de tekst was verdraaid tot een soort religieus gedicht, met teksten als: 'Minaretten zijn onze bajonetten, koepels onze helmen, moskeeën onze kazernes en gelovigen onze soldaten.' Een groot schandaal in Turkije, waar kerk en staat strikt gescheiden zijn. Erdoğan werd afgezet als burgemeester van Istanboel en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden.
De jonge Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan heeft al ruim 20 jaar de touwtjes stevig in handen in Turkije, maar dat tekende zich in zijn jeugdjaren nog niet bepaald af. Hij is van eenvoudige komaf en verkocht als kind ansichtkaarten en flessen water op straat. Hij was later enige tijd profvoetballer en ontwikkelde hij een passie voor poëzie en openbaar spreken. Verzilverde dat toen hij een poëzie-voorleeswedstrijd won.
No items found.

Tips 💡

De brug
👂
👀
📚
Leestip
Voor dit boek uit 2007 reisde Geert Mak af naar de Galatabrug in Istanbul. De brug verbindt twee delen van de stad, maar is ook een stad op zich. Mak beschrijft de dagelijkse gang van zaken op de brug, met al zijn verkopers en vissers en hun verschillende achtergronden, maar behandelt terloops ook de Byzantijnse, Ottomaanse en Turkse geschiedenis waar de brug getuige van is geweest. Laat je niet afschrikken als je niet van lezen houdt, want dit boekje heb je zo uit en is iedere letter waard.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio