#
12
13
Mar
2023

Utrecht

13
Mar
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Jochie, wijffie, welkom in Utereg. De provincie van het mooiste stadsie van het land. In Utereg heb je alles in een klein provincietje. Van de heksen in Oudewater tot zwarte kousen in Veenendaal. Van piramides in Austerlitz, tot de universiteit van Utereg. Allemaal met elkaar verbonden door knooppunten. Knooppunt Hoevelaken, Lunetten, Everdingen, errug druk in Utereg. Ech waar.

En wat dacht je van Utereg Centraal? Drukste stationnetje van het land. Geniet van de Heuvelrug, een heleboel kastelen, de binnenstad van Amersfoort en vooral van de Uteregse aflevering van deze dakhazen. Gedaggies!

Paspoortje

Oppervlakte: De op één na kleinste provincie van Nederland.

Ongeveer net zo groot als: de Faeröer.

Aantal inwoners: 1,3 miljoen.

Hoofdstad: Utrecht.

Andere grote steden: Amersfoort, Veenendaal.

Grootste gemeente: Vijfheerenlanden.

Kleinste gemeente: Renswoude.

College van gedeputeerde staten 19-'23: GroenLinks, D66, CDA, PvdA, ChristenUnie.

Vlag: de vlag van Polen, met linksboven de vlag van Denemarken.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Annemiek uit Vleuten
Annemiek van Vleuten komt uit... Vleuten. Alleen daarom al een vermelding waard, maar zeker niet alleen daarom. Begon pas op haar 24e met fietsen en was al 28 toen ze haar eerste profkoersen won. En winnen bleef ze. Ontpopte zich tot een absolute alleskunner en is op haar 40e nog altijd de koningin van het peloton. Van Vleuten is als een hele goede fles wijn.
Rood versus blauw
In Spakenburg spelen op letterlijk een steenworp afstand van elkaar twee van de meest roemruchte Nederlandse amateurclubs: SV Spakenburg, de blauwen, en VV IJsselmeervogels, de rooien. Beide clubs slaagden er ooit in om de halve finale van de KNVB-beker te halen. VV IJsselmeervogels in 1975 en SV Spakenburg in 2023, na een 1-4 zege in de kwartfinale tegen uitgerekend grote broer FC Utrecht.
De Utrechtse Banksy
Kijk naar blinde muren en elektriciteitshuisjes in Utrecht en het zal niet lang duren voordat je 'm spot: de kenmerkende kabouter die het handelsmerk is van een Utrechtse graffiti-artiest. Wie erachter zit, is voor het grote publiek nog altijd een groot mysterie.
Di(c)k Bruna
Dick Bruna heette eigenlijk Henk. Maar omdat hij als kind wat gezet was, is iedereen hem Dick gaan noemen.
De Nieuwe Hollandse Waterliniet werkt
85 kilometer lange linie met 45 forten, 6 vestingen en 2 kastelen, ooit bedacht om buitenlandse troepen buiten de deur van Utrecht en Amsterdam te houden. Een Duits spionagerapport uit de Eerste Wereldoorlog geeft aan dat de waterlinie toen heeft voorkomen dat Duitsland ons heeft aangevallen. In de Tweede Wereldoorlog bleek het systeem jammerlijk verouderd: de Duitsers vlogen er gewoon overheen.
Paus Nederlandus de Enigus
Adriaan Floriszoon Boeyens is de enige Nederlandse paus in de geschiedenis. En dat in een behoorlijk rumoerige tijd vol schisma's (protestantisme), corruptie (Vaticaan) en vriendjespolitiek (Di Medici, Erasmus en Karel V). Ze zouden een serie over hem moeten maken.
De koeien hebben staarten
Sint Maarten was een Romeins militair en heeft ooit, op een koude dag, zijn rode soldatenmantel gegeven aan een arme naakte bedelaar. Toen Willibrord en Bonifatius zich in Utrecht zetelden, vonden ze de inmiddels heiligverklaarde Maarten wel een goede beschermheilige van de stad. De Utrechtse stadsvlag en het stadswapen herinneren met de helften rood en wit aan de rode mantel en aan het witte onderkleed van Sint Maarten. Dat zie je bijvoorbeeld nog steeds op de shirts van FC Utrecht.
Uppie
Tijdens de renovatie van Utrecht Centraal bleek dat er een hoogwerker was achtergebleven, die er niet meer weg kon. Uiteindelijk adopteerde de NS hem en noemde hem Uppie. Anderhalf jaar later kon Uppie toch worden bevrijd.
Sprintje
Vanaf 1968 kende het centrum van Utrecht de kortste snelweg van Nederland: één kilometer. Tegenwoordig is de Catharijnebaan, die leidt naar Hoog Catharijne, weer een stadsgracht met water.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen