Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Belgische spullen
De bevolking van Sierra Leone is gek op alles wat uit België komt. Belgische producten zijn synoniem voor hoge kwaliteit en er zijn hele markten met alleen maar Belgische spullen. Niet voor niets importeert Sierra Leone uit geen enkel ander land zoveel als uit België.
Sierra Leone
Het gouden dwergje
Grenada is het kleinste onafhankelijke land dat ooit goud won op de Olympische Spelen. Vaticaanstad, mocht je dit lezen...
Grenada
Sao Tomé en eh.. watte?
Volgens quizjeswebsite Sporcle is Sao Tomé & Principe het minst bekende land ter wereld. Luister dus vooral even de aflevering!
Sao Tomé en Principe
Hoogste beeld van Afrika
In 2010 werd het, in Pyongyang (Noord-Korea) gebouwde, 50-meter hoge "Monument voor de Afrikaanse Wedergeboorte" onthuld in Dakar. Een torenhoog stuk brutaal stalinistisch machismo dat bedoeld is om de prestaties van het Afrikaanse volk te vieren, maar tot stand gekomen door corruptie en impopulaire allianties. Zoals je wellicht verwacht bij zo'n bouwstad.
Senegal
Glamping
In Qatar zijn niet genoeg hotelbedden voor alle voetbalsupporters. Daarom zijn in de woestijn een aantal luxe campings ingericht om fans te huisvesten.
Qatar
Top of the food chain
Siberische tijgers jagen actief op bruine beren.
Rusland
Demografische transitie
De natuurlijke bevolkingsgroei in Myanmar is vrijwel gestopt. Het land loopt daarmee ver voor op landen met een vergelijkbare welvaart. Vrouwen blijven relatief lang vrijgezel en krijgen vervolgens minder kinderen.
Myanmar
Pa’anga
Tonga is na de Seychellen het land met de minste inwoners dat een eigen munteenheid heeft: de pa’anga. Die is ook nog eens indrukwekkender dan de Seychelse roepie, want roepies zijn er wel meer. Go pa’anga!
Tonga
Plans have changed
De bom die op Nagasaki viel, was eigenlijk bestemd voor de stad Kokura. ‘Het geluk van Kokura’ is nog steeds een Japans gezegde dat staat voor het ontsnappen aan een gevaar waarvan je je niet bewust bent.
Japan
Ommetje
Somalië mag het Ethiopisch hoogland dankbaar zijn voor twee rivieren. Eenmaal in Somalië regent het zo weinig en is het zo warm, dat de rivieren alleen maar kleiner worden. De Shebelle redt het in het droge seizoen zelfs niet tot de monding, maar dat heeft het wel aan zichzelf te danken. De rivier stroomt recht op de kust bij Mogadishu af, maar buigt met nog 25 kilometer te gaan plots af naar het zuidwesten en stroomt nog 500 kilometer parallel aan de kustlijn.
Somalië
Leenvlag
Muriëlle Ahoure is een hardloopster die succes had op de 60 meter. Naar goede gewoonte wilde ze graag juichen met de Ivoriaanse vlag, maar die was even niet binnen handbereik. Toen kreeg ze van een Ierse fan een Ierse vlag toegeworpen. Ierland en Ivoorkust hebben in spiegelbeeld dezelfde vlag, dus een oplossing was snel gevonden.
Ivoorkust
Fenerbahçe
Pas na suburbanisatie en de uitvinding van de stoomboot, werd de overkant van Istanbul echt interessant. Daarvoor had je er vooral agrarisch gebied, een vuurtoren (in het Turks Fener) en wat tuinen (in het Turks Bahçe).
Istanbul
Treinenstad
De Verenigde Staten zijn niet echt een treinenland, maar New York City vormt een uitzondering. 2 op de 3 treinreizen in de Verenigde Staten wordt gemaakt in New York. En dan tellen we de metro niet als trein. Grand Central Station op Manhattan heeft 44 perrons en 67 sporen: meer dan welk ander treinstation ter wereld.
New York City
Energiereus
Roemenië heeft flink wat olie en gas en dat winnen ze al heel lang. Het zorgde ervoor dat Boekarest in 1857 de eerste stad ter wereld werd met straatverlichting (met behulp van olielampen). In 1884 werd Timișoara de eerste stad van Europa met elektrische straatverlichting, gevoed door met olie gestookte elektriciteitscentrales. Daar zijn beide steden bijzonder trots op. Iets minder trots zijn ze op het feit dat Roemenië in de Tweede Wereldoorlog de grootste olieleverancier was voor nazi-Duitsland.
Roemenië
Looney Tunes
Wile E. Coyote en Road Runner zijn gebaseerd op de grote renkoekoek en de coyote, allebei inheemse soorten in Mexico.
Mexico
Het Rode/mooie plein
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft de naam van het Rode Plein niets te maken met de crimson kleur van de gebouwen en ook niet met de rode kleur van de Communistische Partij. Vroeger stond het Rode Plein bekend als Trinity Square, ter ere van de Trinity Kathedraal die er toen stond. Vanaf de 17e eeuw begonnen de Russen het plein echter de naam "Krasnaya Ploschad" te geven. De naam is afgeleid van het woord krasnyi, dat mooi betekent in het Oud-Russisch en pas later ook de betekenis rood kreeg.
Moskou
Oh my lord
De Britse vorst is nog altijd staatshoofd van Canada. King Charles is daarmee de enige in Canada met een adellijke titel.
Canada
Flags of convenience
Panama heeft de grootste handelsvloot ter wereld. Er varen meer schepen onder de Panamese vlag dan onder de Amerikaanse en Chinese vlag samen. Panama maakt het je niet zo moeilijk qua regelgeving.
Panama
Nobelprijs
Frederik Willem de Klerk en Nelson Mandela kregen in 1993 samen de Nobelprijs voor de Vrede. De witte De Klerk van de nasionale party en de zwarte Mandela van het Afrikaans Nationaal Congres zetten zich samen in voor het beëindigen van de apartheid en legden het fundament voor een democratisch Zuid-Afrika.
Zuid-Afrika
Let it rain
Regen werkt goed tegen smog. Dus wat doet men in Beijing? Regen veroorzaken! Ze strooien met vliegtuigjes kristallen van zilverjodide over de wolken, waardoor de regendruppels neerslaan. Tijdens de Olympische Spelen van 2008 pasten ze dit trucje juist toe om de Olympische locaties droog te houden. Ze bestrooiden wolken die richting Beijing waaiden, om te zorgen dat ze al eerder uitregenden.
Beijing
Tóch geen goud
De eerste Luxemburgse Olympische titel stamt uit 1900. De winnaar van de marathon - Michel Théato - was weliswaar een Luxemburger, maar hij woonde destijds in Parijs en daarom is de eerste plek nooit officieel aan Luxemburg toegekend. Doen ze zelf wel trouwens.
Luxemburg
Pearl River Harbor
7 december 1941 staat in de geschiedenisboeken als de dag van de Japanse verrassingsaanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor. Veel minder bekend is het feit dat Japan gelijktijdig een verrassingsaanval uitvoerde op de Britse kolonie aan de Pearl River: Hong Kong.
Hongkong
Levend fossiel
Op twee soorten spitsmuizen na, is de Cypriotische muis het enige endemische zoogdier dat nog voorkomt op de eilanden van de Middellandse Zee. Het is wél het enige nog levende endemische knaagdier op die eilanden en daarmee een levend fossiel, want die spitsmuizen zijn blijkbaar geen knaagdieren maar insecteneters.
Cyprus
Stikstofcrisis?
Het Groningse gas bevat veel stikstof, waardoor er in Nederlandse huizen speciale branders moesten worden toegepast. Nu we steeds meer gas uit het buitenland importeren, moeten we daar stikstof aan toevoegen om het geschikt te maken voor onze branders. In Zuidbroek bouwen we daarom een stikstoffabriek. Best ironisch in een stikstofcrisis.
Groningen
Alleen maar glazen plafonds
Hoewel meer dan 50% van de universitair afgestudeerden in Iran vrouwen zijn, ligt hun arbeidsparticipatie onder de 15% door strikte regels en beperkingen, waardoor hun talent vaak onbenut blijft.
Iran
Pacifisme
Costa Rica is het grootste land ter wereld zonder leger. Het land heeft een lange pacifistische traditie en bemiddelt vaak in conflicten in buurlanden.
Costa Rica
Nieuwe wereld
We noemen Europa vaak de oude wereld. Maar wist je dat de homo sapiens pas 40.000 jaar geleden in Europa neerstreek? In Afrika, Azië en zelfs Oceanië woonden de homo sapiens toen al een tijdje. Alleen in de Amerika's kwam de homo sapiens later aan dan in Europa.
Europa
Dit Roemeen je niet
De Roemeense gymnast Nadia Comăneci was de eerste die een perfecte score ontving op de Olympische Spelen. Het scorebord was niet voorbereid op een 10.00 en liet in eerste instantie een 1.00 zien. Toen begon het publiek te schreeuwen en moest de omroeper uitleggen dat het eigenlijk een 10.00 was.
Roemenië
Verminking
Niet alle kroegfeitjes zijn leuk, en dit is misschien wel de minst leuke. In Somalië wordt 99% van alle meisjes besneden. 80% daarvan ondergaat de ernstigste vorm van vrouwelijke genitale verminking. Alleen Guinee komt daarbij in de buurt.
Somalië
Oxford, the gateway to Downing Street
Sinds de Tweede Wereldoorlog is er maar één premier, Gordon Brown, die zijn opleiding niet aan Oxford University genoot.
VK: Engeland
Overal tijgers
Slowakije heeft de overgang van planeconomie naar vrijemarkteconomie vrij soepel doorstaan. Dat leverde ze de titel ‘Tatra Tiger’ op. Ze zijn daarmee niet het eerste land dat een economische tijger is. Ken je de Baltische, Keltische en Aziatische Tijgers nog?
Slowakije
Dubbele exclave
Azerbeidzjan heeft een exclave ten westen van Armenië: Nachitsjevan. Die exclave heeft op zijn beurt wéér een exclave, Karki, die in Armenië ligt. Daar wonen iets meer dan 100 mensen.
Armenië
Big Brazil
Brazilië bedekt bijna de helft van het Zuid-Amerikaanse landoppervlak (48%). Er zijn maar twee Zuid-Amerikaanse landen die niet aan Brazilië grenzen: Chili en Ecuador.
Brazilië
Check je navigatie
Wil je naar het oude Koninkrijk Ghana reizen? Boek dan geen ticket naar Accra. Het oude koninkrijk lag tussen het jaar 300 en 1200 in het gebied waar nu Mali en Mauritanië liggen.
Ghana
Supernaam16
In Zambia is het gebruikelijk dat je in de puberteit zelf je eigen voornaam kiest. Zou jij de verantwoordelijkheid aankunnen?
Zambia
Great blue hole
Deze naam dekt de lading aardig. Het is het grootste mariene zinkgat ter wereld: een perfect cirkelvormig gat in de oceaanbodem, middenin een atol. Het is een kalksteengrot waarvan het dak is ingestort. Door zeespiegelstijging is het helemaal onder water is komen te staan. Als je wil duiken tussen stalagmieten en stalactieten dan is dit je plek.
Belize
Eilandentelling
De Filipijnen is laatst eens gaan tellen hoeveel eilanden ze nou eigenlijk hebben. Het bleken er 500 meer dan verwacht: een whopping 7.641.
Filipijnen
Diep, man
De Filipijnentrog, vlakbij de kust, is een van de diepste plekken ter wereld. Op het diepste punt bereikt de trog een diepte van 10.540 meter. Dat scheelt maar 400 meter met het diepste punt ter wereld, de Marianentrog. Ter vergelijking, daar kun je 300 eifeltorens op elkaar stapelen en dan nog zou je keihard verzuipen in de 40 meter diepte die overblijft.
Filipijnen
Huisvlijt
Als je goed kijkt, herken je in dat strookje tapijt op de Turkmeense vlag vijf verschillende motiefjes. Die staan voor de vijf grootste Turkmeense stammen.
Turkmenistan
Ryanair's CEO
De CEO van Ryanair staat bekend om zijn proefballonnetjes in zijn strijd voor efficiëntie. Zo pleitte hij ooit voor betaalde toiletbezoeken, voor staanplaatsen op korte vluchten en voor een meerprijs voor zwaarlijvige passagiers.
Ierland

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo