#
74
16
Nov
2023

VK: Schotland

16
Nov
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

We zijn in Schotland, het Gallië van de Britse eilanden. Dapper hielden ze stand, iedereen was een beetje bang voor ze. En ze zien er ook allemaal uit alsof ze in de toverdrank gevallen zijn. En die toverdrank laat zich raden. Scotch whisky. En die vergelijking kunnen we nog lekker verder uitmelken.

De machtige haven van het industriële Glasgow, ooit zwart van de steenkool? Zo rokerig als een single malt. Het water van de Schotse meren, beekjes en zeeën? Zo helder als een single malt. En de Schotten zelf? Laten we zeggen: een volkje zo straf als een goede single malt.

Schotland is een mystieke plek, van mistige bergen en eindeloze leegte. De ideale plek voor heldenverhalen en mysterieuze beestjes. And the rain, the bloody rain! Waar anders kunnen pubs zo knus zijn en dampen als in Schotland, gevoed door doorweekte jassen op de verwarming. Klinkt deze knussigheid je als muziek in de oren? Trek je kilt aan, schenk nog een whisky in en geniet van deze aflevering.

Paspoortje

Oppervlakte: Bijna twee keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Tsjechië.

Aantal inwoners: 5,5 miljoen.

Hoofdstad: Edinburgh.

Andere steden: Glasgow, Aberdeen, Dundee.

Valuta: Pond.

Religie: De helft gelooft. Meer protestanten dan katholieken.

Taal: Engels (met stevig Schots accent), Schots (een eigen, Germaanse taal) en Schots Gaelic (een Keltische taal, vergelijkbaar met het Iers).

Meest voorkomende achternamen: Smith, Brown, Wilson, Campbell, Thomson.

Vlag: Blauwe vlag met een wit diagonaal kruis: het Saint Andrews Cross.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Chicken tikka masala
De zeer waarschijnlijke plaats van herkomst van de tikka masala is niet India, maar Glasgow.
Smokey Scotch
Hoe de Schotse whisky zo rokerig komt? Doordat het verhit wordt boven brandend turf. Vraag maar aan Hugo.
Silicon Glen
In de jaren ‘80 en ‘90 was de regio Edinburgh-Glasgow een heus techwalhalla. Ze maakten heel veel, maar het mooiste wapenfeit is dat tweederde van de pinautomaten destijds gemaakt werd in Dundee.
Pacific Scotland
Ken je het landje Vanuatu? Dat heette vroeger de ‘Nieuwe Hebriden’, naar de Schotse eilandengroep. Schotland zelf heette in de Romeinse tijd Caledonië. Weet je weer dat het Pacifische Nieuw-Caledonië, gebiedsdeel van Frankrijk, ooit Brits is geweest.
Lochland
Schotland heeft meer dan 31.000 zoetwatermeren. Loch Lomond is de grootste van Schotland en meteen de grootste van het VK. Het grootste meer qua volume is Loch Ness: daar passen alle meren van Engeland én Wales in.
Highwaters
In de Schotse Hooglanden vinden we ook de hoogste waterval van het Verenigd Koninkrijk: 200 meter hoog, daarmee is het ongeveer vier keer hoger dan de Niagara-watervallen.
Clanland
In Schotland heb je uiteraard de Clans. Dat woord komt van Schots-Gaelisch clann, letterlijk 'kinderen'. De meeste clans hebben hun eigen tartanpatronen, meestal daterend uit de 19e eeuw, die ze vervolgens weer verwerken op hun kilts.
Onzichtbare Olympiërs
Schotten komen namens het Verenigd Koninkrijk uit op de Olympische Spelen en hun Schotse roots zijn daardoor een beetje onzichtbaar. Andy Murray en Chris Hoy zijn de bekendste twee. Waar het VK Schotland al helemaal dankbaar voor mag zijn, is de Schotse inbreng bij curling. Het VK gooit hoge ogen met curling bij mannen en vrouwen, dankzij volledig Schotse teams. Logisch, want curling is van oorsprong een Schotse sport.
Voetbal is oorlog
Er is geen betere manier om de tegenstellingen in de Schotse samenleving uit te leggen dan voetbal. De rivaliteit tussen de Keltische, katholieke, Iers-georiënteerde, in het groen spelende clubs (zoals Hibernians en Celtic) en de Angelsaksische, protestantse clubs (zoals Hearts en Rangers) zegt alles.
Flying Scotsman
Maak je een tripje naar Schotland? Overweeg dan eens de trein in plaats van het vliegtuig. Duurt veel langer en is ook duurder, maar je krijgt er wel een prachtige reis voor terug. Paradoxaal genoeg heet de iconische trein van London naar Edinburgh de Flying Scotsman. Zou de lijnvlucht de Rolling Scotsman heten?
Schattige subway
De metro van Glasgow is keischattig. Dat komt omdat de tunnelbuisjes een diametertje hebben van 3,3 meter. Bukken!
Edinburgh Fringe
Dit is het grootste kunstfestival ter wereld. In dezelfde maand vinden in de stad nog allerlei andere festivals plaats. Edinburgh is met recht de festivalhoofdstad van de wereld.
De geologie van Edinburgh
Je verwacht het niet in dit deel van de wereld, maar Edinburgh Castle ligt op een vulkanische plug: een gestolde kraterpijp, die is blijven staan toen de rest van de vulkaan is geërodeerd. Tijdens de ijstijden bleef in de lijzijde van de plug allemaal sediment achter. Daar ligt nu de Old Town.
No items found.

Tips 💡

Footy Scran
👂
👀
📚
Kijktip
Instagram-account waar het mooiste stadionvoer van het VK gedeeld wordt. Doen ze een stuk beter dan bij ons.
Bekijken
Football's Most Dangerous Rivalry
👂
👀
📚
Kijktip
Vice maakte deze documentaire over dé stadsderby in het voetbal: the Old Firm in Glasgow, tussen Celtic en Rangers.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen