Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Primož Roglič
Slovenië is een topland in het schansspringen én in het wielrennen en Primož Roglič kan het allebei. Hij begon als schansspringer, maar vierde zijn belangrijkste successen als wielrenner. Hij won onder andere drie keer de ronde van Spanje.
Slovenië
Monsieur Cannibale
Papoea's zijn kannibalen, toch? Nou... Er is spaarzaam bewijs dat kannibalisme op hele kleine schaal voorkwam bij een beperkt aantal groepen op Nieuw-Guinea. Maar de mythe is veel groter dan de werkelijkheid. Dat komt vooral door hoe de koloniale machten de verhalen over kannibalisme gebruikten om inheemse volkeren als minderwaardig te bestempelen. Hiermee verdedigden ze hun eigen barbaarse praktijken jegens deze volkeren.
Papoea-Nieuw-Guinea
Sweet 2500
In 1979 wilde sjah Mohammed Reza Pahlavi een feestje vieren. Het werd het duurste feest in de geschiedenis. Hij liet ruïnestad Persepolis omtoveren tot feestlocatie, met boulevards en tuinen. Uit Spanje haalde hij 50.000 mussen, uit Frankrijk 100 vrachtvliegtuigen met wijnen en eten. De hele wereld mocht komen, behalve de Iraniërs.
Iran
Kostbaar pigment
Afghanistan is onlosmakelijk verbonden met de winning van lapis lazuli, een fel blauwe edelsteen. Daaruit win je het pigment ‘ultramarijn’, lange tijd de duurste kleurstof ter wereld. Je kent het misschien ook uit het schilderij Meisje met de Parel, van Johannes Vermeer.
Afghanistan
Drankzucht
In dik twee uur vaar je van Helsinki naar Tallinn. Veel Finnen gaan dus naar Estland om drank te kopen. 1 op de 3 Finnen doet dat meerdere keren per jaar. En: 34% van de Estse alcohol wordt gekocht door een Fin.
Estland
Talenhobbel
De band Mooi Wark is de beste versie van ‘boerenrock’ in Drents dialect. De keuze om in dialect te zingen was snel gemaakt. Frontman Bert Koops zegt zelf: “ik kan geen Engels en mijn Nederlands is te slecht”.
Drenthe
Trillend Pinkpop
In 1994 riep de band Race against the machine alle Pinkpopbezoekers op om zo hard mogelijk te springen en te stampen op de maat van hun muziek. Het veroorzaakte een aardbeving van 1 op de schaal van Richter.
Limburg
Oxford, the gateway to Downing Street
Sinds de Tweede Wereldoorlog is er maar één premier, Gordon Brown, die zijn opleiding niet aan Oxford University genoot.
VK: Engeland
Engels Ierland
In 1155 droeg paus Adrianus IV, de enige Engelse paus ooit, het oppergezag in Ierland over aan de koning van Engeland. Toen deze een paar eeuwen later protestant werd, zat het katholieke Ierland met een protestantse Engelse koning opgescheept.
Ierland
Pixelmix
De vlag van Turkmenistan is een nogal pixelig patroon dat direct doet denken aan een tapijt. Je kunt je afvragen of dit een handige vlag is als een vlag vooral simpel en herkenbaar moet zijn. Het is in ieder geval wel ‘s werelds meest complexe vlag. Dat neemt niemand ze meer af.
Turkmenistan
Landenmatroesjka
Italië is het land met de meeste landen in een land: Vaticaanstad en San Marino.
Italië
Het laatste slagveld
De Georgische Opstand - een van de laatste slagvelden van de Tweede Wereldoorlog was op Texel. Ondanks dat de oorlog was afgelopen op 5 mei, duurde de oorlog op Texel nog tot 20 mei. Het was een gevecht tussen Georgische oorlogsgevangenen die in opstand kwamen tegen de Duitsers.
Georgië
Kano van Pesse
De kano van Pesse is 10.000 jaar oud en de oudste boot die ooit ter wereld is gevonden. Een Deense wetenschapper betwistte de zeewaardigheid van deze uitgeholde boomstam, het zou waarschijnlijk gewoon een bloembak geweest zijn. Maar een replica bleek uitstekend te kunnen varen.
Drenthe
Grote broek
Rond 1800 was Nepal nét verenigd en bliezen ze meteen tamelijk hoog van de toren. Ze probeerden achtereenvolgens gebied te veroveren op China en op India. Dat mislukte, en uiteindelijk mochten ze van geluk spreken dat de Britten ze gedoogden als bufferstaat en niet koloniseerden.
Nepal
Hup natuur
Tijdens de overstromingen in 2021, is 80 tot 85% van de gevallen neerslag in het Nederlandse deel van het Geuldal niet direct afgestroomd naar de beken en de Maas. Het water werd vertraagd door de vegetatie en kwam daardoor later of niet in de Maas waardoor deze niet nog verder vol raakte en overstroomde.
Limburg
Veel land, weinig mensen
Mongolië is het dunstbevolkte land ter wereld. Nederland zou 88.000 inwoners hebben met de Mongoolse bevolkingsdichtheid. Andersom zou Mongolië 663 miljoen inwoners hebben met onze bevolkingsdichtheid. En dan woont ook nog de helft van de Mongolen in Ulaanbaatar.
Mongolië
Zaandam/-streek/-stad
De Zaanstreek stond lang bekend als de provisiekast van Nederland. Er hebben honderden windmolens gestaan. Op het hoogtepunt, rond 1720, waren er circa 600 molens gelijktijdig in bedrijf. Er was in Europa geen streek te vinden waar op zo'n kleine oppervlakte zoveel verschillende nijverheid te vinden was.
Noord-Holland
Mediterend richting wereldvrede
Franklin Delano Roosevelt liet zich graag inspireren door het fictieve aardse paradijs Shangri-La. Hij vernoemde er zelfs zijn buitenverblijf naar. Later werd dit omgedoopt tot Camp David. Akkoordje?
Tibet
Koffiekaap, wijnkaap, alleskaap
Op Kaapverdië verbouwen ze én wijn én koffie – op een vulkaan. De vruchtbare, mineraalrijke grond van de Pico do Fogo zorgt voor unieke druiven en koffiebonen, halen dus als je die tegenkomt.
Kaapverdië
Dacia
Zeg je Roemeense auto's, dan zeg je Dacia. Nu onderdeel van Renault, waar ze ook in de communistische tijd al mee samenwerkten. De Dacia 1300, dé auto die het Roemeense straatbeeld domineerde, was in feite een Renault 12. De Roemenen maakten ook een pick-upversie die ze papuc doopten: pantoffel. Veel betere naam dan pick-up, als je het ons vraagt.
Roemenië
Östersjön
Geen Zweedse overheersing in Amerika, Afrika of Azië, maar Zweden was wel degelijk een flinke koloniale macht. Ze zochten het alleen wat dichter bij huis. In de 17e eeuw was de Oostzee praktisch een Zweedse binnenzee. Ze bezetten Finland, het deel van Rusland waar later Sint-Petersburg werd gebouwd, de Baltische Staten, regeerden over het Pools-Litouwse gemenebest en zelfs delen van het Heilige Roomse Rijk. Zweden veroverde zelfs Praag en München.
Zweden
Religie ≠ identiteit
In de Albanese identiteit speelt religie een beperkte rol. In de loop van de geschiedenis wisselden ze vaak van religie. Hierdoor bekeerden ze zich tijdens het Ottomaanse Rijk makkelijker tot de islam dan andere balkanvolkeren. Na het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk werden Albanezen op de Balkan daardoor als collaborateurs gezien. De rivaliteit tussen Albanezen en de Slavische balkanvolkeren duurt nog altijd voort.
Albanië
Zuipschuiten
Oegandezen zijn flinke alcoholconsumenten. Ze dronken niet zo lang geleden zelfs meer dan elk ander volk ter wereld: zo'n 18 liter pure alcohol per persoon per jaar.
Oeganda
Real life leeuwenkoning
In 1999 brak in het oosten van Ethiopië een oorlog uit tussen leeuwen en hyena's over een territorium, waarschijnlijk als gevolg van droogte en dus beperkte beschikbaarheid van voedsel. De leeuwen zegevierden na een week van bloedige strijd. 35 hyena's en 6 leeuwen kwamen om het leven.
Ethiopië
Vleerunit
Hier leeft ook het grootste vliegende zoogdier ter wereld: de Filipijnse vliegende hond. En als we zeggen groot, bedoelen we echt groot groot. Ze vonden er eentje met een spanwijdte van bijna 2 meter. Zoek maar even wat foto's op.
Filipijnen
Dance-erfgoed
België was in de jaren '80 het centrum van het muziekgenre New Beat. Toen Jo Bogaert met Technotronic rap toevoegde aan de New Beat met het nummer Pump up the Jam, was de Eurodance geboren. Ook Hardcore is voortgekomen uit New Beat.
België
Nog meer bijzonder meer
Het Bosomtwemeer is het enige natuurlijke meer van heel Ghana. Of ja, natuurlijk. Het is een meer gevormd door een meteorietinslagkrater die meer dan een miljoen jaar geleden is gevormd. Dat maakt het een van de twintig zogeheten langlevende meren, die meer dan een miljoen jaar geleden zijn gevormd. Er zit dus al een miljoen jaar, onafgebroken, water in dat meer.
Ghana
Strandjutter 4 life
In de 19e eeuw spoelde een Britse walvisvaarder genaamd William Harris aan. Hij bleef, leefde van het strand als jutter, trouwde een Nauruaanse vrouw, kreeg kinderen en werd volledig opgenomen in de samenleving. Hij werd zelfs de brug tussen de lokale bevolking en Europese schepen.
Nauru
Mag het licht uit?
Ga je in Noorwegen naar de bioscoop, dan heb je de keuze tussen een film in het donker of een film in het licht. Bij de voorstellingen met lampen aan zit de hele zaal gezellig te breien tijdens de film.
Noorwegen
Sandra Saakasjvili-Roelofs
Sandra Roelofs werd in 1968 geboren in Terneuzen. In haar studententijd werd ze verliefd op ene Micheil Sakaasjvili. Toen Micheil later president van Georgië werd, was Sandra ineens first lady van Georgië. Het kan verkeren.
Georgië
Overal zeven heuvels
Amman is een van de vele steden die vindt dat het op zeven heuvels is gebouwd. Andere voorbeelden zijn Rome, Athene, Jeruzalem, San Francisco, Mumbai, en Nijmegen. En natuurlijk Zevenbergen.
Jordanië
Toli ma
De Armenen claimen, niet als enige in de regio, dat ze de uitvinden zijn van de Dolma. Ze verdedigen die claim met het feit dat toli Armeens is voor druivenblad en ma opgerold betekent. Toli ma. Dolma.
Armenië
Ciudad del Este
Deze stad bij de grens met Uruguay en Brazilië is de op twee na grootste vrijhandelszone ter wereld, na Miami en Hong Kong. Je moet wat, zonder toegang tot de zee.
Paraguay
Ivan de Vindingrijke
Iván Zamorano, superspits met bijnaam ‘Iván de Verschrikkelijke’, dreigde bij Internazionale zijn felbegeerde rugnummer 9 kwijt te raken. Wat deed hij? Hij koos voor nummer 18, met een plusje tussen de 1 en de 8.
Chili
Ik zal handhaven
Tonga werd als enige land in Oceanië nooit gekoloniseerd. Daardoor is het ook de enige overlevende inheemse monarchie in de regio.
Tonga
De puntlaars
Mongolen dragen laarzen met omhoog wijzende punten. Zo beschadigen ze de heilige aarde niet voor hun vee.
Mongolië
Loverboy in the desert
Moammar al-Qadhafi had een bizarre obsessie met Condoleezza Rice. Hij schonk haar in totaal voor 200.000 dollar aan cadeaus, en liet zelfs een van de beste componisten van Libië een serenade aan haar schrijven: Black Flower in the White House.
Libië
Droog, droger, droogst
De Atacamawoestijn is één van de droogste plekken op aarde. Gemiddeld valt er 5 millimeter regen per jaar; dat valt in Nederland op één regenachtige dag. In Quillaga regende het tussen 1919 en 2025 zelfs helemaal niet, wat het de droogste plaats ter wereld maakte.
Chili
De lange arm van Zidane
Tot 1999 was TV verboden in Bhutan, maar omdat iedereen massaal het WK 1998 ging kijken, hebben ze het daarna toch maar toegestaan.
Bhutan
Creoolse spelling
Creoolse talen leveren vaak een mooie spelling op. Zo ook het Seychellencreools, met woorden als bonzour, bonswar, eskiz mwan en orevwar.
Seychellen

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo