Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Skateboarding is not a crime
Luxemburg is zo aangeharkt, dat ze alles omarmen wat hen een rauw randje geeft. Zo hebben ze een van de grootste skateparken gebouwd in UNESCO-werelderfgoed aan de rand van Luxemburg-Stad en promoten ze actief skaters om naar hun land te komen en van eeuwenoude trappen af te kickflippen.
Luxemburg
2 percent club
Overal in de Amerika’s zijn de oorspronkelijke Kalinago-bewoners uitgeroeid of verbannen. Behalve op Dominica. Daar gaven de Engelsen 2% van het Dominicaanse grondgebied aan de Kalinago. Daar wonen er nu een paar duizend.
Dominica
Raimond van der niet zo Gouw
Raimond van der Gouw kreeg op z’n 44e de titel van oudste doelpuntenmaker in het Nederlandse betaald voetbal ooit. Fun fact, hij was een keeper.
Overijssel
Toli ma
De Armenen claimen, niet als enige in de regio, dat ze de uitvinden zijn van de Dolma. Ze verdedigen die claim met het feit dat toli Armeens is voor druivenblad en ma opgerold betekent. Toli ma. Dolma.
Armenië
Polynesi
Veel eilanden. Meer dan 17.000. Qua oppervlakte is Indonesië de grootste eilandstaat ter wereld.
Indonesië
Mooi uitzicht
Vanaf de hoogste berg van Panama, de Volcán Barú (3.474 meter) kun je op een heldere dag zowel de Caraïbische Zee als de Grote Oceaan zien.
Panama
Grande mosquée de Conakry
Deze moskee is écht Grande. De meest Grande van Sub-Sahara-Afrika: er kunnen 25.000 mensen tegelijk bidden. Gebouwd én onderhouden met Saudisch geld.
Guinee
Kleefrijst
In Laos is men dol op kleefrijst, met 171 kilo per persoon per jaar is het de grootste consument ter wereld. Let op: sushirijst plakt wel, maar is níet hetzelfde als kleefrijst. Probeer het eens bij je lokale toko.
Laos
Proefschrift voor proefdruk van de Koude Oorlog
Henry Kissinger, zo’n beetje een halve eeuw Amerika’s belangrijkste diplomaat, schreef zijn proefschrift over Klemens von Metternich. Dat was de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, die het Congres van Wenen organiseerde. In dat congres regelde Oostenrijk een bijzonder royaal grondgebied in een post-Napoleontisch Europa.
Oostenrijk
Paraguayaanse vlag
De Paraguayaanse vlag is de enige officiële staatsvlag die een andere voor- dan achterkant heeft. Beide kanten tonen een ander embleem.
Paraguay
Lege-nest-syndroom
Het Britse Rijk had in 1945 buiten Groot-Brittannië nog zeggenschap over 700 miljoen andere aardbewoners. In 1965 waren dat er nog maar 5 miljoen. Hoezo, het einde van een tijdperk?
Qatar
WaqWaq
Mauritius werd voor zover wij weten ontdekt door de Arabieren. Zij noemden het eiland Waqwaq. Er was dus geen inheemse bevolking.
Mauritius
Hoezo crisis?
Tijdens de oliecrisis in de jaren ‘70 heeft Oman optimaal geprofiteerd van de hoge olieprijzen. Het BNP per hoofd van de bevolking steeg in 10 jaar tijd met 1370%.
Oman
Doorgeefeiland
Na de eerste Chinees-Japanse oorlog werd Taiwan onderdeel van het Japanse keizerrijk. De bevolking van Taiwan was woedend. Het duurde 7 jaar voordat de Japanners controle hadden over de boze bevolking. Bij die strijd stierven evenveel mensen als tijdens de hele Chinees-Japanse oorlog zelf. Maar vervolgens maakten de Japanners van Taiwan zo'n voorbeeldkolonie dat de bevolking boos was dat ze na de tweede Chinees-Japanse oorlog weer Chinees werden.
Taiwan
Malauwsië
Maleisië ligt zo goed als op de evenaar. Het is er dus het hele jaar warm. Toch is de hoogst gemeten temperatuur ooit er 40,1 graden. Dat is kouder dan ons hitterecord van 40,7 graden in 2019.
Maleisië
Moeilijk veel mensen
165 miljoen mensen in een gebied twee keer zo groot als de BeNeLux.
Bangladesh
Yummies
De laatste jaren is er in Zuid-Afrika een groep zwarte nouveaux riches ontstaan, die vaak banden hebben met het Afrikaans Nationaal Congres (de partij van Mandela). Deze voormalige linkse strijders ontpoppen zich nu dus als kapitalist en worden daarom spottend yummies genoemd: young upwardly mobile marxists.
Zuid-Afrika
Mythische koe
In het scheppingsverhaal van de Noordse mythologie is een hoofdrol weggelegd voor de koe Audhumla. Zij likte diverse hoofdpersonen vrij uit de ijsbergen.
Noorwegen
Stomkong
In 2019, het laatste jaar waarvan cijfers beschikbaar zijn, werd minder dan één procent van de plastic flessen gerecycled. Er zijn officiële schattingen die ervan uitgaan dat er elke dag 127.000 kilo PET-flessen worden weggegooid in de natuur in Hongkong.
Hongkong
Broekenmaker
De ceremoniemeester van de paus, zei tegen Michelangelo dat hij teveel naaktheid had geschilderd in de Sixtijnse Kapel. Michelangelo reageerde door hem oneerbiedig af te schilderen. Na Michelangelo's dood in 1564 werd geoordeeld dat er inderdaad teveel naaktheid was, en dat werd allemaal hersteld door Daniela la Volterra. Hij ging toen 'Il Bragghetone' heten, 'De Broekenmaker'.
Vaticaanstad
Grote Vaderlandse Verschrikking
Belarus is het land dat per hoofd van de bevolking de meeste doden te betreuren had tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar liefst 25% van de bevolking stierf.
Belarus
Recordinternationals
Het nationale voetbalteam van Nauru is het enige team dat al zijn interlands heeft gewonnen. Ze speelden er eentje, in 1994 tegen de Salomonseilanden. 2-1!
Nauru
Zwaar verminskt
Omdat Minsk zo zwaar vernietigd werd tijdens De Grote Patriottische Oorlog (WO2 voor Belarussen), kon Stalin de ideale Sovjetstad uit de grond stampen. Hij deed dat met verve: grote straten, vele bomen, brutalisme, radiaal-concentrische opbouw en vooral heel veel beton.
Belarus
Langharig tuig
De lange haren en baarden van de spelers van Ajax in 1970, leidden tot protest in Albanië. Toen Ajax een wedstrijd moest spelen in Tirana, eiste de Albanese regering dat de haren van de spelers zouden worden gekortwiekt tot maximaal 3 centimeter. De UEFA veegde het protest van tafel en Cruijff en co mochten hun lokken behouden.
Albanië
Argentum?
Argentinië betekent letterlijk zilver. Maar de veel kleinere landen Chili, Bolivia en Peru hadden veel meer recht gehad op die naam, want die produceren veel meer zilver.
Argentinië
Kruikezeikers
Tilburgers worden kruikenzeikers genoemd. Tilburgers plasten vroeger namelijk in kruiken, zodat de urine kon worden gebruikt om wol te wassen in de textielindustrie.
Noord-Brabant
Barbarossa gone bad
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen er aan Sovjetzijde naar schatting 27 miljoen doden, zowel burgers als militairen. Ter vergelijking: ongeveer 80% van alle gesneuvelde Duitse soldaten tijdens de oorlog viel aan het Oostfront. De Slag om Stalingrad alleen al kostte meer levens dan de totale verliezen van de VS en het VK samen.
Rusland
Catrijper Nok
Deze duin is de hoogste van Nederland. 55,4 meter! Alleen in Utrecht, Gelderland, Overijssel en Limburg liggen hogere natuurlijke punten.
Noord-Holland
Grof in de mond
Rodrigo Duterte was misschien wel de minst diplomatieke wereldleider ooit. Hij noemde Barack Obama een hoerenzoon en Paus Franciscus een klootzak. Maar dat kan niet tippen aan wat hij zei over een Australische vrouw die in Davao City was verkracht en vermoord: hij zei lachend dat hij het verschrikkelijk vond dat hij als toenmalige burgemeester van die stad niet de eer had om als eerste aan de beurt te zijn.
Filipijnen
Berberse berberen
De Berberse bevolkingsgroepen hebben die naam niet zelf bedacht. De naam is aan ze gegeven door de Europeanen aan de overkant van de Middellandse Zee, en stamt af van het Griekse ‘barbaros’. Dat woord gebruikten ze voor alle niet-Europese volkeren, die ze maar gek, lastig of onbeschaafd vonden.
Algerije
CIA in Laos
In de schaduw van de Vietnamoorlog voerde de CIA geheime operaties uit in (of eigenlijk boven) Laos. Buiten het blikveld van het publiek werd het land op enorme schaal gebombardeerd. Dat maakt Laos het meest gebombardeerde land ter wereld. Er vielen meer bommen dan in Duitsland en Japan sámen. Blindgangers veroorzaken ook nu nog veel onschuldige slachtoffers.
Laos
Blauwe mensen
Toeareg-mannen gaan gesluierd door het leven. Hun favoriete kleur is indigo of een vergelijkbare blauwtint. De verf geeft nog wel eens af op het gezicht van de drager. Daarom worden de Toearegs ook wel ‘Blauwe Mensen’ genoemd.
Mali
Tafeltje voor 1
Als je alle eetgelegenheden in New York 1 keer wil bezoeken en je gaat elke dag naar 1 andere plek, ben je je 22,7 jaar bezig.
New York City
Hoe een klein land groot kan zijn
Het mag dan na de Seychellen het kleinste land van Afrika zijn, in de 16e eeuw was het de grootste suikerexporteur van Afrika. In het begin van de 20e eeuw was het zelfs de grootste cacaoproducent ter wereld!
Sao Tomé en Principe
Mijnbouwxiet
De grootste voorraden bauxiet, waaruit je aluminium maakt, vind je niet in Australië, de VS of China, maar in Guinee. Met recht een economische raison d’être: de helft van China’s aluminium wordt gemaakt met Guineaans bauxiet.
Guinee
Tibetagua
In Tibet ligt de bron van ruim tien grote rivieren, waaronder de Mekong, de Gele Rivier, de Yangtze, de Brahmaputra, de Indus en de Irrawaddy. Maar minstens zo belangrijk als hun rivieren, zijn hun meren, want zo'n 30% van het oppervlaktewater in China ligt in Tibet.
Tibet
De vergeten Olympische Spelen
Athene organiseerde in 1906 een tussenliggende Olympische Spelen. De Grieken waren boos hoe er in Parijs (1900) en Saint Louis (1904) met hun erfgoed was omgesprongen. De Spelen waren niets meer dan een side-act van de wereldtentoonstellingen. In 1906 werd de glorie hersteld en sindsdien zijn de Spelen uitgegroeid tot het grootste sportevenement ter wereld. De editie van 1906 wordt alleen niet meer officieel erkend.
Griekenland
Manhattan van de woestijn
Shibam is een ommuurde stad in de woestijn. Al snel was er binnen de stadsmuren geen ruimte meer, dus bouwde men de hoogte in. De lemen huizen bereiken hoogtes van tien verdiepingen. Vandaar de bijnaam. Nadeel: leem kan niet zo goed tegen water, dus je kunt op je vingers natellen wat de aansluiting op het waternet voor bedreiging vormt...
Jemen
Mahathir Mohammed
Mahathir Mohammed was van 1981 tot 2003 premier en onder zijn leiding ontwikkelde Maleisië zich economisch razendsnel. Tijdens de Aziëcrisis in 1997 negeerde hij een beleidsadvies van het IMF en hij kreeg gelijk: in Maleisië sloeg de Aziëcrisis veel minder hart toe dan in omliggende landen. Het IMF gaf zijn fout later toe. Van 2018 tot 2020 keerde hij nog eens terug als premier. Hij is intussen 97 jaar.
Maleisië
Tzatziki
Eeuwig zonde, maar tzatziki komt niet uit Tadzjikistan.
Tadzjikistan

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo