#
9
13
Jan
2022

Zimbabwe

13
Jan
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Deze week reizen we naar Zimbabwe. Veel dingen in Zimbabwe gaan snel. Carrières, het water, de fauna, politieke omwentelingen, het aantal nullen achter de komma. De Zimbabwanen hebben het aardig te verduren gehad in de afgelopen decennia. De grillen van de vooruitgang hebben Zimbabwe niet bepaald overgeslagen. 

Generaties lang bepaalde één persoon wie er at, en wie er gegeten werd. Maar sinds een paar jaar is er een nieuw hoofdstuk aangebroken, en ligt alles weer open. Welke kant zal het opgaan met Zimbabwe? Dat gaan we nog zien. Wat Zimbabwe voor land is? Dat gaan we in dit uur onderzoeken. 

Paspoortje

Oppervlakte: 9,5 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Noorwegen.  

Aantal inwoners: ongeveer 15 miljoen.

Hoofdstad: Harare, zo'n 1,5 miljoen.

Andere steden: Bulawayo, Chitungwiza.

Religie: vier op de vijf is christen.

Taal: land met de meeste officiële talen: 16. Engels natuurlijk, maar de grootste talen zijn Shona en Ndebele.

Meest voorkomende achternamen: Moyo, Ncube en Sibanda.

Vlag: horizontale banen: groen, geel, rood, zwart, rood, geel, groen. Links een witte driehoek met de nationale vogel.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Golden Girls
Bijna alle hockeykanshebbers boycotten de Spelen van 1980 in Moskou. En dus mocht Zimbabwe invallen, met een team vol witte amateurhockeysters die nog nooit met elkaar samengespeeld hadden. Ze vlogen naar Moskou met een vrachtvliegtuig dat normaal gebruikt werd voor vleestransport. Ze zaten op de grond, in de stank. Eenmaal in Moskou zagen ze voor het eerst kunstgras. En toen wonnen ze Olympisch goud.
The falls
Wij kennen ze onder de naam Victoria Falls, maar steeds gangbaarder is Mosi-Oa-Tunya: Shona voor Donderende Rook. En wat heet: je kunt het opspattende water zien vanaf 50 kilometer afstand.
White rule
Rhodesië, zoals Zimbabwe vroeger heette, hield langer een witte regering dan de meeste andere Britse koloniën in Afrika en trok daarom veel witte mensen aan uit omliggende landen. In de jaren '70 was bijna 10% van de bevolking wit. Inmiddels is dat nog maar 0,2%.
Veeltaligheid
Zimbabwe heeft 16 officiële talen. Alleen Bolivia heeft er meer (37), maar daar zijn er een aantal van uitgestorven.
Karibameer
Het Karibastuwmeer in de Zambezirivier is, gemeten naar watervolume, het grootste stuwmeer ter wereld. Tijdens het onderwater zetten van het gebied, zijn tijdens Operatie Noach duizenden dieren van de verdrinkingsdood gered door parkwachters. Het enorme gewicht van het water zorgde al voor meer dan 20 aardbevingen van meer dan 5 op de schaal van Richter.
Namibië |-| Zimbabwe
Zimbabwe grenst nét niet aan Namibië. Zambia en Botswana grenzen elkaar op die plek daardoor nét wel, over een lengte van amper 150 meter. Daarmee is het de grens tussen Zambia en Botswana de kortste landsgrens ter wereld.
Dan verbieden we het toch gewoon?
Om de hyperinflatie tegen te gaan in Zimbabwe verklaarde de dictator Mugabe inflatie ooit als "illegaal". Deze inflatie bereikte in 2008 op jaarbasis een verbazingwekkende 89,7 sextiljoen procent.
No items found.

Tips 💡

Dwars door Zimbabwe
👂
👀
📚
Kijktip
Bram Vermeulen maakte in 2014 de documentaireserie Dwars door Afrika. In aflevering 3 en 4 reist hij hierbij door het Zimbabwe van Mugabe. Zeer de moeite waard!
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen